Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie profili karton-gips do belki narożnej

masera

Recommended Posts

Jak przymocować w takim miejscu jak poniżej profil do krokwi, która jest skośna w porównaniu do innych? Złapać Esem? Czy po prostu nic nie dają i usztywniają to profile niżej i wyżej? W tych wszystkich poradnika tego kawałka nigdzie nie pokazują :)

Zrzut ekranu 2022-10-03 113230.jpg

(zdjęcie z kanału karton gips itd. z youtube)

https://receptynadom.pl/byc-wykonany-ruszt-plyty-g-k-narozach-dachu/

dwa profile UD 30 przykręcasz do krawężnicy tak aby był luz pomiędzy nimi tak ok 1 cm a następnie podczas wkładania profili CD 60 zaczynasz od tego rogu i odginasz nimi brzeg likwiduje się zostawiony luz tak aby był zachowany kąt 120* pomiędzy krawężnicą a krokwiami.

Profile poziome CD 60 docinasz brzegi pod kątem 30* i przykręcasz do tego normalnymi wkrętami do profili tzw. pchełkami.

Narożniki zewnętrzne robisz identycznie ale bez luzu.

Drugi sposób to użycie gotowego profila koszowego Knauf

https://allegro.pl/oferta/profil-naroznikowy-elastyczny-knauf-5m-do-poddaszy-12045458964

i wtedy jest tak:

Edytowane przez Mareks77

Dzięki, ale nie o to mi chodzi. Skręcenie profili w miejscu się ich spotkania mam opanowane. Chodzi o profile, które mają ostanie wieszaki daleko od zakończenia - u mnie np. około 70 cm niektóre. Czy je czymś i jak przykręcić do belki kosza - ona jest pod innym kątem niż "zwykłe" krokwie i grzybek się nie przyda.

Na fot. 4 z artykułu widać, że chyba profile przykręcone są esami do tej skośnej belki, ale może są lepsze patenty.

Edytowane przez masera

Ja to wszystko rozumiem skąd te 70 cm itp. Chodziło mi czy to nie problem że taki odcinek profila nie ma mocowania - dla sufitów poziomych podają, że około 40 cm to max odległość od wieszaka do ściany (patrząc od wieszaka wzdłuż profila). W instrukcjach systemowych do poddaszy nie znalazłem jednak jak to wygląda dla poddaszy a tym bardziej jakiegoś detalu dla mocowania wieszaka w innej płaszczyźnie niż pozostałe. Podsumowując w takim miejscu po prostu nie będzie wieszaka.

Nic takiego nie kojarzę.

Mocowanie powinno przebiegać wzdłuż równoległych linii (wytyczonych w rozstawie co 40-50 cm). Między punktami w jednej linii powinien być zachowany odstęp 70-90 cm. Jeżeli stosujesz uchwyty ES lub wieszaki to powinny zostać tak rozmieszczone, by odstęp między profilami nie przekraczał 50 cm