Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przesunięcie drzwi - brakujące nadproże

Recommended Posts

Cześć Majstry,

przeszukałem forum, poczytałem, ale proszę żebyście zerknęli na konkretnie tą sytuację:

306938618_766461367952095_561006354022319142_n.jpg

306305418_610707120763398_4040080628046227356_n.jpg

przesuwam otwór drzwiowy w ściance działowej, grubość z tynkiem 14 cm. Nad górną krawędzią jest 57 cm. bloczka, tuż obok jest załamanie ściany, bloczki były kładzione ładnie na zakładkę. Nadproże z cegły kończy mi się 12 cm przez planowanym bokiem otworu - oznaczone strzałką.

Czy w tej sytuacji jest sens w ogóle wzmacniać nadproże, skoro część obciążeń i tak przejmuje na siebie załamanie ściany? A jeśli tak, tą kątowniki metalowe muszę wprawić na całej długości z obu stron? Myślałem też nad wwierceniem dwóch prętów metalowych na kotwie chemicznej żeby podeprzeć nadproże.

Z góry dzięki za podpowiedzi i mięłego dnia wszystkim!

Niestety żadnych półśrodków o których tu opowiadasz raczej w tej sytuacji nie widzę.

Podeprzesz nadproże 20 razy trzaśniesz drzwiami a zw 21-wszym kawałek ściany nad drzwiami spadnie komuś na głowę.

Załamanie ściany wcale nie wzmacnia tego boku.

Niestety chcąc przesunąć drzwi czeka cię większa rozpierducha niż dotychczas.

Wymuruj kawałek nowej ścianki o szerokości przesunięcia a między fugi umieść kilka metalowych wzmocnień do związania nowego ze starą ścianą.

Potem rozwal nad drzwiami tak aby wyjąć stare nadproże.a z drugiej strony zrób miejsce do zamocowania nowego

Po wymurowaniu do poziomu nadproża nowe umieść na swoje miejsce wypełniając zaprawą lukę powyżej niego a ścianą.

Resztę chyba już wiadomo.

• Like 1