Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła Atlantic sterowanie

Mircio26

Recommended Posts

Witam wszystkich

Szukałem, szukałem i nie znalazłem… pewńie tak szukałem.

Od tygodnia posiadam pompę Atlantic Excelia 11 kW i jej się dopiero uczę. Pompa podłączona jest na sprzęgle z jednym obiegiem grzewczym- grzejniki. Za sprzęgłem pompka obiegowa na termostacie Salus. Sprzęgło z tytułu, że mam awaryjnie przypięty kocioł na ekogroszek. Moje pytanie brzmi: jak najlepiej nią sterować? czy pompka obiegowa za sprzęgłem cały czas włączona, a sterowanie od czujnika temperatury wewnętrznej pompy,? Czy sterować termostatem salus- pompka się wyłączy po osiągnięciu temperatury w pomieszczeńiu, wówczas pompa mieli tylko w sprzęgle. Pompa ustawiona - wpływ temp wew 50%. Temperatura czynnika jest wg krzywej cieplnej

Proszę o poradę

Schemat w załączeniu. Instalacji CWU nie rysowałem bo jest w pompie. Zamysł mojego majstra ze sprzęgłem był taki , źe posiadam dostęp do drzewa i jak wieczorem jestem w domu to mógłbym rozpalić w piecu i pomóc pompie (czytaj. Zaoszczędzić na prądzie) bez kręcenia zaworami. Dodam, że całe ogrzewanie również obsługuje żona i chciałem uniknąć, aby jest się przypadkiem nie zapomniało zaworów otworzyć. Decyzja o pompie wyskoczyła nagle z uwagi na dostęp do ekogroszku, a piec kupiony rok temu to szkoda aby stał. Generalnie piec po tej zimie będzie do sprzedania i ostatecznie może zastąpiony zostanie kominkiem z płaczem.

Schemat CO.jpg

Nie wiem jak masz załatwiony temat otwartego układu CO dla kotła?

Ja widzę jeden poważny problem. Jak termostat Salus wyłączy pompę obiegową za sprzęgłem to w przypadku pracy samej PC skończy się to tylko na taktowaniu. Jednak przy rozpalonym kotle może dojść do "zagotowania" wody w układzie.

Jeżeli ma pozostać tak jak jest to termostat trzeba "wywalić" i pompę puścić 24h/dobę.

Opcja 2 to rozbudowa sterowania tak, by wzrost temperatury na kotle powodował włączenie pompy obiegowej niezależnie od wskazań termostatu.

No i jeszcze ten Salus powinien "wzbudzać" pracę PC. Czy atlantic ma podłączony czujnik temperatury w pomieszczeniu?

Jeszcze jedno. Co to za połączenie między powrotem z CO a pompą obiegową za sprzęgłem?

Edytowane przez chcialbympompe

Jednak przy rozpalonym kotle może dojść do "zagotowania" wody w układzie.

Jeżeli ma pozostać tak jak jest to termostat trzeba "wywalić" i pompę puścić 24h/dobę.

Opcja 2 to rozbudowa sterowania tak, by wzrost temperatury na kotle powodował włączenie pompy obiegowej niezależnie od wskazań termostatu.

Tu temat ogarnąłem. Zabudowałem dwa styczniki równolegle i jeśli nawet salus wyłaczy pompkę, a na kotle ruszy pompka obiegowa to idzie sygnał na stycznik i pompka za sprzęgłem startuje.

No i jeszcze ten Salus powinien "wzbudzać" pracę PC.

Nie wiem czy jest to możliwe i jak to zrobić. W pompie cały czas słychać pompkę obiegową

Czy atlantic ma podłączony czujnik temperatury w pomieszczeniu?

Tak ma. Oczywiście próbowałem sterować i w ten sposób, czyli pompka na sprzęgle chodzi cały czas, a temperatury pilnuje sterownik Atlantica. Oczywiście bardzo fajnie to działa bo dostosowuje temperaturę czynnika do temperatury w pokoju, czyli jeśli troszkę temperatura spadnie to delikatnie podbija. Tylko czy to jest ekonomicznie? Pompa grzeje cały czas sieć CO, mimo, że można by było dopuścić do niewielkiego spadku temperatury, a tym samym dłuższego postoju pompy. Tak jak pisałem na początku brak mi doświadczenia co się w takim przypadku lepiej opłaci. Czy trzymać cały czas temperaturę nastawioną, czy dopuścić do niewielkiego spadku i później podganiać, poniewąż salus ma histerezę. min, 0,5*C.

Jeszcze jedno. Co to za połączenie między powrotem z CO a pompą obiegową za sprzęgłem?

Zawór trójdrożny. W przypadku palenia w kotle, aby nie puszczać zbyt wysokiej temperatury na układ. Planuję palić trochę drzewem

Te pompy mają wewnętrzny bufor, fakt 19l, ale ma temu zapobiegać - czy tak jest to nie miem

Ten buforek ułatwia defrosty ale nie zapobiega taktowaniu. Można jeszcze pójść w drugą stronę i podłączyć wyjście z Solusa tak, by blokował pracę PC po osiągnięciu temperatury w pomieszczeniu. Na pewno jest takie wejście w Atlanticu. W mojej (starej) można do tego użyć EXT4.

Ten buforek ułatwia defrosty ale nie zapobiega taktowaniu. Można jeszcze pójść w drugą stronę i podłączyć wyjście z Solusa tak, by blokował pracę PC po osiągnięciu temperatury w pomieszczeniu. Na pewno jest takie wejście w Atlanticu. W mojej (starej) można do tego użyć EXT4.

U mnie jakiś styk do tego przeznaczony jest? A nie można w jakiś sposób uruchamiać tej pompki obiegowej pompą ciepła? Tak jak pisałem mam sterownik wewnętrzny Atlantica - radiowy i dodatkowo ten salusa, z tym, że oczywiście salus włącza lub wyłącza tylko pompę na obiegu grzewczym (mam jeden obieg), a pompa z uwagi na opory jak sądzę. Czy w takiej konfiguracji sterowników jaki mam to ten salus w czym może mi pomóc? Tylko w ograniczeniu poboru prądu przez pompkę? Chyba, że się mylę, a jego zadanie jest bardziej złożone.