Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obywatelski projekt ustawy o dniach wolnych o pracy

Bard13

Recommended Posts

A czy Wasi pracodawcy, lub Wy sami, jeśli jesteście pracodawcami dla siebie lub kogoś innego, dostaliście/dacie dwa extra dni wolne za 25 grudnia i 1 stycznia? Niewiele osób o tym wie, ale:

"Niezależnie od ustalonego systemu czasu pracy, każdy pracownik jest uprawniony do określonej liczby dni wolnych od pracy, tak aby jego tydzień pracy wynosił średnio 5 dni w tygodniu. Dla pracowników wykonujących pracę w dni robocze od poniedziałku do piątku, dniami wolnymi są - oprócz niedziel i świąt - także wszystkie soboty. Soboty są jednak traktowane jako dni robocze, dlatego gdy w sobotę przypadnie jakieś święto, pracodawca powinien wyznaczyć inny dzień wolny od pracy w celu nie przekraczania ustawowych norm czasu pracy. Kwestię tę reguluje Art. 130 §2 znowelizowanego Kodeksu Pracy, który potwierdza dotychczasową interpretację PIP oraz Sądu Najwyższego.". Co Wy na to?

A dzieki temu właśnie poniedziałek po świętach i Sylwestra mam wolne 8)

He he ja dostałem 24 i 31 grudnia 8)

A czy Wasi pracodawcy, lub Wy sami, jeśli jesteście pracodawcami dla siebie lub kogoś innego, dostaliście/dacie dwa extra dni wolne za 25 grudnia i 1 stycznia? Niewiele osób o tym wie, ale:

"Niezależnie od ustalonego systemu czasu pracy, każdy pracownik jest uprawniony do określonej liczby dni wolnych od pracy, tak aby jego tydzień pracy wynosił średnio 5 dni w tygodniu. Dla pracowników wykonujących pracę w dni robocze od poniedziałku do piątku, dniami wolnymi są - oprócz niedziel i świąt - także wszystkie soboty. Soboty są jednak traktowane jako dni robocze, dlatego gdy w sobotę przypadnie jakieś święto, pracodawca powinien wyznaczyć inny dzień wolny od pracy w celu nie przekraczania ustawowych norm czasu pracy. Kwestię tę reguluje Art. 130 §2 znowelizowanego Kodeksu Pracy, który potwierdza dotychczasową interpretację PIP oraz Sądu Najwyższego.". Co Wy na to?

A dzieki temu właśnie poniedziałek po świętach i Sylwestra mam wolne 8)

A teraz łyżeczka dziegciu do tej beczułki miodu.

Ta sama nowelizacja Kodeksu (a nawet ten sam artykuł K.P.) przewiduje, że jeśli w tygodniu – od poniedziałku do piątku – wypada więcej niż jeden dzień wolny, drugi trzeba odpracować.

Nie grozi nam to ani w tym (konczończym się już) roku ani w roku przyszłym (2005)

Lecz witając szampanem rok 2006 miejmy świadomość, że w zamian za któryś z pary dni wolnych 1 i 3 maja (poniedziałek i środa) oraz 25 i 26 grudnia (wtorek i sroda) trzeba będzie dodatkowo przepracować wskazane 2 soboty lub też poświęcić 2 dni urlopu.

Mało kto na ten zapis zwrócił niestety uwagę

Wowka, a to wyciągnąłes bicz na pracowników 8) :D

Nie ja. To ustawodawca. Ja tylko z odpowiednim wyprzedzeniem o tym uprzedziłem by nie było szoku w okolicy maja 2006 r.

Moi pracownicy w każdym bądź razie zszokowani nie będą. :wink:

Pozdrawiam

To są jakieś herezje! Kto to słyszał, żeby odrabiać ustawowo wolne od pracy dni?

.......

To są jakieś herezje! Kto to słyszał, żeby odrabiać ustawowo wolne od pracy dni?

Magda - Hmm..... Ty jako pierwsza przytoczyłaś na Forum zapis Art. 130 §2 Kodeksu pracy. Jeśli ten zapis przytoczyłaś to sądziłem, że nowelę którą ten artykuł wprowadził przeczytałaś. Tak by przynajmniej wypadało uczynić.

Pozwolisz, że zacytuje ten powołany przez Ciebie artykuł (z moim wytłuszczeniem)

Art. 130. ......

§ 2. Każde święto występujące w okresie rozliczeniowym i przypadające w innym dniu niż niedziela obniża wymiar czasu pracy o 8 godzin. Jeżeli jednak w tygodniu obejmującym siedem dni od poniedziałku do niedzieli, wystąpią dwa święta w inne dni niż niedziela, obniżenie wymiaru czasu pracy o 8 godzin następuje tylko z tytułu jednego z tych świąt.

Pozdrawiam