lukaszo11 25.09.2022 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 Cześć, miałem spapraną czapę na kominie systemowym presto duo ( nie było wentylacji przestrzeni w kominie ) . Skułem ją do zera i teraz myślę o prawidłowym wykończeniu. Wg. instrukcji widzę,że rura szamotowa jest zatopiona w czapie.Rura ta miałaby ok 6 cm ( 2cm nad czapę i na grubość czapy ok 4 cm ) Czy w tym systemie - powinna być jednak zachowana przerwa dylatacyjna pomiędzy rurą a czapą? Poniżej jest mankiet kompensacyjny który powinien redukować naprężenia wg. producenta - zatem ten kawałek szamotki w teorii nie powinien pracować .... Komin ten ma wentylowaną przestrzeń pomiędzy bloczkiem a rurą szamotową - nie posiada wełny. Komin podłączony do kozy 10kW. Zasada działania systemu : A może wywalić w ogólę ten mankiet i zrobić to na zasadzie - czapa ok 2cm większy otwór + dyfuzor i także będzie wentylacja przestrzeni w kominie ale w inny sposób ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.09.2022 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 Tu masz kawałeczek rury w roli szalunku. Chcesz zrobić tak, jak tu pod koniec: ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 25.09.2022 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 no właśnie sam nie wiem Zastanawiam się czy właśnie ten kawałek rury szamotowej ( ok 6cm ) w roli szalunku do lania czapy betonowej to błąd ? od dołu rura ta przylegałaby do kwasówki mankietu kompensacyjnego - a od góry wychodziła to 2cm nad czapę betonową - i tak by było wg. instrukcji producenta. Tz. tak mi się wydaje wg. tego co pokazuje na rysunku. Co do filmiku - bardzo ciekawe wykończenie - jednak u mnie nie ma wełny w środku komina a jest przestrzeń wentylacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 25.09.2022 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 (edytowane) i jeszcze tak różnica- w przypadku Schiedel Rondo Plus - rura spalinowa wychodzi ponad czapę w sposób ciągły i nieprzerwany. W przypadku instrukcji Presto Duo - już pod czapą następuje przerwanie spójności linii spalinowej - występuje ten mankiet kompensacyjny który jest nacięty - zatem powietrze z przestrzeni wentylacyjnej środka komina - "wchodzi" jakby do rury dymowej. Coś takiego : a sam mankiet: Edytowane 25 Września 2022 przez lukaszo11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts