Ifarrg 13.09.2022 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2022 (edytowane) Tak, wiem, były już takie tematy... Moja mama mieszka na końcu linii. Założone panele 6,24 kWp. Napięcia w godzinach 10-15 są za wysokie. Panele od maja 2020 roku. W zeszłym roku wszystko było tak, jak trzeba, więc zakładam, że to nie wina kabli ani inwertera. problem zgłoszony do PGE, jedno pismo, drugie pismo. W drugim odpisali, że mogą założyć analizator, ale po tym piśmie problem się zmniejszył na jakieś 1,5 miesiąc. Do tego stopnia było ok, że nawet w niedziele, kiedy odbiór jest mały, przy pełnym słońcu inwerter się nie wyłączał. Niestety od ok 10 sierpnia znów wszystko zwariowało i teraz czasami pół dnia nie ma produkcji. Poniżej załączam zdjęcia z kilku takich dni oraz kilka plików z exportu napięć. Inwerter sofar solar, oprogramowanie solarman. Jestem strasznie poirytowany. Sam mam instalacje 5,04 kWp, ale mieszkam jakieś 150 m od końca linii. U mnie inwerter jeśli się wyłącza, to bardzo rzadko. NIe sprawdzałem kodu kraju, więc nie wiem, czy jest taki sam. Wiem, że mogę zgłaszać na pogotowie energetyczne i tak chyba zrobię, bo to jakieś kuriozum, żeby pół dnia nie chodziła instalacja, za którą dało się kupę kasy. Ale zrzuty zamieszczam dla mojego potwierdzenia , że coś jest zwalone u nich , jak i dla wiadomości, co mogę powiedzieć albo napisać (napisałem już kolejne pismo do pge na poczatku września, ale na razie cisza) , żeby przyspieszyli swoje działania... PS. Link do plików excel daję poniżej, bo kurde, nie mogę wrzucić xlsx... https://www.szybkiplik.pl/Cj3GzqA7MB https://www.szybkiplik.pl/Fa7n3kN35Q https://www.szybkiplik.pl/vR84TmDZQu Proszę, sprawdźcie i doradźcie, co dalej ... Edytowane 13 Września 2022 przez Ifarrg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 13.09.2022 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2022 Aaaa Pan kolega z serii "roszczeniowych" założył i jest za wysokie napięcie z nie jego winy.A co nas obchodzą te wykresy, xlm`e Pan nie z nami walczy tylko z ZE, pisemka, wzywanie monterów, w razie W te 300+ chyba zapłacisz aby udowodnić że jest źle.U mnie źle było prze 2 lata a jak na wsi pojawiło się 700kWp to jest dobrze napięcie nie przekracza 226V nawet w środki dnia.Kombinuj Pan my niczego na Twojej sieci nie zmienimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 14.09.2022 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2022 (edytowane) Ja załatwiłem 2 krotnie temat napięcia ponad 253V dzwoniąc na infolinię PGE i oczekując podjazdu pogotowia energetycznego. Za każdym razem przyjechali popatrzyli, pogadaliśmy i pojechali na transformator obniżyć zaczepy. Dodać muszę, że powyższe dotyczy tego samego punktu poboru energii na lubelskiej wsi(stare wszystko na sieci)-jestem ostatni na linii-do tego samego słupa podpiety jestem ja z 3,95kW(p), instalacja 6kW(p) u jednego sąsiada i 14kW(p) u drugiego. Obyło się bez pisemek i całej biurokractycznej machiny-wystarczył telefon do PGE, podjazd pogotowia energetycznego i 2x sukces: napięcie max 245V chwilami(zwykle w szczycie produkcji do 237V), a wieczorem i z rana 207-220V. Może wystarczy pogadać jak człowiek z człowiekiem z pracownikami z Pogotowia Energetycznego , bo pisemka to trafiają gdzies na biurko... Edytowane 14 Września 2022 przez Dariusz1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 14.09.2022 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2022 Ja załatwiłem 2 krotnie temat napięcia ponad 253V dzwoniąc na infolinię PGE i oczekując podjazdu pogotowia energetycznego. Za każdym razem przyjechali popatrzyli, pogadaliśmy i pojechali na transformator obniżyć zaczepy. Dodać muszę, że powyższe dotyczy tego samego punktu poboru energii na lubelskiej wsi(stare wszystko na sieci)-jestem ostatni na linii-do tego samego słupa podpiety jestem ja z 3,95kW(p), instalacja 6kW(p) u jednego sąsiada i 14kW(p) u drugiego. Obyło się bez pisemek i całej biurokractycznej machiny-wystarczył telefon do PGE, podjazd pogotowia energetycznego i 2x sukces: napięcie max 245V chwilami(zwykle w szczycie produkcji do 237V), a wieczorem i z rana 207-220V. Może wystarczy pogadać jak człowiek z człowiekiem z pracownikami z Pogotowia Energetycznego , bo pisemka to trafiają gdzies na biurko... Wszystko fajnie jak linia nie ma problemu równocześnie z za niskim napięciem. U mnie pogadać też można, panowie przyjadą obniżą ale za miesiąc napięcie znowu podwyższą bo sąsiad narzeka na za niskie napięcie. Na mojej linii tylko ja mam PV 10kWp i często napięcie w dzień mam powyżej 258V natomiast w weekend mam napięcie poniżej 190V pomimo że pcham do sieci po 3kW na fazę. Z gooowna bicza nie ukręcisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts