antonikotarbinski 02.10.2022 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Drodzy forumowicze, w projekcie domu z piwnicą mam Porotherm 25 P+W, chciałbym zamienić na silkę. Mam pytania: 1. Czy to dobry pomysł?2. Czy fundament koniecznie należy wzmocnić?3. Porotherm na inne wymiary niż silka, czy to mocno zaburza budowę?4. Ocieplenie. Czy w razie zmiany materiału, należy zmienić ocieplenie/izolację (silikat ma mniej korzystny współczynnik przenikania ciepła)? Dziękuję za wszelkie uwagi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.10.2022 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 1. Tak2. W większości projektów fundament jest tak przewymiarowany, że najprawdopodobniej nie będzie takiej potrzeby, tym bardziej, że ciężar ścian to tylko część obciążeń. Ale przeliczyć trzeba.3. Nie4. Tak, dla uzyskania tego samego oporu cieplenego ściany trzeba będzie użyć izolacji 3-4cm grubszej, lub o lepszym, niż w projekcie współczynniku przenikania ciepłą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 02.10.2022 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 1.Nie2. Pytanie do konsruktora3 Nie4. Tak, jeśli chcssz uzyskać taki wsp. przegrody jak była w wersji z porotherem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 02.10.2022 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Drodzy forumowicze, w projekcie domu z piwnicą mam Porotherm 25 P+W, chciałbym zamienić na silkę. Mam pytania: 1. Czy to dobry pomysł? 2. Czy fundament koniecznie należy wzmocnić? 3. Porotherm na inne wymiary niż silka, czy to mocno zaburza budowę? 4. Ocieplenie. Czy w razie zmiany materiału, należy zmienić ocieplenie/izolację (silikat ma mniej korzystny współczynnik przenikania ciepła)? Dziękuję za wszelkie uwagi. 1. IMHO tak. Ceramika to IMO najgorszy materiał (użytkowy, w trakcie obróbki i stawiania) 2. Raczej nie, ale podpis konstruktora jest konieczny. 3. Nie. Chyba, że sam będziesz murował = wyrobisz sobie przepuklinę. 4. Kwestia pomijalna. Nie patrz na minimalne wartości WT2021. Nowy dom warto ocieplić od razu 20 lub (lepiej) 30 cm styropianu, niezależnie od rodzaju materiału na konstrukcję nośną. Jeśli nie będziesz stawiał domu jak 90% ludzi na zaprawę, to może być konieczność uwzględnienia dodatkowych 1-2 cm grubszego styropianu. 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts