Krzysztof_x 14.09.2022 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2022 Mam dom z lat 50 nieocieplony, okna 3 szybowe, powierzchnia około 150m2 całość na grzejnikach panelowych aluminiowych. Chciałbym kupić nowy kocioł kondensacyjny z regulatorem pokojowym + pogodówka (obecnie Junkers z otwartą komorą spalania) Skłaniałem się ku Termetowi 25 KW GOLD, ale dostałem dobrą ofertę na Saunier Duval AS 25-A ale on ma moc minimalną 6,1kW zastanawiam się czy w moim przypadku ma to aż takie wielkie znacznie? biorąc nawet pod uwagę że w przyszłym roku chciałbym wykonać termodernizację i znaczne zmniejszenie zapotrzebowanie na energię potrzebną do ogrzania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 15.09.2022 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2022 6kW minimalnej to trochę sporo, w obecnej sytuacji jest ok, ale po termomodernizacji może okazać się trochę za dużo. Poszukaj kotła z wyższą modulacją - jest sporo tego na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.09.2022 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2022 Kolega powyżej powiedział całkiem dobrze, natomiast dla 150m2 szukaj coś do 20kW. Obecnie sprawność kotła jest powyżej 100% a nie 85 w Twoim obecnym Junkersie z Otwartą komorą spalania.Przy 20kW moc minimalna będzie już w okolicach 4 kW co po termomodernizacji będzie także OK. TERMET ECOCONDENS GOLD PLUS 1 FUN. 20 KWMoc 3 - 21kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts