SACZI 31.12.2004 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Dzięuję bardzo! Ja i kasa No, może kiedyś. To, że pytam o drogie rozwiąznia, to wynika z tego, że przejechałem się już na rzekomym oszczędzaniu na wszystkim, na czym mozna skrobnąć pare złotych. Wolę kupić coś o 50% droższego i mieć w dłuższym czasie spokój. Dlaczego ciągle piszesz o kotle o nominalnej mocy 15kw Bo w tej chwili z moich obliczeń wynika zapotrzebowanie na moc grzewczą 10-12 kW. Piec dobieram w ten sposób, żeby pracował na 70% nominalnej mocy. W ten sposób dobiera się wszystkie elementy w konstrukcjach. Oczywiście w chwili obecnej oprócz wykonania ogrzewania, muszę docieplić swój szałas. To nie podlega dyskusji, a chyba o tym zapomniałem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 03.01.2005 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Ja tam sie upieram przy elektryce (piece akumulacyjne), albo kominku (wspomaganym przez taniutkie grzejniki w kluczowych miejscach: lazienka, pokoj "dzienny" - zeby w nocy utrzymac komfort nawet jak kominek wygasnie). Moim zdaniem ogrzewanie elektryczne jest tansze w zainstalowaniu. Owszem, moze sie okazac, ze konieczna jest wymiana instalacji elektrycznej na większy kaliber, albo przebudowa komina (jesli chcialbys grzac kominkiem), wtedy co innego. Ale na pierwszy rzut oka - niepotrzebnie przekresliles takie alternatywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 05.01.2005 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Saczi Jeśli zerkasz jeszcze na forum, napisz na co się w końcu zdecydowałeś.Ja optowalem za Termetem Mini-Max + regulusy i dalej uważam to rozwiązanie za optymalne cenowo i pasujące do Twoich potrzeb.Koszt grzejników dla ogrzania 65m2 jest niewielki, różnica w cenie dla różnych opcji jest niemal symboliczna, przy czym regulusy wbrew utartej opinii wcale nie są droższe od markowej stali czy też alu. Podstawowa różnica w koszcie jest zawarta w wyborze typu kotła przyczym branie kotła przewymiarowanego jest przy takiej powierzchnikompletnie bez sensu. Twoje wyliczenie potrzeb 12-15 kW to chyba błąd.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 27.05.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Saczi! Jeśli tu bywasz...Jak rozwiązałeś swoje dylematy sprzed ośmiu lat?Prąd, gaz, kominek? PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts