gwozdziu114 02.10.2022 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Witam, mój piec to logiterm ekomax 25kw. Przy montażu instalator nie zadbał o ochronę powrotu i po pierwszym sezonie w piecu wyszła rdza (zamontował tylko trójdrożny oznaczony na niebiesko który reguluje jaka temperatura wychodzi na grzejniki). W tym roku wziąłem innego gościa od montażu pieców i przerobił mi instalację która miała dobrze funkcjonować z ochroną powrotu. Zrobił on odejście oznaczone czerwoną strzałką i na dole zastosował zawór trójdrożny Afriso ATM 363. No i teraz jest problem. Bo aby powracająca woda na grzejniki miała około 50 stopni to muszę na grzejniki wypuszczać też około 50 stopni... Co w tej instalacji jest do zmiany aby można było na grzejniki wypuszczać około 40 stopni a reszta szła na powrót? Bo wypuszczając około 50 stopni na grzejniki to marnotrawstwo opału a gdy na grzejniki ustawię około 40st to znowu na powrocie woda spada do podobnej temperatury. Instalacja w układzie zamkniętym bez cwu. Tutaj zdjęcie jak to wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.10.2022 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 https://foxhurt.pl/zawory-regulujace-mieszajace-3-drogowe-4-drogowe-afriso-zawor-4-drogowy-1-cal-czterodrozny na stronie oprócz zaworu masz schemat instalacji.W razie innego przekroju rury będziesz szukał takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwozdziu114 02.10.2022 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 A jakąś pompę na powrocie trzeba dodać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 03.10.2022 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Ah faktycznie na schemacie z netu brakuje pompy. Oczywiście że jedna ma być na powrocie obwodu kotłowego a druga na zasilaniu obwodu grzejnikowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 03.10.2022 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 (edytowane) Ah faktycznie na schemacie ...Czy aby na pewno : Sterowanie zaworem czterodrogowym - rozwiązanie 2 w 1 - Edytowane 19 Października 2022 przez samsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 03.10.2022 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 W tym roku wziąłem innego gościa od montażu pieców i przerobił mi instalację która miała dobrze funkcjonować z ochroną powrotu. Zrobił on odejście oznaczone czerwoną strzałką Proszę wszystkie połączenia przy kotle narysować na kartce i pokazać. PS. Proszę sprawdzić czy to "odejście" zrobione przez "tynkarza akrobatę" nie idzie do jego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts