kristo_ 01.10.2022 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2022 Dzień dobry, W trakcie odbioru bliźniaka w którym jest rekuperacja od dewelopera, stwierdziłem zamontowane na oknach nawietrzniki. Tak na logikę wydało mi się to absurdalne i zostało to wpisane do protokołu. Deweloper podczas odbioru stwierdził iż można je pozamykać. Chciałbym poprosić fachowców o odpowiedź na pytanie, jak bardzo jest to istotny błąd? Wydaje mi się iż pełne okno to jednak nie to samo co okno z nawierconymi otworami przysłoniętymi kawałkiem plastiku (szczególnie zimą)... Jestem teraz w okresie 14 dni, w których deweloper musi się ustosunkować do zawartych w protokole uwag i chciałbym się zorientować co mogę w tym temacie zrobić. Pozdrawiam,Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.10.2022 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2022 Rozporządzenie w sprawie WT:§ 148. [...]2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej ani wentylacji hybrydowej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi niepobierającymi powietrza zewnętrznego. Nawiewniki szczelne być nie mogą. Jak zdemontują - będzie szpetnie wyglądało. I tak czy inaczej dziury w ościeżnicy pogarszają izolacyjność akustyczną i cieplną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristo_ 01.10.2022 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2022 Dziękuję za odpowiedź, Czy jest jakiś rozsądny sposób aby wyjść z tej sytuacji polubownie? wymiana okien, czy nawet tylko wewnętrznych profili będzie zapewne niemożliwa. Zastanawiam się czy można jakoś uszczelnić te otwory, pozostawiając plastiki, żeby zamaskować te wypełnienia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts