robikon70 12.09.2022 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2022 Witam. Właśnie jestem w trakcie układania nowego ocieplenia stropu i przy okazji zaglądam tam i tu. Rzuciło mi się w oczy takie oto (fotka) połączenie konstrukcji dachowej. Dom kupiony 3 lata temu, dach przykryty w 2006 roku. To połączenie śrubowe no tak dość nisko jest zrobione, ale od 2006 tak jest. Mam pytanie laika, czy wzmacniać to czymś czy zostawić i się nie przejmować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.09.2022 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2022 Nie wiadomo gdzie to jest. Jeśli to połaczenie krokwii z krawężnicą na rogu domu to krokiew powinna być odpowiednio docięta pod kątem 45* i przymocowana.Proponuje oprócz tego co jest dokręcić 2 wkrętami ciesielskimi tależowymi.To samo chyba z drugiej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robikon70 12.09.2022 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2022 Nie wiadomo gdzie to jest. Jeśli to połaczenie krokwii z krawężnicą na rogu domu to krokiew powinna być odpowiednio docięta pod kątem 45* i przymocowana. Proponuje oprócz tego co jest dokręcić 2 wkrętami ciesielskimi tależowymi. To samo chyba z drugiej strony. Tak to jest to połączenie, krokiew przycięta odpowiednio. Z tej strony to mocowanie jest takie jak widać, śruba, podkładka i nakrętka i ten gwóźdź (nie do końca wbity - nie wiem dlaczego) a z drugiej strony jest połączenie śrubowe i druga krokiew do krawężnicy ze złączem ciesielskim. (fotkę mogę podesłać jak wrócę po robocie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.09.2022 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2022 Nie trzeba.Wkręć tam po jednym wkręcie 6 x 140 lub 160 na troxa bo ta szpilka na samym narożniku krokwii razi w oczy.Krokiew narożnikowa chyba ostatnia lub przed więc krótka i nic się z tym nie stanie w zależności czy taka sama chałtura występuje przy murłacie to przyjdą ekstremalne wiatry i coś się stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts