Gik 14.10.2022 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2022 No niestety nie jest to takie czarno białe i u mnie. Też mam dom na płycie, z silikatów i 25cm grafitu. Ma ogromną bezwładność, ale sam system ogrzewania ma mniejszą bezwładność niż podłogówka. Spadki zależą od wielu czynników, ale jeśli nie ma słońca, to z rana dom zawsze jest cieplejszy niż wieczorem, bo grzanie odbywa się w nocy. Przy bardzo niskich temperaturach włącza się i w dzień. Czynników jest mnóstwo. Teraz, w październiku w słoneczne dni włącza się chłodzenie podczas grzania CWU, bo temperatura w domu dochodzi do 24 stopni. No widzisz... u mnie gorzej bo mój dom lez na 30cm XPS, na scianach 30cm grafitu a na dachu PIR i PUR też łącznie 30cm. Ja musiałem jeszcze bardziej zakombinować, bo o tyle o ile nie masz magazynu energii to jest łatwo wszystko sensownie spiąć. Ale jak jeszcze chcesz wykorzystać swoją energię z magazynu rozsądnie, to jednak starasz się aby zużycie w nocy było maksymalnie minimalne. Aby wystarczyło energii do następnego dnia aż PV zaczną produkować rozsądne ilości. Na szczęście chłodzenie czy grzanie wymaga bardzo małych nakładów energii... jednak mimo wszystko następnym razem też bym chyba położył 10cm lub 15xps. Tak jak mówisz... dom pasywny nie jest czarno biały ani 0 1. Aby był komfortowy wymaga wielu przemyśleń i usprawnień. A najważniejsze jest to jak kto postrzega komfort, bo to jednak determinuje wymagania. Dla mnie cel to nie dom pasywny, bo to lipa. A dom "zero energetyczny" czy może bardziej autonomiczny. Dom ma służyć mi i mojej rodzinie i sam zaspokajać ich wszystkie potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 14.10.2022 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2022 (...) Dom ma służyć mi i mojej rodzinie i sam zaspokajać ich wszystkie potrzeby. Dokładnie tak jak piszesz. Dom jest dla ludzi a nie ludzie dla domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okopowy 14.10.2022 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2022 Około 3 tygodnie temu włączyłem kocioł po raz pierwszy. Grzeję w zależności od temperatury zewnętrznej. Zazwyczaj grzanie chodzi w godzinach 19-22 lub cała noc, gdy zimniej. CWU póki co z pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts