Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka dociskowa - jak ją przygotować pod papę

gilange

Recommended Posts

Dzień dobry,

niestety dopiero teraz będę wylewał warstwę dociskową na tarasie nad garażem. Pytania:

1. Jak zacierać beton B25 W8 ze zbrojeniem rozproszonym - na "ostro", czy na "lustro" (będzie szła na to papa)?

2. Ile dać czesu na wiązanie betonu przed klejeniem papy, ewentualnie EPDM?

3. Z uwagi na porę roku, może lepiej odpuścić klejenie izolacji w taką pogodę, jaka występuję na jesieni/zimie - poczekać do wiosny?

Pozdrawiam

Ma być gładkie. Może nie lustro ale odpowiednia dla późniejszej okładziny..

Odpowiednio pielęgnować beton przez pierwszy tydzień nie dopuszczając do zalania deszczem lub oddziaływaniem bezpośrednimi promieniami słonecznymi.

Najlepiej od następnego dnia przykrywać na noc folią.

Gorących dni raczej już nie ma więc można kilka razy zroszyć wodą.

Po ponad miesiącu przed zimą folię założyć i przymocować na stałe

Papa lub EPDM do czego. Co będzie okładziną wierzchnią tarasu.

Edytowane przez Mareks77

@Mareks77 dzięki za rady.

Po tygodniu od zalania planowałem zaprosić majstrów, żeby założyli opierzenie, rynnę i dojechali mi na warstwach na tarasie siatka, klej, cerplast.

Na to wszystko wystarczy folie położyć? Poprzedniej zimy taką folie położyłem na stropie tarasu to i tak pod filą robiły się kałuże. Czytałem że powyżej 5°C papę można kleić, myślę że takie temp. są spotykane w listopadzie.

Racja, ważne info.

W przyszłości planuje położyć na podstawkach płytki gresowe, betonowe lub inne deski kompozytowe - chce mieć łatwy dostęp do ewentualnej naprawy warstwy izolującej.

Dodatkowo balustrada zamontowana jest doczołowo - nie przebija warstwy izolacji.

Pozostaje zrobić dobrą warstwę izolacji, wiem że jest papa, EPDM, jakieś jednoskładnikowe mazidła nawet na allegro widzę, że mają swoją popularność, co polecisz?

• 3 weeks później...

Wylałem B25 W8 ze zbrojeniem rozproszonym, na ostro i chciałbym kontynuować temat - przejść do hydroizolacji.

Jeżeli zdecydowałbym się na papę, to jak ją kłaść - wzdłuż spadku, ile warstw, jaka gruba?

A może mapelastic będzie lepszym wyborem.

Opierzenie tarasu chciałem zrobić w następujący sposób (niebieskie elementy na poniższym rysunku):

TarasOp.jpg

Trzeba mieć na uwadze, że rozgrzana papa wywijana i przyklejana na opierzenie w cofniętym cokole na ścianie szczytowej może stopić tam styropian.