Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa skosu poddasza

Poligo

Recommended Posts

Mam dwa pytania w związku ze skosami:

1. Skos przechodzi mi przez pion wentylacyjny. W jaki sposób przymocować do niego profil UD30? Z tego co słyszałem nie powinno się w nim wiercić.

2. Szpalety okienne - chodzi mi o fragment wskazany na zdjęciu. Jak dam pierwszy profil UD30 prostopadły do okna długi na 9 cm to profil pionowy wchodzi mi w ściankę kolankową. Czy mogę wydłużyć go do 13 cm? Nie będzie wtedy problemu z wytrącaniem się skroplin? Dodam, że pomieszczenie to łazienka (ale to samo mam w pozostałych).

Rigips.jpg

Rigips.jpg

Nie rób w oknie od razu pionowo w dół i nawet te 9 cm to mało. W takim poziomym pasku na dole okna z małą ilością wełny będzie później czuć chłodem.

Zmniejszył bym kąt nie prostopadle do okna ale pod kątem 30 - 45* powierzchnię aż do zewnętrznego skosu a następnie normalnie kontynuował skos.

W pionie wentylacyjnym montowałem profile UD30 normalnie kołkami fi6 szybkiego montażu.

Należy tylko uważać z wierceniem bez udaru lub z udarem ale normalną wiertarką z udarem i pierw pilot fi 5 a potem fi 6, broń Boże nie młoto-wiertarką.

Problem nie jest z wierceniem ale z udarem który podczas wiercenia od połowy pustaka kominowego potrafi wyrwać kawał ściany pustaka osłabiając jego nośność .

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1

Nie rób w oknie od razu pionowo w dół i nawet te 9 cm to mało. W takim poziomym pasku na dole okna z małą ilością wełny będzie później czuć chłodem.

Zmniejszył bym kąt nie prostopadle do okna ale pod kątem 30 - 45* powierzchnię aż do zewnętrznego skosu a następnie normalnie kontynuował skos.

Nie robię od razu pionowo. Wyczytałem, że na szkoleniach sugerują prostopadle 6-8 cm aby było miejsce na wełnę, ale nie było skroplin na dole okna. U mnie wychodzi, że musiałbym dać około 13 cm.