brusse 02.10.2022 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Witam, potrzebuję porady w jaki najłatwiejszy sposób wzmocnić bloczki nad wejściem w miejscu gdzie chcę zrobić otwór drzwiowy, dom z lat 90, stropy betonowe coś w stylu płyty żeran, projekt : https://i.wpimg.pl/c/848x474/wpcdn.pl/extradom/media/1255/source Jak widać na projekcie otwór na drzwi był przewidziany z pokoju dziennego, u mnie niestety go nie ma, wstępnie wybiłem otwór na 80cm, ścianka działowa z bloczków komórkowych 24cm, czy ta ścianka jest ściana nośną? Czy płyty raczej opierają się na ścianach zewnętrznych . Otwór jaki chciałem zrobić to 130cm, zamontowanie tam typowego nadproża będzie dość problematyczne ze względu na zakończenia w narożnikach z obu stron. dlatego też myślałem o zatopieniu prętów zbrojeniowych w bloczkach po 2 z każdej strony Czy takie rozwiązanie wystarczy? Ewentualnie jeszcze wylać pod spodem z 5cm betonu z 2 prętami? Myślałem też o nadprożu L z jednej strony dałbym radę wrzucić co jest lepszym rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.10.2022 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Jeśli nie wiadomo czy to jest ściana nośna to wrzuć tam L- kę.Resztę w miarę możliwości zalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts