Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec VCI 26CS/1-5 przestał grzać podłogówkę.

pawdro

Recommended Posts

Witam,

od kilku dni mamy problem, że na sensocomfort wyskakuje nam informacja (w międzyczasie wyskoczyło, że 'Urządzenie grzewcze 1 wymaga konserwacji' - wg. mnie z powodu serwisu przed zimą) :

'Brak zapotrzebowania na ciepło'. Aktualna temp. pokojowa 22.5 st.

Dom mamy piętrowy. Na obu poziomach mamy podłogówki i w kotłowni na ścianie z instalacją widzę, że piec podaje na parter i 1piętro temperaturę 21-22st. Dodatkowo mamy reku Zehnder'a ustawioną na profil ciepły (24st C), ale to wg. mnie nie powinno mieć wpływu na podawaną temperaturę na piętro. W każdym pokoju gdzie mamy pętlę mamy też termostat (po ok. 7 pętli na dole i górze). Na termostatach poza łazienkami ustawione jest 24st, a temperatura jest w nich 22.5-23st. Natomiast w łazienkach mamy ustawione na termostacie 26-30st, a temperatura powietrza to jakieś 22-23st i nie rośnie.

W instrukcji pieca znalazłem, że za grzanie tylko CWU odpowiada tryb letni. CWU jest grzana. Niestety w instrukcji nie ma podanego jak przełączyć się Z trybu letniego, a jest tylko jak przełączyć się NA tryb letni. :bash:

Na piecu mam informację: Status: ogrzewanie. 35st. C Rzeczywista temp. zasil. (i ikona przekreślonego czegoś wyglądającego na kaloryfer). Dodatkowo na piecu w menu 'Przegląd danych' mam błąd S.31 Wymagania dot. ogrzewania zablokowane przez tryb letni.

Wiecie może co może być powodem tak niskiej temp puszczanej z pieca? Może ten tryb letni?

2037AB79-8046-4F0C-B3F8-E0D5FCD61401_1_105_c.jpg

Edytowane przez pawdro

Dziękuję Mareks77 za odpowiedź. Ustawiałem w tym menu tryby 'Ręczny' i 'Sterowanie czasowe' i nic to nie dawało. Wczoraj odkryłem, że mam 'Granica wył. temp. zewn.:°C ' (str. 112) ustawione na 10st., więc nic dziwnego że mi nie grzało, skoro jest >10st.

Zmieniłem na 20st i momentalnie odpaliło grzanie. Szkoda tylko, że przechodziłem przez ten panel z instalatorem i nie zwrócił na to uwagi. :mad: