nowicjusz_budowlany 25.09.2022 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 (edytowane) Witam.Zamieszkałem w pewnym budynku komunalnym.Rok budowy ok 1920 rok.W pewnych miejscach musiałem zbić tynk wewnątrz.Np po starej instalacji(puszki,przewody itd).Z racji że akurat w domu mam Knauf Goldband data na worku 2021.03.Użyłem jego.Worek był przechowywany prawidłowo.Miejsca suche.Sam Goldband nie zbrylony. Używam niewielkiej ilości.Bo zauważyłem że jest wydajny.Np w porównaniu z MP Finish Knauf. I teraz nie wiem czy chodzi o mieszanie go z wodą.Czy za dużo wody albo za mało. Nie przekroczyłem grubości jednorazowo 5 cm.Max 2-3 cm.Popękało głównie gdzie miejsce po puszcze elektrycznej.W innych miejscach też. Nie używałem Uni Gruntu. Może zdjęcia coś wyjaśnią. Edytowane 25 Września 2022 przez nowicjusz_budowlany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.09.2022 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 (edytowane) Problem tkwi w wsiąkaniu wody w stare tynki , mury oraz w tynk gipsowy Goldband.. Tam gdzie jest duża gruba warstwa tynku nie ważne że nie jednorazowo to pod spodem jest tynk gipsowy istnieje duża kurczliwość w związku z czym część puszki oddzieliła się od starej ściany.Przed zaklejaniem puszki należało by opróżnić ścianki z luźnych cząstek i nawilżyć powierzchnię.Nie ma się czym przejmować. Zaszpachluj śmiało i po szkifowaniu maluj bądź zaklej szparę gipsem. Edytowane 26 Września 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowicjusz_budowlany 01.10.2022 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2022 Witam.Takich punktów na ścianach mam więcej.W sensie wodochłonne.W chemii domowej mam jeszcze MP 75 jeszcze.Reszta to gładzie szpachlowe.Mam uni-grunt Atlas.O tym nie wspomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.10.2022 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2022 Nie ma znaczenia co masz. W przyszłości przed gipsowaniem wyczyść miejsce dokładnie z luźnych drobinek piasku, zaprawy i je dokładnie namocz.Jeśli popękało to nałóż jeszcze raz aby zatkać pęknięcia a następnie szpachluj gładzią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowicjusz_budowlany 03.10.2022 23:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Przepraszam że się czepiam tego Uni-Gruntu.Mam niewielką ilość.Idealną aby wykończyć.Co daje ten Uni-Grunt.Może on pomóc albo zaszkodzić.Nie chcę po prostu poprawiać tynkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowicjusz_budowlany 15.10.2022 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2022 Mimo iż jest napisany termin na worku 3.2021 to gips jak i tynk maszynowy są do wyrzucenia.Tynk maszynowy z tej samej daty.Dla próby rozrobiony mieszadłem w wiadrze.Od wczoraj nie zaschło jest miękkie jak po mieszaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowicjusz_budowlany 27.10.2022 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Wszystkie worki z gipsem nadają się na utylizację(śmietnik). Zakupiłem świeży gips(Goldband,tynk maszynowy MP 75) i wszystko gra! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts