Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich. Jestem po ociepleniu domu styropianem Swisspor Lambda Mega White. Niestety zostało mi kilka opakowań (grubość 25 cm) i chciałbym go użyć na podłogę (cięcie gilotyną na wymagane grubości).

Czy taki styropian nada się na podłogę ? Jego parametry wg strony producenta to:

Współczynnik przewodzenia ciepła λ [W/mK] ≤ 0,031

Wytrzymałość na rozciąganie [kPa] ≥ 150

Wytrzymałość na zginanie [kPa] ≥ 150

Naprężenia ściskające przy 10% odkształcaniu względnym [kPa] ≥ 80

Kod wyrobu:

T1-L1-W2-Sb5-P5-BS100-CS(10)80-DS(N)2-DS(70,-)2- TR150

Co o tym sądzicie ?

https://forum.murator.pl/topic/270097-czy-mo%C5%BCna-u%C5%BCy%C4%87-styropian-fasadowy-na-pod%C5%82og%C4%99/

Naprężenia ściskające przy 10% odkształcaniu względnym [kPa] ≥ 80

To jest najistotniejsze. Tam, gdzie nie będzie dużego obciążenia można dać.

Ok. Dzięki za odpowiedź. Styropianu będzie i tak za mało więc muszę dokupić resztę. Pytanie co kupić na garaż i resztę pomieszczeń ? Czy EPS100 Grafit będzie OK na całość czy lepiej do garażu dać np. EPS150 ?

Budynek mam podpiwniczony i ten styropian co został dałbym do piwnicy ale bez garażu a na piętrze(parterze) mieszkalnym kupiłbym normalny podłogowy EPS.