cosmos7 03.10.2022 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Witam, mam pytanie. Posiadam dom jednorodzinny. W domu są dwa mieszkania - na parterze i na piętrze. W piwnicy jest piec na węgiel (kopciuch), ogrzewa on cały dom. Chciałbym na piętrze podłączyć kozę do tego samego kanału co piec w piwnicy. Czy jest taka możliwość? Wyczytałem gdzieś, że niby można podłączyć dwa źródła ciepła do jednego kanału o ile oba mają szczelne zamknięcie i znajdują się od siebie minimum 1,5 metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 03.10.2022 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Witam, mam pytanie. Posiadam dom jednorodzinny. W domu są dwa mieszkania - na parterze i na piętrze. W piwnicy jest piec na węgiel (kopciuch), ogrzewa on cały dom. Chciałbym na piętrze podłączyć kozę do tego samego kanału co piec w piwnicy. Czy jest taka możliwość? Wyczytałem gdzieś, że niby można podłączyć dwa źródła ciepła do jednego kanału o ile oba mają szczelne zamknięcie i znajdują się od siebie minimum 1,5 metra.Czytałeś/czytałeś ale się coś nie doczytałeś (dwa kotły idące równolegle na jednakowej mocy, to być może) – iść będzie mogło jedno jeśli drugie szczelnie zamknięte będzie albo drugie gdy pierwsze szczelnie zamknięte będzie. Nie wiem jaki masz przekrój komina i co masz za komin ale jak by się dało w komin do kozy wpuścić rurę tak by z jednego dwa kominy powstały oraz ta wpuszczona rura by nie zdławiła w kominie przepływu na tyle by kocioł na dole iść mógł, to może by się tak udało tylko nie wiem co kominiarz powiedział by na to. Tu zabawy z tym nie ma, bo jeśli zostanie to spiepszone, to będzie źle działać co nie jest problemem na przeciw tego, że ktoś od tego może odwalić kite i wtedy prokurator będzie szukał winnego. Skoro to jest na piętrze to lepiej by było na komin przebić dziurę w stopie – tudzież w ścianie i zrobić komin jak się należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.10.2022 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Chcesz grzać albo piecem na węgiel (cały dom) albo kozą tylko na piętrze?Albo albo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cosmos7 03.10.2022 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Dzięki, chcę grzać piecem z piwnicy, a kozą sie dogrzewać i cieszyć się widokiem żywego ognia w pokoju. Myślę po prostu , jak zrobić to najprościej. Z tego co czytam, w taki sposób nie ma opcji. Komin mam za mały, żeby wpuścić do niego rurę jeszcze. Drugi kanał jest w kominie, ale to jest wentylacja z kuchni na dole. Może macie jakiś pomysł jak to jeszcze ugryźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 03.10.2022 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Może macie jakiś pomysł jak to jeszcze ugryźć.Jedyne co zostaje w takim układzie, to wentylację z kuchni na zewnątrz wywalić przez ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firmer 03.10.2022 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Witam, mam pytanie. Posiadam dom jednorodzinny. W domu są dwa mieszkania - na parterze i na piętrze. W piwnicy jest piec na węgiel (kopciuch), ogrzewa on cały dom. Chciałbym na piętrze podłączyć kozę do tego samego kanału co piec w piwnicy. Czy jest taka możliwość? Wyczytałem gdzieś, że niby można podłączyć dwa źródła ciepła do jednego kanału o ile oba mają szczelne zamknięcie i znajdują się od siebie minimum 1,5 metra. Takie rozwiązanie to proszenie się o poważne kłopoty, z "wiecznym odpoczynkiem" włącznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 03.10.2022 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 (edytowane) Drugi kanał jest w kominie, ale to jest wentylacja z kuchni na dole. I w czym problem?. Najwyżej będziesz miał zapach smażonego mięsa z kuchni w "kozie". W piwnicy jest piec na węgiel (kopciuch), ogrzewa on cały dom. Zajmij się lepiej tym pożeraczem opału, który grzeje całą okolicę. Edytowane 3 Października 2022 przez DUNIA.MD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts