Poligo 08.10.2022 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2022 Mam dwa pytania w związku ze skosami: 1. Skos przechodzi mi przez pion wentylacyjny. W jaki sposób przymocować do niego profil UD30? Z tego co słyszałem nie powinno się w nim wiercić. 2. Szpalety okienne - chodzi mi o fragment wskazany na zdjęciu. Jak dam pierwszy profil UD30 prostopadły do okna długi na 9 cm to profil pionowy wchodzi mi w ściankę kolankową. Czy mogę wydłużyć go do 13 cm? Nie będzie wtedy problemu z wytrącaniem się skroplin? Dodam, że pomieszczenie to łazienka (ale to samo mam w pozostałych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poligo 11.10.2022 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Nikt nie jest w stanie doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.10.2022 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 (edytowane) Nie rób w oknie od razu pionowo w dół i nawet te 9 cm to mało. W takim poziomym pasku na dole okna z małą ilością wełny będzie później czuć chłodem.Zmniejszył bym kąt nie prostopadle do okna ale pod kątem 30 - 45* powierzchnię aż do zewnętrznego skosu a następnie normalnie kontynuował skos.W pionie wentylacyjnym montowałem profile UD30 normalnie kołkami fi6 szybkiego montażu.Należy tylko uważać z wierceniem bez udaru lub z udarem ale normalną wiertarką z udarem i pierw pilot fi 5 a potem fi 6, broń Boże nie młoto-wiertarką.Problem nie jest z wierceniem ale z udarem który podczas wiercenia od połowy pustaka kominowego potrafi wyrwać kawał ściany pustaka osłabiając jego nośność . Edytowane 11 Października 2022 przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poligo 11.10.2022 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Nie rób w oknie od razu pionowo w dół i nawet te 9 cm to mało. W takim poziomym pasku na dole okna z małą ilością wełny będzie później czuć chłodem. Zmniejszył bym kąt nie prostopadle do okna ale pod kątem 30 - 45* powierzchnię aż do zewnętrznego skosu a następnie normalnie kontynuował skos. Nie robię od razu pionowo. Wyczytałem, że na szkoleniach sugerują prostopadle 6-8 cm aby było miejsce na wełnę, ale nie było skroplin na dole okna. U mnie wychodzi, że musiałbym dać około 13 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.10.2022 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Daj jak najwięcej i jeśli będzie 13 cm to nic się tam nie skropli. Kołnierz paroszczelny okna dachowego przyklejasz do profilu a na niego po ociepleniu folię.To jest w tym najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts