bobiczek 25.09.2022 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 Witajcie. Postanowiłem przed sezonem grzewczym wymienić mój kocioł 2-funkcyjny. Kocioł wciąż sprawny, ale pomyślałem że 17 lat pracy wystarczy. Od lat miałem problem z grzejnikami, ten w najdalej oddalonym punkcie, zawsze był letni, inne też nie miały takiej temperatury, jaką mieć powinny. Szukałem problemu w piecu, kryzowałem grzejniki, kombinowałem, grzałem mocniej - nic się nie zmieniało. Przyjechał fachowiec od wymiany kotła i od razu na powitanie, powiedział w czym tkwił problem i że on w swojej wieloletniej praktyce nie spotkał się z takim podłączem grzejników. Po kilkunastu latach od zamieszkania, dowiedziałem się wczoraj że moje grzejniki są podobno źle podłączone do instalacji i że to jest przyczyna moich problemów ze sprawnością instalacji. Moje grzejniki są podłączone krzyżowo, zasilane z lewej strony górą, powrót z drugiej strony dołem, a u góry wkręcony był odpowietrznik. (zdjęcie 1) Fachowiec stwierdził że to błąd i powód kłopotów z grzejnikami. Zasugerował zmianę na podłączenie boczne z prawej strony, JAKO PRAWIDŁOWE i powodujące że grzejniki dopiero wtedy osiągną wymaganą sprawność (zdjęcie 2) Nigdzie nie znalazłem informacji, dlaczego moje obecne podłączenie, jest mniej poprawne i powodujące mniejszą sprawność grzejników, aniżeli to sugerowane i wymagające poprawienia. Grzejniki Purmo. Proszę o poradę czy rzeczywiście muszę wykonać przeróbkę instalacji CO w zakresie grzejników - jak doradza fachowiec. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.09.2022 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 Podłączenie i różnica przedstawiona na obu fotkach nie ma znaczenia dla opisanego problemu. Fachowiec nie wiem skąd był i czy może się tak nazywać ale prawdopodobnie z braku wiedzy i fachowego wytłumaczenia zjawiska wymyślił teorię na poczekaniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 25.09.2022 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 "Fachowiec" chce zarobić parę groszy. Może średnica rur jest z mała albo za słaba pompa w kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 25.09.2022 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 "Fachowiec" chce zarobić parę groszy. Może średnica rur jest z mała albo za słaba pompa w kotle. Zaczyna się w kotłowni fi30 i później do fi15 do grzejników, więc myślę że gradacja właściwa. Pompa w kotle 3-biegowa, z Grundfosa, kocioł Junkers Euromaxx ZWC-24kW więc pompa pewnie odpowiednia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 25.09.2022 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 Chyba „bóg” Cię opuścił skoro rozważasz sugestie tego – nazwijmy go nadspecjalistą który jak nic tak Ci radził : by się tym zająć – najpierw instalacją a później jeszcze wymianą grzejników, po tm jak te jego wymysły by się na wiele nie zdałý.Nigdzie oficjalnie jak do tej pory nie spotkałem się z czymś takim by coś lepszego było od podłączenia krzyżowego i jak dobrze jeszcze pamiętam z lat dawnych, to nawet z Purmo tak było, że do określonej mocy mogły być podłączone z jednej strony ale po wyżej tego musiały być podłączane krzyżowo. U mnie grzejniki są zasilane z prawej jak i z lewej strony – działają. Fakt, że na początku były z nimi małe problem ale po skryzowaniu – żylety.Jak to robiłeś, że jakoś Ci to kryzowanie nie poszło? Toć to tak jak byś tylko jeden grzejnik puścił i tu nie ma lewara by tyle samo na nim nie było co i na kotle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 26.09.2022 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2022 Może Ty mi to wytłumaczysz – o co chodzić może w tym jakiemuś czy jakiejś w związku z tym co Ci tu o tym napisałem - w tej dygresji : No Comment Made – jak jeden albo druga za tak mądrą się ma, to dlaczego nie napisała o tym tutaj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 26.09.2022 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2022 Kurcze.Nie gniewaj się, ale mało z tego wpisu zrozumiałem.Spróbuj jeszcze raz - powoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 27.09.2022 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2022 Nie ma problema - jakiś czy jakaś dowaliła się do # tutaj mego, to i niech dowali się jeszcze do tego lub z tym żyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts