olek19921 06.10.2022 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 WitamPosiadam piec Immergas Victrix Tera 24 PLUS, który obecnie jest sterowany na pomocą sterownika CAR v2. Problem polega na tym, że potrzebuje ogrzewać obecnie piwnicę gdzie jest oczywiście instalacja i grzejniki, która jest wspólna dla całego domu (nie ma dwóch obiegów). Obecnie załączanie pieca odbywa się na podstawie temp. w pomieszczeniu (czyt. na parterze) i u góry temp. fajnie się utrzymuje równo dla wszystkich pomieszczeń. Niestety w momencie gdy teraz chcę również ogrzewać piwnice do temperatur pokojowej ta niestety się nie dogrzewa z uwagi, że to piwnica, która ma większe straty ciepła. A co za tym idzie góra zdąży się nagrzać i termostat wyłącza piec a w piwnicy mam cały czas okolice 17,5 stopnia. Instalacja oparta jest w 100% na grzejnikach z termostatami. I teraz moje pytanie czy gdybym dodatkowo podłączył pod piec Tybox tam gdzie jest wpięty CAR v2 czy to będzie działać? Czy jeżeli CAR v2 da sygnał do pieca żeby się wyłączył, a Tybox który jest w piwnicy będzie dawał sygnał o potrzebie grzania czy piec nadal będzie grzał i na odwrót jeżeli Tybox w piwnicy będzie dawał sygnał do wyłączenia a CAR v2 do pracy to piec się włączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 07.10.2022 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Jak duży zład wody? Są jakieś grzejniki bez termostatów (np. drabinki w łazienkach)?Jeśli tak, to przejdź na sterowanie pogodowe, bez żadnych dodatkowych termostatów - czyli kocioł chodzi ciągle w oparciu o KG a temp. w pomieszczeniach utrzymywana za pomocą głowic termostatycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 07.10.2022 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 A w jaki sposób chcesz podłączyć drugi sterownik do tego samego pieca? Może dokup czujnik pogodowy do CARv2 i spróbuj jak powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts