ZielonyProsiak 15.09.2022 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2022 Cześć Majstry, przeszukałem forum, poczytałem, ale proszę żebyście zerknęli na konkretnie tą sytuację: przesuwam otwór drzwiowy w ściance działowej, grubość z tynkiem 14 cm. Nad górną krawędzią jest 57 cm. bloczka, tuż obok jest załamanie ściany, bloczki były kładzione ładnie na zakładkę. Nadproże z cegły kończy mi się 12 cm przez planowanym bokiem otworu - oznaczone strzałką. Czy w tej sytuacji jest sens w ogóle wzmacniać nadproże, skoro część obciążeń i tak przejmuje na siebie załamanie ściany? A jeśli tak, tą kątowniki metalowe muszę wprawić na całej długości z obu stron? Myślałem też nad wwierceniem dwóch prętów metalowych na kotwie chemicznej żeby podeprzeć nadproże. Z góry dzięki za podpowiedzi i mięłego dnia wszystkim! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.09.2022 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2022 Niestety żadnych półśrodków o których tu opowiadasz raczej w tej sytuacji nie widzę.Podeprzesz nadproże 20 razy trzaśniesz drzwiami a zw 21-wszym kawałek ściany nad drzwiami spadnie komuś na głowę.Załamanie ściany wcale nie wzmacnia tego boku.Niestety chcąc przesunąć drzwi czeka cię większa rozpierducha niż dotychczas.Wymuruj kawałek nowej ścianki o szerokości przesunięcia a między fugi umieść kilka metalowych wzmocnień do związania nowego ze starą ścianą.Potem rozwal nad drzwiami tak aby wyjąć stare nadproże.a z drugiej strony zrób miejsce do zamocowania nowegoPo wymurowaniu do poziomu nadproża nowe umieść na swoje miejsce wypełniając zaprawą lukę powyżej niego a ścianą.Resztę chyba już wiadomo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts