nieszczęsnedrzwi 24.09.2022 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2022 Chciałbym poprawnie wykonać odprowadzenie wody deszczowej z dachu, z rynien. Aktualnie nie podoba mi się, to jak mam to wykonane, wokół domu mam taką ozdobną opaskę, a pod nią rurę drenarską perforowaną, ale czytając różne artykuły z sieci mam wrażenie, że jest źle położona, chcę to zrobić na porządnie. Mam dach dwuspadowy 4 spusty z osadnikami.Chciałbym te 4 spusty ze sobą połączyć i w tylnej części działki zrobić jakiś zbiornik (jeszcze nie wiem co na końcu).W każdym razie po kolei. Od każdego ze spustów chcę wyprowadzić rury drenarskie poza opaskę (żeby tego nie na nowo nie rozkładać/rozkopywać), a następnie prowadzić je kolejno i łączyć za pomocą łączników. Zamierzam zachować spadek od najwyżej położonych spustów, aż do najniższych.Czy to co wyżej napisałem ma sens? Dodatkowo mam pytanie, jak zakończyć takie odpływy, tzn. co najlepiej na końcu zrobić zbiornik, czy lepiej studnia, która będzie buforem rozsączającym? Dodatkowo jeśli to ma być studnia czy zbiornik? Co z nadmiarem, gdy zbiornik się napełni, za studnią należy jeszcze wykonać jakiś rozsącznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.09.2022 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 (edytowane) Po pierwsze to nie rury drenarskie bo te posiadają perforację ( dziurki ) przez które większa połowa wody ucieknie do ziemi zalewając fundamenty.Należy to zrobić rurami kanalizacyjnymi zwykłymi szarymi fi.110.Wszystkie rynny połączyć ze sobą poza opaską na głębokości powyżej 0,5m ze spadkiem w stronę planowanego zbiornika.Jeśli to ma być zbiornik to w zależności od powierzchni dachu musi pomieścić całoroczne opady.Jeśli będziesz to rozsączał poprzez studnię rozsączającą lub inny tego tupu zbiornik to musi mieć pojemność przynajmniej 1m3 aby zanim ziemia przyjmie całość ulewnego deszczu, oberwania chmury lub kilkudniowych opadów to magazynować wodę i pomału odprowadzać do ziemi. Na końcu rury jako bufor w miejscu gdzie na głębokości ok 1m jest piasek w który woda wsiąknie umieść 3 lub 4 takie tunele: https://www.cetel-hurtownia.pl/tunel-do-rozsaczania-scieku-oczyszczonego-l-do-wod,3,14564,17418?gclid=Cj0KCQjw1bqZBhDXARIsANTjCPK5G7XXrrw6MlxHQEbrj8EZmpv4rEKZJrO4pDncSQJZY0xono58ds8aAme3EALw_wcB To jest tunel rozsączający GRAFA. Tu masz komplet z jednym tunelem. https://allegro.pl/oferta/tunel-graf-300l-z-2-plytami-i-geowloknina-zestaw-11437032589 Tunele można ze sobą łączyć zarówno w zdłuż jak i w zbiornik,Do tuneli zakup dwa lub 4 dekle zamykające z tej hurtowni zamieszczone poniżej tunelu. Tunele połącz unieszczając w dole i owiń geowłókniną tak aby przez otwory w tunelu nie sypał się piasek. Edytowane 25 Września 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieszczęsnedrzwi 25.09.2022 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 Chodziło mi o rury drenarskie ale bez perforacji, właśnie teraz mam te z perforacją i robią to co mówisz, dlatego chciałem je wymienić na pełne. Rozumiem, że lepiej to zrobić rurami kanalizacyjnymi? Chciałem użyć tych drenarskich bo mam kilka "zakrętów" zanim dojdę do zbiornika to byłoby mi jest łatwiej ułożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts