Początkujący1992 03.10.2022 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Siemanko. Rodzice mają działkę rolną, na której będę miał ewentualną możliwość wybudowania domku. Szerokość 20 metrów, długość 200 (całość 4000 metrów) droga wzdłuż krótszego boku więc okej, sąsiad z jednej strony z rozpoczęta budową, prócz tego mało zabudowań, cisza, spokój, teren równy, ale nadający się raczej na płytę fundamentową, a nie standardowe ławy. Warto wziąć działkę o takich wymiarach? Pojawiła się zagwozdka, bo obszar jest duży, duże koszta ogrodzenia, kwestia zagospodarowania działki, finansowo jakoś też nie stoimy nie wiadomo jak dobrze, dlatego nie wiem co na takiej działce można by było zrobić, aby nie wyglądało szpetnie, ale też nie jakimiś kosztami wielkimi? Jak wygląda sprawa podatkowa jak odrolnilbym do 500 m pod dom, a reszta rolna, jakie to koszta? Zagwozdka, ponieważ byłby kupiec za 60 tys na tą działkę, a za 85 tysięcy można dostać działkę 900 m kwadratowych, 500 metrów bliżej miasta niż ta nasza, o standardowych wymiarach. No ale trzeba by tak czy siak doplacic, co byście wybrali? Na tej 900m podłoże jest ok, można zrobić tańsze ławy. Chcemy domek do 110-115 metrów. Bez garazu, bez piwnicy. Ja wybrałbym tą naszą, w spokojniejszej okolicy, pomimo tego że musiałbym zrobić płytę, to i tak te 25 tys co dołożyłbym do tamtej działki to by to pokryło. Ogrodzenie myślałem coś zrobić z 1400-1600 z paneli, pozostała, tylna część coś na razie na sztukę, choćby z drewna. Co tam zrobic? Nie wiem, może jakieś drzewka owocowe, może trochę krzewów jak borówki, maliny.itp. co byście zrobili? Czy lepiej pójść tak jak mówi mi żona, mniejsza działkę, dopłacić 25 tys i skupić się tylko na niej, bez jakichś dużych możliwości co do ogrodu itd. ma ktoś z was taka długa działkę? Zawsze można na starość postawić tam drewniany domek dla mnie i żony, coś małego, a dzieciakom oddac chałupę :) sam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.10.2022 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 a po co chcesz grodzić całość? Ogrodź jakieś 1000 m2. najlepiej byłoby poszerzyć działkę - może dogadać się z sąsiadem i zrobić nowy podział, jeśli to możliwe? nie bardzo wiem czego boisz się w płycie? Ona nie jest droższa od normalnych fundamentów, tylko trzeba mieć sensownego projektanta, który robi płyty. Sama wybrałam płytę, chociaż nie musiałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 03.10.2022 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 1. Nie musisz grodzic calej dzialki, tylko tyle, ile chcesz.2. 20m szerokosci to troche wasko. Moja dzialka tyle ma. Oczywiscie da sie wybudowac na tak waskiej dzialce, ale nie kazdy projekt wejdzie.3. Za darmo mozesz wylaczyc z produkcji rolnej do 500mkw dzialki. Wiecej nie ma sensu.4. Pierwsze co, to zorientuj sie, czy dla obu dzialek jest MPZP i co wg tego planu mozna wybudowac. A moze to dzialki typowo rolne i w ogole nie mozna tam budowac?5. Zastanow sie, jaki bys chcial dom i czy jedna i druga dzialka pasuja do Twojego pomyslu. Wez pod uwage lokalizacje, strony swiata, sasiedztwo itp.6. Jak z dostepem do drogi oraz mediow w obu dzialkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 03.10.2022 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Takie działki kupuje się po to, żeby dogadąć się z sąsiadem posiadającym podobną, połączyć to w 40x200m, wzdłuż jednego długiego boku zrobić drogę, a pozostałe 34m szerokości poszatkować na działki ~10ar i sprzedać. W innym wypadku to w zasadzie tylko pod sad, boisko lub jakieś inne dziwne upodobania. Kolega ma taką właśnie działkę - ogrodził jakieś 20x80m, pozostałe sto kilkadziesiąt metrów bieżących to łąka, na którą wyprowadza psa (o ile mu się chce). Przerobić tego na mniejsze działki już nie da rady, bo dookoła już to inni zrobili i nie ma dojazdu. Ale on to kupił za grosze. Przepłacać za to nie warto, lepiej kupić coś bardziej kwadratowego, choćby i mniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.10.2022 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Elfir ma rację, odgrodzić cześć, resztę obsadzić żywopłotem bukowym czy innym. Można oczko wodne, dużo ciekawych rzeczy można a nie koniecznie drzewka. Działka 900 m to maleństwo. No chyba, że nie macie wcale ambicji ogrodniczych i marzy wam się trawnik z tujami wokoło. To już lepiej te 900, mniej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Początkujący1992 03.10.2022 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Nie ma możliwości dogadania się z sąsiadem, ponieważ jak pisałem z jednej strony jeden z nich się buduje już, ma ogrodzony teren , natomiast z drugiej to są łąki, rolnik kosi tam trawę. Działka o takiej charakterystyce 20*200 już pozostanie. No myślałem o tym, aby właśnie ogrodzić z 20 na 60, mając 1600 a tył faktycznie tu macie dobry pomysł, żywopłot posadzić i nie trzeba żadnego ogrodzenia, a jedyne co tam może chodzić to zwierzaki, z drugiej strony płot już postawił sąsiad. Co do płyty, naczytałem się że wychodzi drożej niż, lawy, dlatego trochę pisałem o tych kosztach. Tamta działka 900m leży tak naprawdę na granicy miasta powiatowego, nasza jest 500 metrów dalej, ale.jest chodnik, ścieżka rowerowa, więc tragedii nie ma. Co do mediów, niestety, ale tu przy łące rodziców jest tylko prąd, tam na tej działce 900 metrow jest prąd, wydane zostały wnioski i przyłącze gazu, woda - projekt. Nie mam pojęcia przy naszej działce jak wygląda sytuacja z wodą, skoro sąsiad się buduje jakoś to musi być już rozwiązane też przez niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Początkujący1992 03.10.2022 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Dlatego ja byłbym w przeciwieństwie do żony za tym aby pozostać przy większej działce, ponieważ nie ma żadnych dodatkowych kosztów za kupno czyli 25 tys za działkę plus notariusze itp. chcemy domek z poddaszem, więc na tych 20 m szerokości nam wejdzie. Orientuje sie ktoś z was jak wtedy wyszedłby podatek jeśli odrolnione zostałoby 400 metrów, a 3600 jako rolna? (Sprawdzałem w gminie, można tam postawić domek na tatę rolnika, który później na mnie przepisze budowę w trakcie - ja nie jestem z zawodu rolnikiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Początkujący1992 04.10.2022 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Zagłębiłem się, nasza działka wjazd od zachodu, czyli dość niekorzystnie, tamta działka 900 metrów strony świata praktycznie do wyboru, bo sporo jest tych działek bo powstaje spore osiedle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 04.10.2022 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Działka 900 m to maleństwo. Za rok dwa wprowadzą katastralny to ludzie do przyczep 60m2 na kółeczkach przejdą, na mikrodziałkach i jeszcze będą zadowoleni. 20 m szerokości to też wystarczająco. Na 14m projektowałem dom 200m2 i nikt do dziś nie narzeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna128 09.10.2022 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2022 Witam, mam super projekt domu na tego typu działkę, sama taki chciałam mieć, niestety czasy nadeszły trudne i się nie udało, w razie chęci zobaczenia go proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Początkujący1992 11.10.2022 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 No dokładnie. Chyba coraz bardziej skłaniamy się ku mojej wersji. Może jakieś ziemniaczki swoje, pomidorki w szklarni, drzewka i krzewy owocowe, a tyły działki może ogrodzimy zwykła siatka leśna i jakiś żywopłot tani się puści wzdłuż, aby nikogo nie ciekawiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts