Tytus24 30.09.2022 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2022 Witam, aktualnie szykuję się do montażu poszycia dachowego. Do wstępnego krycia będzie membrana Delta Maxx X, docelowe krycie z dachówki ceramicznej. Kąt nachylenia dachu wynosi 25stopni (czterospadowy). Do montażu poszycia dachowego będzie zatrudniona ekipa dekarska, z którą aktualnie ustalam m.in. jak ma docelowo wyglądać okap. Myślałem o membranie na pasie podrynnowym, przy czym co do materiałów na orynnowanie zdałem się trochę na hurtownie i uchwyty do mocowania rynny mam do deski czołowej. I tutaj powstaje moja główna wątpliwość, ponieważ wszystkie opracowania jakie widziałem w internecie pokazują w takim przypadku rynajzy montowane na łatach/desce klinowej. Jeżeli chodzi o montaż rynien do deski czołowej znalazłem w internecie taki schemat i chciałem się podpytać, czy ktoś z Was się z czymś takim spotkał: https://www.izolacje.com.pl/galeria/zdjecie/223022,rys-4-okap-dachu-pokrytego-blachodachowka-z-nisko-zawieszona-rynna-na-hakach-doczolowych-mocowanych-do-deski-czolowej-wlot-do-szczeliny-utworzonej-przez-kontrlate-jest-nad-rynna-bardzo-skuteczne-rozwiazanie-objasnienia-1-pokrycie-zasadnicze-2-1 Jeżeli tak to mam dwa dodatkowe pytania:1) czy pas nadrynnowy mocowany na łacie powinien być rzeczywiście taki krótki jak na tym schemacie?2) czy montowanie w takim przypadku bezpośrednio pod dachówką wróblówki z kratką wentylacyjną ma sens (de facto wtedy są dwa źródła wentylacji - pierwsze między kontrałatami, drugie przez kratkę wentylacyjną z wróblówką). Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie i komentarze. PozdrawiamTytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.09.2022 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2022 To schemat do blachodachówki. Do tego IMO ta rynna jest za nisko i woda będzie w znacznej części przelatywała nad nią. Rynna a więc i deska powinny być wyżej. http://dachy.info.pl/technika/anatomia-okapu-cz-3-elementy-funkcje-rozwiazania Tu masz to wytłumaczone tak gdzieś od 2:30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tytus24 30.09.2022 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2022 Dzięki Kaizen. Niestety mam już zamocowaną deskę czołową na równo z krokwią. Czyli jedyne co mi teraz zostaje to zwrócić te haki doczołowe i kupić haki gięte, wtedy je zamocuje na łatach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tytus24 01.10.2022 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2022 Alternatywnie, jakbym zamocował kantówkę jak do łat na brzeg okapu (jako przedłużenie deski czołowej) i do tego kliny, wtedy haki doczołowe byłyby częściowo montowane do deski, a częściowo do kantówki od łat (górne wkręty). Na to pas nadrynnowy, kratka z grzebieniem i dachówka?Pytanie czy tak lepiej czy jednak membrana na pas podrynnowy (założyłbym mały 1-2cm okapownik aby skroplony nie spływały bezpośrednio po pasie podrynnowym), potem kontrałaty, łaty itd.Będę bardzo wdzięczny za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts