Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czapa kominowa - czy mogę zatopić rurę ceramiczną ? Wentylacja przestrzeni w środku.

Recommended Posts

Cześć,

miałem spapraną czapę na kominie systemowym presto duo ( nie było wentylacji przestrzeni w kominie ) .

Skułem ją do zera i teraz myślę o prawidłowym wykończeniu.

Wg. instrukcji widzę,że rura szamotowa jest zatopiona w czapie.Rura ta miałaby ok 6 cm ( 2cm nad czapę i na grubość czapy ok 4 cm )

Czy w tym systemie - powinna być jednak zachowana przerwa dylatacyjna pomiędzy rurą a czapą?

Poniżej jest mankiet kompensacyjny który powinien redukować naprężenia wg. producenta - zatem ten kawałek szamotki w teorii nie powinien pracować ....

Komin ten ma wentylowaną przestrzeń pomiędzy bloczkiem a rurą szamotową - nie posiada wełny.

Komin podłączony do kozy 10kW.

Zasada działania systemu :

mankiet.jpg

aaaapresto.jpg

A może wywalić w ogólę ten mankiet i zrobić to na zasadzie - czapa ok 2cm większy otwór + dyfuzor i także będzie wentylacja przestrzeni w kominie ale w inny sposób ?

no właśnie sam nie wiem

Zastanawiam się czy właśnie ten kawałek rury szamotowej ( ok 6cm ) w roli szalunku do lania czapy betonowej to błąd ? od dołu rura ta przylegałaby do kwasówki mankietu kompensacyjnego - a od góry wychodziła to 2cm nad czapę betonową - i tak by było wg. instrukcji producenta.

Tz. tak mi się wydaje wg. tego co pokazuje na rysunku.

mankiet.jpg

Co do filmiku - bardzo ciekawe wykończenie - jednak u mnie nie ma wełny w środku komina a jest przestrzeń wentylacyjna.

i jeszcze tak różnica- w przypadku Schiedel Rondo Plus - rura spalinowa wychodzi ponad czapę w sposób ciągły i nieprzerwany.

W przypadku instrukcji Presto Duo - już pod czapą następuje przerwanie spójności linii spalinowej - występuje ten mankiet kompensacyjny który jest nacięty - zatem powietrze z przestrzeni wentylacyjnej środka komina - "wchodzi" jakby do rury dymowej.

Coś takiego :

aaawykonczenie.jpg

a sam mankiet:

a2cz.jpg

Edytowane przez lukaszo11