Woyciech555 24.09.2022 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2022 WitamCzy montujac termostaty scienne z czujnikiem temperatury podłogi bezpośrednio pod płytkami można podłaczyć piec gazowy kondensacyjny do rozdzielacza bezposrednio bez zadnych mieszaczy i ustawic wode zasilania na piecu w granicy 45-50 stopni? Układ z grzejnikami przewymiarowanymi. Wtedy czujnik podłogi zabespieczał by ją przed przegrzaniem odcinajac dana pętle. Robi sie takie układy z czujnikiem temperatury w układzie podłogowym?6 petli,2 drabinki,4 grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.09.2022 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2022 Można podłączyć bez mieszacza, ale jeśli instalacja zawiera elektrozawory to rozdzielacz owinien być wyposażony w bypass zabezpieczajacy przed nadmiernym wzrostem ciśnienia w przypadku zamknięcia wszystkich pętli.Jeśli instalacja jest mieszana i zawiera więcej niż dwa grzejniki konwencjonalne to można z niego zrezygnować.Czujnik podłogowy zabezpieczający jest tu zbędny.Jeśli grzejniki są przewymiarowane to wzrost temperatury ( niebezpiecznej dla podłogówki ) powyżej 55*C jest nieosiągalny.Funkcję ograniczenia temperatury zrealizuje kocioł i jego regulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Woyciech555 24.09.2022 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2022 (edytowane) Widze że masz wiedze na ten temat. Opisze lepiej mój problem. Dom 106m2 parter podłogowka góra grzejniki.piec w łazience ,a rozdzielacz w garażu. Dom ma 4 lata od dewelopera i mam 4 termostaty-dwa w łazienkach,salon,pokój góra i elektrozawory na rozdzielaczu. Deweloper założył rozdzielacz z pompa mieszająca i kapilara a słyszałem ze ona do piecy gazowych sie nienadaje bo wystepuje nonstop mieszanie. Ja wymyslilem tak ze chciałem rozdzielacz podłaczyć bezpośrednio do pieca i wywalić pompe mieszająca,a termostaty z czujnikiem podłogi do sterowania temp posadzki bo w okresach przejsciowych posadzka zdąży sie wystudzic a w domu ciepło ta sama sytuacja jest gdy pale w kominku to w salonie i kuchni posadzka jest zimna. A ty jak bys to podłaczył i wysterował Aaa i od pieca nie mam zadnego sterownika i pogodowki ,a mysle zeby ja zalozyc i grzac KG A co z ustawieniem pompy w kotle? Stały bieg aby przepływy sie niezmieniały? A gdy grzejniki sie zamkną albo otworzą to przepływ sie niezmieni na rotametrze? Edytowane 24 Września 2022 przez Woyciech555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.09.2022 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 Taka instalacja i mieszacz wraz z zaworem termostatycznym w tym przypadku jest optymalnym rozwiązaniem.Odłączenie pompy może pogorszyć ogrzewanie ponieważ nie wiadomo czy pompa kotła obsłuży sama dwa obiegi, grzejnikowy i podłogowy.Po drugie to jeśli nawet tak będzie to obieg podłogowy jest na parterze więc woda wybierze krótszą drogę natomiast na poddasze z grzejnikami będzie docierać mniej ciepła. Doprecyzuj co chcesz zrobić z zaworami i czujnikami temperatury posadzki bo z tego co piszesz nie wynika zbyt wiele.One są czy ich jeszcze nie ma.? W ciepłe dni posadzka zawsze się wychładza bo taka jest kolej rzeczy, jeśli by była ciepła to pomieszczenie z nią były by przegrzewane powyżej temperatury zadanej.Palenie kominkiem o ile jest np. w salonie zawsze będzie wpływać na ogrzewanie jeśli czujnik od kotła lub pomieszczeń jest w pomieszczeniu z kominkiem. Musisz sobie uświadomić że ciepła posadzka to nie jest ogrzewanie jej non stop ale okładzina wierzchnia utrzymująca ciepło z otoczenia. Taką jest drewno, natomiast płytki gresowe, kamienie itp powodują uczucie zimna. Z taą instalacją mozesz wykonać jedną rzecz.Zamiast zaworu termostatycznego z kapilarą zainstalować na pompie zawór trójdrogowy termostatyczny który będzie utrzymywał maksymalną temperaturę na poziomie 30 - 35*C, natomiast do pompy zamontować termostatyczny włącznik.W takim układzie pompa będzie się załączać gdy załączy się kocioł i temperatura na zasilaniu rozdzielacza przekroczy 25 *C.Pompa mieszacza będzie nadal zasilała obieg podłogówki.W kotle bądż w przyszłym regulatorze w menu należy ustawić minimalną temperaturę zasilania 21 - 23*CW ten sposób temperatura podłogi będzie zawsze wynosiła owe 21 - 23*C i jeżeli regulator nie będzie umieszczony w salonie to nie będzie wpływał na niego pogoda ani kominek.Regulator oczywiście uzależniony od krzywej grzewczej idealnie dobrany do domu lub w pomieszczeniu bez kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Woyciech555 25.09.2022 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 (edytowane) Zawory na rozdzielaczu sa i termostaty sa zwykle firmy tech on/off i chcialem je wymienic na takie z obsluga czujnika temperatury i ustawic minimalna temperature podłogi na np.26stopni z histereza 3 stopni, a max temp około 28 stopni(metoda prób i błędów bym doszedł do własciwego ustawienia) aby posadzka była nonstop ciepła bo mamy płytki ceramiczne i gdy rozpale w kominku to podłoga jest zimna a dwa że pozniej piec gazowy musi to nadrobic zeby rozgrzać ta mase betonu i żadna to oszczędność z palenia w kominku.Na rozdzielaczu mam listwe techa do sterowania pompa i piecem(zdjecie w poprzednim poście) Kominek jest w salonie i wszystko połaczone z kuchnią i holem(bez scian działowych) a kominek z dgp nadmuchem powietrza do pokoi na piętrze.Jesli na piecu ustawie ponizej 36 stopni to wiem ze w pokojach grzejniki nie nagrzeją a max temp na piecu miałem 45stopni przez 3 sezony.Jesli ustawie temp podłogi w okolicy 22-26 to bedzie do takiej temp grzała pomieszczenie? Bo myslalem ze posadzka musi miec zawsze wieksza temp od otoczenia zeby nagrzała. Edytowane 25 Września 2022 przez Woyciech555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.09.2022 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 Zawory na rozdzielaczu sa i termostaty sa zwykle firmy tech on/off i chcialem je wymienic na takie z obsluga czujnika temperatury i ustawic minimalna temperature podłogi na np.26stopni z histereza 3 stopni, a max temp około 28 stopni(metoda prób i błędów bym doszedł do własciwego ustawienia) aby posadzka była nonstop ciepła bo mamy płytki ceramiczne i gdy rozpale w kominku to podłoga jest zimna a dwa że pozniej piec gazowy musi to nadrobic zeby rozgrzać ta mase betonu i żadna to oszczędność z palenia w kominku. Na rozdzielaczu mam listwe techa do sterowania pompa i piecem(zdjecie w poprzednim poście) Kominek jest w salonie i wszystko połaczone z kuchnią i holem(bez scian działowych) a kominek z dgp nadmuchem powietrza do pokoi na piętrze. Jesli na piecu ustawie ponizej 36 stopni to wiem ze w pokojach grzejniki nie nagrzeją a max temp na piecu miałem 45stopni przez 3 sezony. Jesli ustawie temp podłogi w okolicy 22-26 to bedzie do takiej temp grzała pomieszczenie? Bo myslalem ze posadzka musi miec zawsze wieksza temp od otoczenia zeby nagrzała. Jeśli wymienisz zawory na takie z obsługą czujnika temperatury podłogi oraz będzie możliwość nastawienia minimalnej temperatury posadzki to OK. Problem w tym że podejzewam że ograniczeniem nie jest tu sam regulator i elektrozawór ale także i sposób zasilania rozdzielacza. Woda w obiegu krąży cały czas więc ma taką camą temperaturę jak posadzka jednak problemem dodatkowym może być właśnie zawór termostatyczny z kapilarą majacy swoją histerezę. Zanim on ponownie załączy obieg to woda a zatem i posadzka jest już chłodniejsza od wymaganej. Należało by więc przerobić układ rezygnując z owego zaworu, jednak z uwagi na ograniczenie pompy kotła nie możemy zrezygnować z pompy w obiegu podłogówki. Dlatego jedyną radą jest zawór trójdrogowy o którym pisałem wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Woyciech555 25.09.2022 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 Rozumiem Cię dlatego własnie chce sie pozbyc tej kapilary bo wiem ze jest to słaby punkt ukladu. Pompa w kotle jest dośc mocna bo niby obsluguje uklad do 1000l zładu wody ,a moj na pewno tyle nie ma.A taki zawor 3-D nie bedzie ograniczał przepływu wody? Bo kapilara zbyt mocno sie przymyka i piec szybko przegrzewa wode i piec taktuje a po rozkreceniu kapilary na 50 stopni piec chodzi długo.Masz jakis sprawdzony zawor 3-D ? On by miał byc sterowany pogodowo? A zawor 3-D termostatyczny moze byc? Bo myslalem zeby kupic takie coś i dostosowac do tego belki rozdzielacza https://allegro.pl/oferta/grupa-mieszajaca-do-podlogowki-bez-pompy-z-afriso-10454578568Termostaty pokojowe z czujnikiem temp podłogi mozna ustawic w zakresie minimum 0-25 C, a max 28-45C i histereza 0-5CA jest możliwość dołożenia bufora 100l (posiadam taki do wykorzystania) przy rozdzielaczu dla poprawy przepływu dla kotła zeby go nic nie blokowało? I z buforu dac zasilanie na rozdzielacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Woyciech555 27.09.2022 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2022 Masz jakis sprawdzony zestaw zaworu 3-d i sterownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.09.2022 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2022 (edytowane) Musisz podać ile masz pętli podłogówki i orientacyjnie jakie długościZawory mają różny współczynnik przepustowości kvs Kapilara jest słabym punktem układu ale i jego zaletą. Podłogówka przez nią otwiera się raz na jakiś czas a następnie zamyka i woda tylko w niej krąży co powoduje że przez ten pozostały czas mogą być zasilane grzejniki.Dlatego jeśli pompa w kotle jest dość słaba to przeróbka może przynieść mierny skutek. Edytowane 28 Września 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Woyciech555 03.10.2022 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Nie mam projektu. Chciałem sprawdzic długośc pętli po napisach metrażu pętli ale niestety nie widac. Mam 6 petli ale planuje jeszcze dołożyć w garazu ogrzewanie podłogowe okolo 18m2 . Mam; 2 petle salon 21m21 petla kuchnia 6m21holl i przedpokój 8m22 łazienki po 6m2Mozna to wyliczyc ile metrow mają petle?Rozstaw rurek w łazienkach to 8-10, salon 15cm,holl 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Woyciech555 06.10.2022 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Mareks77 jestes w stanie pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.10.2022 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 https://allegro.pl/oferta/zawor-mieszajacy-atm-361-afriso-1-20-43-kvs-1-6-12445117039 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Woyciech555 12.10.2022 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Sory ze tak późno odpisuje.Ok czyli ten zawor termostatyczny obsłuży moich 6 pętli plus 2 ktore chce dołożyć w przyszłości do garażu?Potrzebowałbym jeszcze tych przyłaczy ale nie wiem jak one sie nazywają żeby znaleźć je bez pompy i z tym zaworem ktory wysłałeś https://allegro.pl/oferta/grupa-pompowa-mieszajaca-do-podlogowki-bez-pompy-11906311612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Woyciech555 12.10.2022 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Taka instalacja i mieszacz wraz z zaworem termostatycznym w tym przypadku jest optymalnym rozwiązaniem. Odłączenie pompy może pogorszyć ogrzewanie ponieważ nie wiadomo czy pompa kotła obsłuży sama dwa obiegi, grzejnikowy i podłogowy. Po drugie to jeśli nawet tak będzie to obieg podłogowy jest na parterze więc woda wybierze krótszą drogę natomiast na poddasze z grzejnikami będzie docierać mniej ciepła. Doprecyzuj co chcesz zrobić z zaworami i czujnikami temperatury posadzki bo z tego co piszesz nie wynika zbyt wiele. One są czy ich jeszcze nie ma.? W ciepłe dni posadzka zawsze się wychładza bo taka jest kolej rzeczy, jeśli by była ciepła to pomieszczenie z nią były by przegrzewane powyżej temperatury zadanej. Palenie kominkiem o ile jest np. w salonie zawsze będzie wpływać na ogrzewanie jeśli czujnik od kotła lub pomieszczeń jest w pomieszczeniu z kominkiem. Musisz sobie uświadomić że ciepła posadzka to nie jest ogrzewanie jej non stop ale okładzina wierzchnia utrzymująca ciepło z otoczenia. Taką jest drewno, natomiast płytki gresowe, kamienie itp powodują uczucie zimna. Z taą instalacją mozesz wykonać jedną rzecz. Zamiast zaworu termostatycznego z kapilarą zainstalować na pompie zawór trójdrogowy termostatyczny który będzie utrzymywał maksymalną temperaturę na poziomie 30 - 35*C, natomiast do pompy zamontować termostatyczny włącznik. W takim układzie pompa będzie się załączać gdy załączy się kocioł i temperatura na zasilaniu rozdzielacza przekroczy 25 *C. Pompa mieszacza będzie nadal zasilała obieg podłogówki. W kotle bądż w przyszłym regulatorze w menu należy ustawić minimalną temperaturę zasilania 21 - 23*C W ten sposób temperatura podłogi będzie zawsze wynosiła owe 21 - 23*C i jeżeli regulator nie będzie umieszczony w salonie to nie będzie wpływał na niego pogoda ani kominek. Regulator oczywiście uzależniony od krzywej grzewczej idealnie dobrany do domu lub w pomieszczeniu bez kominka. A co miałeś na mysli z tym ustawieniem temperatury 21-23 stopnie? Chodzi ci o to aby dołożyć pogodowke do kotła i ustawic na piecu taka niska temperature? Pompa na rozdzielaczu jest zasilana z listwy od elektrozaworow i pracuje wtedy gdy piec chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.10.2022 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Nie. Z minimalną temperaturą chodzi o to aby regulator miał taką ustawioną i dbał o to aby posadzka nie wychładzała się czyli nie miała temperatury niższej od 21 - 23*C w zależności oczywiście od temperatury pokojowej. Zamiast kupywać śrubunki pod pompę oraz zawór z mojego linku możesz nabyć zestaw który przysłałeś https://allegro.pl/oferta/grupa-pompowa-mieszajaca-do-podlogowki-bez-pompy-11906311612 Jest na 1 cal więc obsłuży wszystkie Twoje pętle. Sprawdź czy gwint pasuje pod pompę którą już posiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Woyciech555 12.10.2022 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Ok juz rozumiem. A termostaty gdzie bys umieścił?W salonie i łazience z czujnikiem temp posadzki ,a do gory w pokoju zwykły?Kupilem taki na próbę https://allegro.pl/oferta/sterownik-regulator-pokojowy-st-292-v3-tech-12200565953 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.10.2022 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Na pewno łazienka i salon ponieważ tam są wymagane różne temperatury, następnie według upodobań.....poddasze sypialnia z niższą temperaturą dla lepszego snu i może pokój dzieci z wyższą temperaturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Woyciech555 12.10.2022 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Ok a toznow mam pytanie hehe. Dwatermostaty w pokojach z grzejnikami tak jak podales przyklad sypialnia i pokój dzieci jak to wysterować bo beda dwa termostaty na scianie i dwie glowice termostatyczne na grzejnikach i jak to ustawić. Glowice na grzejnikach sciagniete w pomieszczeniach z termostatami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.10.2022 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Ok a toznow mam pytanie hehe. Dwatermostaty w pokojach z grzejnikami tak jak podales przyklad sypialnia i pokój dzieci jak to wysterować bo beda dwa termostaty na scianie i dwie glowice termostatyczne na grzejnikach i jak to ustawić. Glowice na grzejnikach sciagniete w pomieszczeniach z termostatami? Ah..... zapomniałem że pokoje na poddaszu mają grzejniki. Tam wogle nie potrzeba regulatorów lub raczej jeden w przedpokoju. Grzejniki wyregulujesz za pomocą zaworów termostatycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Woyciech555 12.10.2022 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Aha to chyba bedzie ten jeden w przedpokoju bo watpie zeby przy wiekszych mrozach było tam cieplo.podlogowka dlugo trzyma ciepło i góra przez to by była niedogrzana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts