gilange 07.10.2022 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Dzień dobry,niestety dopiero teraz będę wylewał warstwę dociskową na tarasie nad garażem. Pytania:1. Jak zacierać beton B25 W8 ze zbrojeniem rozproszonym - na "ostro", czy na "lustro" (będzie szła na to papa)? 2. Ile dać czesu na wiązanie betonu przed klejeniem papy, ewentualnie EPDM?3. Z uwagi na porę roku, może lepiej odpuścić klejenie izolacji w taką pogodę, jaka występuję na jesieni/zimie - poczekać do wiosny? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.10.2022 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 (edytowane) Ma być gładkie. Może nie lustro ale odpowiednia dla późniejszej okładziny..Odpowiednio pielęgnować beton przez pierwszy tydzień nie dopuszczając do zalania deszczem lub oddziaływaniem bezpośrednimi promieniami słonecznymi.Najlepiej od następnego dnia przykrywać na noc folią.Gorących dni raczej już nie ma więc można kilka razy zroszyć wodą.Po ponad miesiącu przed zimą folię założyć i przymocować na stałe Papa lub EPDM do czego. Co będzie okładziną wierzchnią tarasu. Edytowane 7 Października 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilange 07.10.2022 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 @Mareks77 dzięki za rady. Po tygodniu od zalania planowałem zaprosić majstrów, żeby założyli opierzenie, rynnę i dojechali mi na warstwach na tarasie siatka, klej, cerplast.Na to wszystko wystarczy folie położyć? Poprzedniej zimy taką folie położyłem na stropie tarasu to i tak pod filą robiły się kałuże. Czytałem że powyżej 5°C papę można kleić, myślę że takie temp. są spotykane w listopadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.10.2022 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Co będzie na tarasie. deski ceramika klejona czy kładziona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilange 07.10.2022 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Racja, ważne info.W przyszłości planuje położyć na podstawkach płytki gresowe, betonowe lub inne deski kompozytowe - chce mieć łatwy dostęp do ewentualnej naprawy warstwy izolującej. Dodatkowo balustrada zamontowana jest doczołowo - nie przebija warstwy izolacji.Pozostaje zrobić dobrą warstwę izolacji, wiem że jest papa, EPDM, jakieś jednoskładnikowe mazidła nawet na allegro widzę, że mają swoją popularność, co polecisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.10.2022 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Do podstawek papa termozgrzewalna lub 2 warstwy mapelastic A + B.Do EPDM musiał byś faktycznie zrobić lustro z wylewki.Jeśli robi firma to problemu nie widzę bo zatrą na gładko natomiast samemu raczej ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilange 08.10.2022 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2022 Dzięki za info. Zastanawiam się czy do zatarcia na ostro brać posadzkarzy czy murarz to ogarnie. Przygotowałem szalunek ze spadkiem, zamówię pompę, a do zatarcia na ostro to nie trzeba specjalnych zacieranych, czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilange 24.10.2022 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2022 Wylałem B25 W8 ze zbrojeniem rozproszonym, na ostro i chciałbym kontynuować temat - przejść do hydroizolacji. Jeżeli zdecydowałbym się na papę, to jak ją kłaść - wzdłuż spadku, ile warstw, jaka gruba? A może mapelastic będzie lepszym wyborem. Opierzenie tarasu chciałem zrobić w następujący sposób (niebieskie elementy na poniższym rysunku): Trzeba mieć na uwadze, że rozgrzana papa wywijana i przyklejana na opierzenie w cofniętym cokole na ścianie szczytowej może stopić tam styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts