pawdro 01.10.2022 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2022 (edytowane) Witam, od kilku dni mamy problem, że na sensocomfort wyskakuje nam informacja (w międzyczasie wyskoczyło, że 'Urządzenie grzewcze 1 wymaga konserwacji' - wg. mnie z powodu serwisu przed zimą) : 'Brak zapotrzebowania na ciepło'. Aktualna temp. pokojowa 22.5 st. Dom mamy piętrowy. Na obu poziomach mamy podłogówki i w kotłowni na ścianie z instalacją widzę, że piec podaje na parter i 1piętro temperaturę 21-22st. Dodatkowo mamy reku Zehnder'a ustawioną na profil ciepły (24st C), ale to wg. mnie nie powinno mieć wpływu na podawaną temperaturę na piętro. W każdym pokoju gdzie mamy pętlę mamy też termostat (po ok. 7 pętli na dole i górze). Na termostatach poza łazienkami ustawione jest 24st, a temperatura jest w nich 22.5-23st. Natomiast w łazienkach mamy ustawione na termostacie 26-30st, a temperatura powietrza to jakieś 22-23st i nie rośnie. W instrukcji pieca znalazłem, że za grzanie tylko CWU odpowiada tryb letni. CWU jest grzana. Niestety w instrukcji nie ma podanego jak przełączyć się Z trybu letniego, a jest tylko jak przełączyć się NA tryb letni. Na piecu mam informację: Status: ogrzewanie. 35st. C Rzeczywista temp. zasil. (i ikona przekreślonego czegoś wyglądającego na kaloryfer). Dodatkowo na piecu w menu 'Przegląd danych' mam błąd S.31 Wymagania dot. ogrzewania zablokowane przez tryb letni. Wiecie może co może być powodem tak niskiej temp puszczanej z pieca? Może ten tryb letni? Edytowane 1 Października 2022 przez pawdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.10.2022 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 https://www.vaillant.pl/instrukcje-obs-ugi-i-instalacji/sterowanie/ioii-sensocomfort-vrc-720-2363061.pdf Strona 105 instrukcji na samej górze:Ustawić Tryb obniżenia oraz rodzaj trybu jako Normalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawdro 02.10.2022 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Dziękuję Mareks77 za odpowiedź. Ustawiałem w tym menu tryby 'Ręczny' i 'Sterowanie czasowe' i nic to nie dawało. Wczoraj odkryłem, że mam 'Granica wył. temp. zewn.:°C ' (str. 112) ustawione na 10st., więc nic dziwnego że mi nie grzało, skoro jest >10st. Zmieniłem na 20st i momentalnie odpaliło grzanie. Szkoda tylko, że przechodziłem przez ten panel z instalatorem i nie zwrócił na to uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts