Jerzysio 30.12.2004 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Luśka ..zrobię machu, machu J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartwu 30.12.2004 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Mieć 2 dni wolne miałem, ale to ciut mało. Po takim wolnym ciut marnym więcej by się chciało! Jestem za projektem ! pozdrawiam PS. Przy tylu dniach wolnych, na pewno by skorzystała na tym moja budowa, więc w sensie teoretycznym budownictwo RP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 30.12.2004 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 A czy Wasi pracodawcy, lub Wy sami, jeśli jesteście pracodawcami dla siebie lub kogoś innego, dostaliście/dacie dwa extra dni wolne za 25 grudnia i 1 stycznia? Niewiele osób o tym wie, ale: "Niezależnie od ustalonego systemu czasu pracy, każdy pracownik jest uprawniony do określonej liczby dni wolnych od pracy, tak aby jego tydzień pracy wynosił średnio 5 dni w tygodniu. Dla pracowników wykonujących pracę w dni robocze od poniedziałku do piątku, dniami wolnymi są - oprócz niedziel i świąt - także wszystkie soboty. Soboty są jednak traktowane jako dni robocze, dlatego gdy w sobotę przypadnie jakieś święto, pracodawca powinien wyznaczyć inny dzień wolny od pracy w celu nie przekraczania ustawowych norm czasu pracy. Kwestię tę reguluje Art. 130 §2 znowelizowanego Kodeksu Pracy, który potwierdza dotychczasową interpretację PIP oraz Sądu Najwyższego.". Co Wy na to? A dzieki temu właśnie poniedziałek po świętach i Sylwestra mam wolne He he ja dostałem 24 i 31 grudnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 30.12.2004 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 24.12 jest u mnie od zawsze wolny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartwu 30.12.2004 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 czyli w łeb bierze przysłowie "wigilii dzień jaki cały rok taki" - ja też miałem wolne a do pracy jednak chodzę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 31.12.2004 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 A czy Wasi pracodawcy, lub Wy sami, jeśli jesteście pracodawcami dla siebie lub kogoś innego, dostaliście/dacie dwa extra dni wolne za 25 grudnia i 1 stycznia? Niewiele osób o tym wie, ale: "Niezależnie od ustalonego systemu czasu pracy, każdy pracownik jest uprawniony do określonej liczby dni wolnych od pracy, tak aby jego tydzień pracy wynosił średnio 5 dni w tygodniu. Dla pracowników wykonujących pracę w dni robocze od poniedziałku do piątku, dniami wolnymi są - oprócz niedziel i świąt - także wszystkie soboty. Soboty są jednak traktowane jako dni robocze, dlatego gdy w sobotę przypadnie jakieś święto, pracodawca powinien wyznaczyć inny dzień wolny od pracy w celu nie przekraczania ustawowych norm czasu pracy. Kwestię tę reguluje Art. 130 §2 znowelizowanego Kodeksu Pracy, który potwierdza dotychczasową interpretację PIP oraz Sądu Najwyższego.". Co Wy na to? A dzieki temu właśnie poniedziałek po świętach i Sylwestra mam wolne A teraz łyżeczka dziegciu do tej beczułki miodu. Ta sama nowelizacja Kodeksu (a nawet ten sam artykuł K.P.) przewiduje, że jeśli w tygodniu – od poniedziałku do piątku – wypada więcej niż jeden dzień wolny, drugi trzeba odpracować. Nie grozi nam to ani w tym (konczończym się już) roku ani w roku przyszłym (2005) Lecz witając szampanem rok 2006 miejmy świadomość, że w zamian za któryś z pary dni wolnych 1 i 3 maja (poniedziałek i środa) oraz 25 i 26 grudnia (wtorek i sroda) trzeba będzie dodatkowo przepracować wskazane 2 soboty lub też poświęcić 2 dni urlopu. Mało kto na ten zapis zwrócił niestety uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 31.12.2004 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Proponowana przez nas zmiana kodeksu zlikwiduje tę niedogodność i uprości sposób wyznaczania dni wolnych od pracy. Piękno jest w prostocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 31.12.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 ... a zatem proponuje rozpocząć zbiórkę podpisów pod ObywatelskimProjektem Dnia Wolnego !J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 31.12.2004 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Wowka, a to wyciągnąłes bicz na pracowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 31.12.2004 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Wowka, a to wyciągnąłes bicz na pracowników Nie ja. To ustawodawca. Ja tylko z odpowiednim wyprzedzeniem o tym uprzedziłem by nie było szoku w okolicy maja 2006 r. Moi pracownicy w każdym bądź razie zszokowani nie będą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 03.01.2005 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Wowka, a to wyciągnąłes bicz na pracowników Nie ja. To ustawodawca. Ja tylko z odpowiednim wyprzedzeniem o tym uprzedziłem by nie było szoku w okolicy maja 2006 r. Moi pracownicy w każdym bądź razie zszokowani nie będą. Pozdrawiam To są jakieś herezje! Kto to słyszał, żeby odrabiać ustawowo wolne od pracy dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 03.01.2005 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Dziś poniedziałe i trzeba było iść do pracy... czy nikt się nie dopisze do ustawy?? sporo trzeba zebrać, więc się spieszmy, bo ja jestem dziś nieprzytomny, a to przykre uczucie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 03.01.2005 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 ....... To są jakieś herezje! Kto to słyszał, żeby odrabiać ustawowo wolne od pracy dni? Magda - Hmm..... Ty jako pierwsza przytoczyłaś na Forum zapis Art. 130 §2 Kodeksu pracy. Jeśli ten zapis przytoczyłaś to sądziłem, że nowelę którą ten artykuł wprowadził przeczytałaś. Tak by przynajmniej wypadało uczynić. Pozwolisz, że zacytuje ten powołany przez Ciebie artykuł (z moim wytłuszczeniem) Art. 130. ...... § 2. Każde święto występujące w okresie rozliczeniowym i przypadające w innym dniu niż niedziela obniża wymiar czasu pracy o 8 godzin. Jeżeli jednak w tygodniu obejmującym siedem dni od poniedziałku do niedzieli, wystąpią dwa święta w inne dni niż niedziela, obniżenie wymiaru czasu pracy o 8 godzin następuje tylko z tytułu jednego z tych świąt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 09.01.2005 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 ... no sami widzicie ..miałem być 6 w sejmie coby ten projekt złożyć, a tu proszę MARSZAŁKA odwołali i muszem czekać i jak ten owies w stajni na kunia czekać ... bo Renatka cały zabrała ..... J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 10.01.2005 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Tylko uważaj na kolor skarpetek. I czy nie jesteś aegentem... Bo wiesz, ciekawe co by leszek Jamesowi Bondowi powiedział, skoro on jest 00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 10.01.2005 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 .... może by pomyśleli, że to nasz 07 po kuluarach siem krenci J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts