n0timportant 20.09.2022 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2022 Witam szanownych forumowiczów! Kupiłem mieszkanie z werandą wyłożoną takimi oto płytkami jak na zdjęciach. Jako, że sam budynek ma ponad 100 lat i wygląda na to, że posadzka jest oryginalna i jak widać, nieźle już schodzona, pomyślałem, aby ją trochę odrestaurować. Jednak pojawiły mi się dwa pytania i pomyślałem, że jakiś ekspert (ja jestem laikiem, dlatego wybaczcie mi niewiedzę) mógłby mi z nimi pomóc. 1. Czy na podstawie zdjęć da się wywnioskować, z czego jest zrobiona ta posadzka? Najpierw myślałem, że to kamień i chciałem go wypolerować i nałożyć jakiś nabłyszczający ochraniacz, ale jak się bliżej przyjrzałem, to wygląda mi to bardziej na jakiś beton z cienką warstwą koloru (dorzucam 2 zdjęcia przybliżenia w popękanych miejscach). No i zacząłem się bać, że ją zupełnie zedrę. 2. No i drugie pytanie: czym to potraktować? Jak odrestaurować? Czy tak jak wyżej pisałem, polerka + środek ochronny do kamienia, czy raczej jakąś farbą? I jak tak, to jaką? Byłbym bardzo wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi, bo im dłużej o tym myślę i szukam informacji w internecie, tym bardziej głupieję Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.09.2022 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2022 masz facebooka? Bo czasem czytuję posty od firm restaurujących stare kamienice i pewnie by wiedzieli czy to cementowa płytka hydrauliczna czy zwykła glazurowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n0timportant 21.09.2022 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2022 (edytowane) Hej! Dzięki za odpowiedź, posłałem fb na priva. Edytowane 21 Września 2022 przez n0timportant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts