Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie piwnicy od środka

muratburat

Recommended Posts

Dzień dobry,

Chciałbym wyremontować piwnicę w budynku gospodarczym, nieużytkowym. Budynek jest spory ma prawie 200m2, jest tam graż i pomieszczenia użytkowe. Cały budynek nieocieplony. Piwnica zajmuje jakieś 20m2 pod budynkiem.

Nie ma szans żebym ocieplił cały budynek bo za drogo + nie mam takiej potrzeby, ale chciałbym ocieplić piwnicę, wyremontować i z niej korzystać (słoiki, przechowywanie różnych rzeczy itp. )

Czy da się ocieplić piwnicę od wewnątrz? Czy to w ogóle ma sens? Czy wyjdą grzyby, pleśnie w takim wypadku itp? Czy może jednak da radę?

Czy po prostu wytynkować piwnicę, zrobić i ocieplić podłogę, położyć płytki i zostawić jak jest a kiedyś "jak Bóg da" po prostu zrobić cały budynek?

Pozdrawia

• Like 1

Polynor. Oczywiście na sufit i (ewentualnie) na górną część ścian. Nie izoluj podłogi bo latem chłodzi zimą grzeje - czyli stabilizuje temperaturę.

Jakie masz temperatury latem, a jakie zimą? Na pewno potrzebujesz to izolować?

Grzyby i pleśń to kwestia wentylacji i mostków cieplnych do mroźnego powietrza/gruntu. Wiec jak teraz nie ma, to sytuacja tylko się poprawi po ociepleniu.

Temp są ok, bo mam tam też rury z wodą które nigdy nie zamarzły. Mierzyć nie mierzyłem.

Ale piwnica częściowo (około 1/3 wysokości) jest ponad poziomem gruntu.

Czy jeśli dam ocieplenie sufitu to przypadkiem na tych fragmentach ścian które są onad gruntem i w narożnikach z sufitem który ocieple nie wyjdzie grzyb?

Czy chcesz powiedzieć że już bym miał?

Czy mógłby być styropian zamiast tej pianki?

Temp są ok, bo mam tam też rury z wodą które nigdy nie zamarzły. Mierzyć nie mierzyłem.

To czemu ma służyć ocieplenie? Temperatury przechowywania warzyw i słoików to najlepiej na minimalnym plusie i duża wilgotność. Czy chcesz zaizolować, żeby latem było chłodniej?

Grzyb i pleśń to się pojawia najczęściej, jak ludzie uszczelnią dom - bo przestaje działać wentylacja. Dołożenie termoizolacji nie może pogorszyć tego aspektu (chyba, że też coś uszczelni).

Chciałem ocieplić żeby już mieć to pomieszczenie zrobione na cacy, ale teraz rozumiem w czym rzecz :) po prostu nie trzeba.

Po prostu je wyremontuję, wrzucę tynki, posadzkę, jakąś farbę na beton do tego jest stary komin tam ale nie drożny więc tam zrobię wentylację z "grzybkiem" nad dachem i będzie cacy.

Czy w takim miejscu farba akrylowa do posadzek się sprawdzi? Widzę że tańsza od epoksydowej.

I czy na ściany trzeba dać farbę jak do łazienki która nieco zabezpiecza przed wilgocią czy zwykłą biała do ścian?