Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Centralne do domku drewnianego

SACZI

Recommended Posts

Dzięuję bardzo! Ja i kasa :) No, może kiedyś.

To, że pytam o drogie rozwiąznia, to wynika z tego, że przejechałem się już na rzekomym oszczędzaniu na wszystkim, na czym mozna skrobnąć pare złotych. Wolę kupić coś o 50% droższego i mieć w dłuższym czasie spokój.

Dlaczego ciągle piszesz o kotle o nominalnej mocy 15kw

Bo w tej chwili z moich obliczeń wynika zapotrzebowanie na moc grzewczą 10-12 kW. Piec dobieram w ten sposób, żeby pracował na 70% nominalnej mocy. W ten sposób dobiera się wszystkie elementy w konstrukcjach.

Oczywiście w chwili obecnej oprócz wykonania ogrzewania, muszę docieplić swój szałas. To nie podlega dyskusji, a chyba o tym zapomniałem ...

Ja tam sie upieram przy elektryce (piece akumulacyjne), albo kominku (wspomaganym przez taniutkie grzejniki w kluczowych miejscach: lazienka, pokoj "dzienny" - zeby w nocy utrzymac komfort nawet jak kominek wygasnie). Moim zdaniem ogrzewanie elektryczne jest tansze w zainstalowaniu. Owszem, moze sie okazac, ze konieczna jest wymiana instalacji elektrycznej na większy kaliber, albo przebudowa komina (jesli chcialbys grzac kominkiem), wtedy co innego. Ale na pierwszy rzut oka - niepotrzebnie przekresliles takie alternatywy.

Saczi

Jeśli zerkasz jeszcze na forum, napisz na co się w końcu zdecydowałeś.

Ja optowalem za Termetem Mini-Max + regulusy i dalej uważam to rozwiązanie za optymalne cenowo i pasujące do Twoich potrzeb.

Koszt grzejników dla ogrzania 65m2 jest niewielki, różnica w cenie dla różnych opcji jest niemal symboliczna, przy czym regulusy wbrew utartej opinii wcale nie są droższe od markowej stali czy też alu.

Podstawowa różnica w koszcie jest zawarta w wyborze typu kotła przy

czym branie kotła przewymiarowanego jest przy takiej powierzchni

kompletnie bez sensu. Twoje wyliczenie potrzeb 12-15 kW to chyba błąd.

Pozdrawiam

• 7 years później...