Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbyt wysokie napięcie na sieci

Ifarrg

Recommended Posts

Tak, wiem, były już takie tematy...

Moja mama mieszka na końcu linii. Założone panele 6,24 kWp. Napięcia w godzinach 10-15 są za wysokie. Panele od maja 2020 roku. W zeszłym roku wszystko było tak, jak trzeba, więc zakładam, że to nie wina kabli ani inwertera. problem zgłoszony do PGE, jedno pismo, drugie pismo. W drugim odpisali, że mogą założyć analizator, ale po tym piśmie problem się zmniejszył na jakieś 1,5 miesiąc. Do tego stopnia było ok, że nawet w niedziele, kiedy odbiór jest mały, przy pełnym słońcu inwerter się nie wyłączał.

Niestety od ok 10 sierpnia znów wszystko zwariowało i teraz czasami pół dnia nie ma produkcji. Poniżej załączam zdjęcia z kilku takich dni oraz kilka plików z exportu napięć. Inwerter sofar solar, oprogramowanie solarman.

Jestem strasznie poirytowany. Sam mam instalacje 5,04 kWp, ale mieszkam jakieś 150 m od końca linii. U mnie inwerter jeśli się wyłącza, to bardzo rzadko. NIe sprawdzałem kodu kraju, więc nie wiem, czy jest taki sam.

Wiem, że mogę zgłaszać na pogotowie energetyczne i tak chyba zrobię, bo to jakieś kuriozum, żeby pół dnia nie chodziła instalacja, za którą dało się kupę kasy. Ale zrzuty zamieszczam dla mojego potwierdzenia , że coś jest zwalone u nich , jak i dla wiadomości, co mogę powiedzieć albo napisać (napisałem już kolejne pismo do pge na poczatku września, ale na razie cisza) , żeby przyspieszyli swoje działania...

PS.

Link do plików excel daję poniżej, bo kurde, nie mogę wrzucić xlsx...

https://www.szybkiplik.pl/Cj3GzqA7MB

https://www.szybkiplik.pl/Fa7n3kN35Q

https://www.szybkiplik.pl/vR84TmDZQu

Proszę, sprawdźcie i doradźcie, co dalej ...

01-09-2022.jpg

06-09-2022.jpg

07-09-2022.jpg

Edytowane przez Ifarrg

Aaaa Pan kolega z serii "roszczeniowych" założył i jest za wysokie napięcie z nie jego winy.

A co nas obchodzą te wykresy, xlm`e Pan nie z nami walczy tylko z ZE, pisemka, wzywanie monterów, w razie W te 300+ chyba zapłacisz aby udowodnić że jest źle.

U mnie źle było prze 2 lata a jak na wsi pojawiło się 700kWp to jest dobrze napięcie nie przekracza 226V nawet w środki dnia.

Kombinuj Pan my niczego na Twojej sieci nie zmienimy.

Ja załatwiłem 2 krotnie temat napięcia ponad 253V dzwoniąc na infolinię PGE i oczekując podjazdu pogotowia energetycznego. Za każdym razem przyjechali popatrzyli, pogadaliśmy i pojechali na transformator obniżyć zaczepy. Dodać muszę, że powyższe dotyczy tego samego punktu poboru energii na lubelskiej wsi(stare wszystko na sieci)-jestem ostatni na linii-do tego samego słupa podpiety jestem ja z 3,95kW(p), instalacja 6kW(p) u jednego sąsiada i 14kW(p) u drugiego. Obyło się bez pisemek i całej biurokractycznej machiny-wystarczył telefon do PGE, podjazd pogotowia energetycznego i 2x sukces: napięcie max 245V chwilami(zwykle w szczycie produkcji do 237V), a wieczorem i z rana 207-220V. Może wystarczy pogadać jak człowiek z człowiekiem z pracownikami z Pogotowia Energetycznego , bo pisemka to trafiają gdzies na biurko... Edytowane przez Dariusz1983

Ja załatwiłem 2 krotnie temat napięcia ponad 253V dzwoniąc na infolinię PGE i oczekując podjazdu pogotowia energetycznego. Za każdym razem przyjechali popatrzyli, pogadaliśmy i pojechali na transformator obniżyć zaczepy. Dodać muszę, że powyższe dotyczy tego samego punktu poboru energii na lubelskiej wsi(stare wszystko na sieci)-jestem ostatni na linii-do tego samego słupa podpiety jestem ja z 3,95kW(p), instalacja 6kW(p) u jednego sąsiada i 14kW(p) u drugiego. Obyło się bez pisemek i całej biurokractycznej machiny-wystarczył telefon do PGE, podjazd pogotowia energetycznego i 2x sukces: napięcie max 245V chwilami(zwykle w szczycie produkcji do 237V), a wieczorem i z rana 207-220V. Może wystarczy pogadać jak człowiek z człowiekiem z pracownikami z Pogotowia Energetycznego , bo pisemka to trafiają gdzies na biurko...

Wszystko fajnie jak linia nie ma problemu równocześnie z za niskim napięciem.

U mnie pogadać też można, panowie przyjadą obniżą ale za miesiąc napięcie znowu podwyższą bo sąsiad narzeka na za niskie napięcie.

Na mojej linii tylko ja mam PV 10kWp i często napięcie w dzień mam powyżej 258V natomiast w weekend mam napięcie poniżej 190V pomimo że pcham do sieci po 3kW na fazę.

Z gooowna bicza nie ukręcisz.