Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagwozdka z wełną. Niskie sufity, brak miejsca pod stelażem, a opcja nakrokwiowa

datezsara

Recommended Posts

Witam serdecznie,

mam problem z domem z lat 80 tych. Ostatnio zabrałam się za temat docieplenia użytkowego poddasza i napotkałam dość istotny problem. Poddasze jest w połowie użytkowe, a w mniejszej połowie służy za graciarnię. Owa mniejsza połowa to ta część poddasza, gdzie dach już mocno się pochyla i nie ma możliwości normalnego użytkowania (w sensie przerobienia na mieszkalne) więc służy jako graciarnia.

Część mieszkalna ostatnie remonty (odnośnie ocieplenia) miała robiona w okolicach końca lat 90 tych, albo na początku 2000 roku. Jest tam obecnie położy stelaż pod płyty GK, a nad nim folia paroprzepuszczalna oraz ułożone około 12 cm wełny (krokwie mają ~ 13cm) pomiędzy krokwiami. Niestety latem panuje bardzo duża "parówa" a zimą jest wyraźnie chłodno. Mogłabym zlecić obniżenie tych stelaży, aby pozbyć się mostka termicznego na krokwiach i położyć pod nie jakieś max 6cm wełny. Niestety okna nie pozwalają na dalsze obniżenie, a biorąc pod uwagę wymiary płyty GK to miałabym do ugrania około 6, może 7 cm na przestrzeń dla wełny. Jednym słowem mizeria, bo tego ocieplenia dalej będzie stanowczo zbyt mało.

No i tutaj wpadłam na pomysł położenia wełny na krokwiach, co o tym myślicie? Mogłabym wtedy położyć na nich miejscami nawet i 25cm tylko przy skosach musiałabym dać mniej. Nigdzie nie znalazłam takiego rozwiązania problemu, nikt nigdzie nie pisał o podobnym problemie i takim pomyśle. Czy w ogóle warto taki pomysł brać pod uwagę? Czy jest to jakieś wyjście?

• 2 weeks później...
Chodzi tylko o to, czy mogę ułożyć wełną na krokwiach i między nimi zamiast standardowego kładzenia wełny pod krokwiowo.

Wełna nakrokwiowo to taka egzotyka, że nie wiem, czy kogoś znajdziesz, co tak zrobil:

https://www.rockwool.com/pl/produkty-i-rozwiazania/izolacja-dachow/dachy-skosne-i-poddasza/izolacja-nakrokwiowa-poddasza/

Nakrokwiowo to płyty PIR czy EPS się stosuje (a i to nie często).

• 2 months później...