mecanico 16.09.2022 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2022 Witam wszystkich. Mam postawiony dom na płycie fundamentowej. Pod ścianami jest umieszczona folia. W środku tą folie skleję z hydroizolacją na betonie. Mam pyganie odnośnke tej zewnętrznej części folii. Co z nią zrobić. Cokół chce podwyższyć o ok. 20cm żeby mi się licował z wysokością gotowej podłogi w domu. Chce dokleić 10 cm xps nad istniejący styropian i później na całość dać jeszcze 5cm xps(ocieplenie właściwe to 20cm wieć będzie róznica 5cm). Czy mam kleić styropian bezpośrednio ta tą folię czy może ją wywinąć na ścianę, a może obciąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.09.2022 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2022 +Obetnij nadmiar a ok 10 - 15 cm wywiń w dół przyklejając styropian zasłonisz ją.Po drugie to nie podwyższaj cokołu jeśli jego ocieplenie jest cieńsze aniżeli ścian właściwych nad ziemia.Ciepło poprzez posadzkę ucieka w dół ale także i na bok więc grubość ocieplenia pod posadzką jest ważna.Praktycznie cokół i jego poziom ocieplenia powinien znajdować się na wysokości właśnie folii która Tobie zawadza.Jeśli tak zdecydujesz to folię dasz na ocieplenie fundamentów a powyżej folii będzie listwa startowa i grubsze ocieplenie ścian.Ta grubsza warstwa ocieplenia będzie na poziomie styropianu na podłodze a powyzej już będzie jastrych czyli wylewka (posadzka właściwa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mecanico 16.09.2022 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2022 Nie podwyższać cokołu? Każdy artykuł ktory wcześniej czytałem odnośnie cokołów mówił że cokół powinień wystawać ponad grunt minimum 25 cm. Jeżeli u siebie nie podwyższe to finalnie będę miał cokół na wysokości jedynie 5cm(płyta fundamentowa będzie przecież prawoe cała zasypana). Tej folii nie mam w nadmiarze, wystaje jej tylko na grubość styropianu-10cm i przykrywa go od góry na płasko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.09.2022 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2022 Mój wpis dotyczył względów energetycznych czyli przyszłego zużycia opału ale 25 cm to faktycznie trochę mało i podczas opadów jeśli dach nie wystaje poza obrys budynku lub wokół nie będzie opaski np. z otoczaków rozpraszających krople a kostka lub chodnik to elewacja zawsze będzie ochlapana, pół biedy że mokra ale może i brudna.Jeśli więc na cokole będzie te 15cm to podwyższ ją do poziomu jaką planowałeś.Jeśli trafisz izolacją poziomą w łączenie styropianu to ją tam zostaw, natomiast jeśli nie to wywiń ją na dół lub do góry i przykryj płytami styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts