Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękający tynk po wyschnięciu.Używałem Goldband Knauf.Sciana cegły wapienne.Bud 1920r.

nowicjusz_budowlany

Recommended Posts

Witam.Zamieszkałem w pewnym budynku komunalnym.Rok budowy ok 1920 rok.W pewnych miejscach musiałem zbić tynk wewnątrz.Np po starej instalacji(puszki,przewody itd).Z racji że akurat w domu mam Knauf Goldband data na worku 2021.03.Użyłem jego.Worek był przechowywany prawidłowo.Miejsca suche.Sam Goldband nie zbrylony.

Używam niewielkiej ilości.Bo zauważyłem że jest wydajny.Np w porównaniu z MP Finish Knauf.

I teraz nie wiem czy chodzi o mieszanie go z wodą.Czy za dużo wody albo za mało.

Nie przekroczyłem grubości jednorazowo 5 cm.Max 2-3 cm.Popękało głównie gdzie miejsce po puszcze elektrycznej.W innych miejscach też.

Nie używałem Uni Gruntu.

Może zdjęcia coś wyjaśnią.

SAM_1227.jpg

SAM_1229.jpg

Edytowane przez nowicjusz_budowlany

Problem tkwi w wsiąkaniu wody w stare tynki , mury oraz w tynk gipsowy Goldband.. Tam gdzie jest duża gruba warstwa tynku nie ważne że nie jednorazowo to pod spodem jest tynk gipsowy istnieje duża kurczliwość w związku z czym część puszki oddzieliła się od starej ściany.

Przed zaklejaniem puszki należało by opróżnić ścianki z luźnych cząstek i nawilżyć powierzchnię.

Nie ma się czym przejmować. Zaszpachluj śmiało i po szkifowaniu maluj bądź zaklej szparę gipsem.

Edytowane przez Mareks77

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...