pawel0014 29.09.2022 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2022 (edytowane) Witam serdecznie, mam wentylację grawitacyjną, w łazience komin średnicy 150 mm, kratka wentylacyjna nie jest bezpośrednio w ścianie ale wycięta w drewnianej zabudowie, wielkość otworu 125 mm, kratkę oraz otwór komina dzieli Ok 30-40 cm przestrzeni. Chcę więc kupić kratkę z kołnierzem na rurę spiro i tą właśnie rurą połączyć ją z otworem komina. Nasuwają mi się wątpliwości:1. Czy skoro komin jest 150 mm to rura spiro tez powinna tyle mieć czy może być węższa, np 125 tak jak otwór na kratkę? (Będzie wtedy w kominie otoczona rąbkiem wolnej przestrzeni).2. Zakładając, że rura powinna mieć 150 mm to czy mogę (celem uniknięcia docinania otworu kratki) wstawić kratkę z kołnierzem 125 i przejściówką połączyć z rurą 150?3. Jak głęboko wsunąć rurę do komina ? (Jest to 1 z dwóch poziomów, tu komin się zaczyna).4. Otwór do komina wykuty w ścianie również nie ma 150 mm, czy rurę 150 da się odcinkowo zwęzić/ścisnąć by przeszła przez „wąskie gardło” do szerszego komina ?Z góry bardzo dziękuję. Edytowane 29 Września 2022 przez pawel0014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 29.09.2022 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2022 Rurę zakup taką jaki jest otwór w kominie. Wsuń ją na długość ścianki pustaka, może być trochę więcej a następnie zaklej pozostałe szpary klejem gipsowym, samym gipsem lub tynkiem itp zaprawą która szybko schnie.Jeśli po drodze występuje jakieś wąskie gardło to z uwagi na fakt że rury spiro nie da się zwężyć proponuję zakupić blaszaną redukcję lub z PVC do wentylacji.Jeśli zakupienie mniejszej średnicy 100 - 125 rozwiąże sprawę to należy taką średnicą pociągnąć wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel0014 02.10.2022 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Dzięki, czy robię tak: w otwór w zabudowie montuję kratkę wentylacyjną z kołnierzem 125, krótki kawałek rury 125 między tym otworem a otworem komina, w otworze komina redukcja 125/150 i dalej 150 od otworu dalej w komin? Czy zamiast tego sama rura 125 w kominie 150 da znacznie słabszy ciąg lub inne problemy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts