pawel0014 12.10.2022 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Cześć, mam pytanie, w łazience wentylacja grawitacyjna, komin bez spalin, na codzień ciąg jest Ok, natomiast gdy jest silniejszy wiatr pojawia się ciąg wsteczny który bardzo wychładza. Bez wiatru jest ok, kartka papieru przyłożona przykleja się do kratki wentylacyjnej. Czy turbokula lub strażak rozwiąże wietrzny problem ? Czy sprawi jakieś kłopoty w zwykle dni? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/270592-wentylacja-grawitacyjna-turbowent/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 13.10.2022 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2022 W mieszkaniu masz więcej kanałów wentylacyjnych?Czy ta sama sytuacja występuje we wszystkich kanałach? Tzn. w czasie silnych wiatrów we wszystkich pojawia się ciąg wsteczny? Czy też tylko w łazience masz cofkę a inny kanał nadal pozostaje wyciągowy?Zapewne mechanizm jest takir: masz kilka kominów went. o bardzo różnej sile czynnej (może projektant czegoś nie policzył, dobrał wartości na oko, albo wykonawcy olewali projekt, etc.). Jeśli pojawia się mocniejszy wiatr to siła czynna w kominach wzrasta, ale nierównomiernie, w jednym mocniej w innym słabiej. Ta siła wzrasta na tyle, że naweiwniki w oknach (i różne nieszczelnosći) nie są już w stanie zrównoważyć tej siły (może również nawiewników jest za mało lub są źle zlokalizowane?), a wówczas powietrze zaczyna być dodatkowo zaciągane do wewnątrz tam gdzie ma najłatwiej, czyli kanałem o najmniejszej sile czynnej. De facto problemem niekoniecznie jest ten kanał, w którym pojawia się cofka lecz ten kanał, który wyciąga za mocno.Możesz dołożyć turbowent, by zwiększyć siłę najsłabszego kanału, by to się równoważyło, ale to raczej wymaga projektu i obliczeń, by dobrać odpowiednie urządzenie, inaczej spore ryzyko, że będzie jeszcze gorzej. Zacząłbym od zdławienia tego kanału, gdzie jest najmocniejszy ciąg. Przez zimę obserwować i eksperymentować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/270592-wentylacja-grawitacyjna-turbowent/#findComment-8028010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel0014 13.10.2022 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2022 Cześć, dzięki za odpowiedz. Właściwie to kanał jest jeden, idzie pionowo przez dwie łazienki (parter i piętro). Drugi jest w kuchni ale w sumie bez znaczenia, idzie do niego spiro od wyciągu która to rura jest wokół szczelnie zaklejona. Gdy wyciąg nie chodzi to nie ma ruchu powietrza do i z tego komina bo nie ma jak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/270592-wentylacja-grawitacyjna-turbowent/#findComment-8028114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 13.10.2022 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2022 Czyli w kuchni nie ma wentylacji? A jaką wydajność mają nawiewniki w oknach? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/270592-wentylacja-grawitacyjna-turbowent/#findComment-8028154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel0014 13.10.2022 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2022 (edytowane) Zaznaczam że rynek wtórny, nie miałem wpływu na instalacje.. W kuchni jest wyciąg samsunga, rurą spiro poprowadzony do kratki wentylacyjnej w kuchni, rura wchodzi do komina przez otwór w kratce a wokół rury kratka jest szczelnie zaklejona taśmami. Obok jest kolejna kratka, również zaklejona. Dodam, że obie kratki zasłonięte są zabudową kuchenną.. :/ Odkleilem to wszystko, wyjąłem rurę i okazało się że z tego komina w kuchni mega ciągnie do środka, aż gasi zapalniczkę. Czyli cały wyciąg nie ma sensu, przyjrzałem się dokładnie, że gdy wyciąg pracuje, to powietrze jest wdmuchiwane spowrotem do domu przez szczeliny w tych taśmach klejących.. Nawiewników nie ma, mieszkam tu od lata, ale do tej pory nie widziałem problemu, bo jak wspomniałem w łazienkach (osobny komin) przez 90 % czasu mam dobry ciąg, poza silnie wietrznymi dniami, wcześniej nic nie budziło mojego niepokoju. Zakładam, że skoro kratka w kuchni jest zaklejona, to powietrze nawiewa z nieszczelnej stolarki i stąd ciąg w łazience a nie z kratki kuchennej. Ten wsteczny ciąg w kuchni też mi umknął, ponieważ wszystko było zaklejone.. Na dole jest tylko salon z aneksem i duże okno z wyjściem na taras, nawietrzniki musiałyby być w tym oknie bo innego nie ma (mała łazienka bez okna). Masakra, widzę że strasznie się wkopałem :/ Tak na marginesie-skoro rura od okapu wchodzi szczelnie do komina - to jak ma się tam jeszcze dostać powietrze z nawietrzników by tworzyć ciąg ?? Czy nawiewniki zamontowane w oknie tarasowym, o takiej wydajności by obsłużyć 3 kominy nie zrobią mi zimnicy w salonie z aneksem i na całym parterze?? Odpowiadając na pytanie @maaszak - wychodzi na to że mam komin idący przez dwie łazienki (góra i dół) z prawidłowym ciągiem, oraz dwa kominy w kuchnio-salonie z dość mocnym ciągiem wstecznym, ale zaklejone dość szczelnie taśmą. Przy czym ten komin w łazience nie ma jakiegoś przesadnie silnego ciągu - tak amatorsko to przyłożony płatek papieru toaletowego trzyma się przy kratce dość słabo i po chwili odpada Edytowane 13 Października 2022 przez pawel0014 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/270592-wentylacja-grawitacyjna-turbowent/#findComment-8028187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 14.10.2022 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2022 W nowoczesnym, szczelnym budownictwie nawiewniki (np. w oknach) to integralny element systemu wentylacji grawitacyjnej. Aby powietrze prawidłowo cyrkulowało wentylacja musi mieć nie tylko wylot ale też wlot. Najłatwiejsze i najtańsze rozwiązanie to właśnie nawiewniki w oknach. Nawiewnik wpuszczająć świeże chłodne powietrze kieruje je w stronę sufitu, zanim powietrze opadnie w strefę przebywania ludzi zdąży się ogrzać. Oczywiście system grzewczy musi być tak zaprojektowany, aby pokryć straty na wentylacji. Oba systemy muszą być tak obliczone i wykonane, by zapewnić komfort przy jak najmniejszych stratach. Przydałby się projekt tego budynku, nawet jeśli jest niepeły czy zawiera jakieś błędy to i tak byłby jakiś punktem wyjścia, chociażby by sprawdzić czy budowlańcy nie odwalili jeszcze jakieś maniany. Zacząć trzeba od przywrócenia prawidłowego działania układu. Ma być wlot i wylot a powietrze ma cyrkulować zawsze w jedną stronę. Owszem, może zdarzyć się, że przepływ okaże się za duży, wówczas w kolejnym kroku trzeba będzie doszlifować system (nawiweniki mają wajchę z możliwością zmienjszenia przepływu, choć lepiej zdławić odpowiednio kratki wywiewne). A więc założyć nawiewniki. Na początek niech będą chociaż na piętrze, jeśli byłyby jakiś problem konstrukcyjny z założeniem do okna tarasowego. Kanał wentylacyjny w kuchni udrożnić (z jakiegoś względu zapewne architekt go tam umieścił). Jeśli zakryty przez zabudowę od biedy w kanał można wsadzić rurę i wyprowadzić kratkę dalej na front kuchenny (pewnie trzeba będzie się trochę nagimnastykować z aranżacją by było w miarę estetycznie). Nie wiem czy w tym układzie w ogóle może być u Ciebie ten okap. Dobrze byłoby zaprosić kumatego kominiarza (najlepiej zimą) aby na miejscu wykonał pomiary tych kanałów i zweryfikował kominy na dachu, czy są prawidłowej wysokości i odpowiednio zakończone. Powienien wówczas doradzić również w sprawie prawidłowego podłączenia wyciągu. Jeśli dach masz skośny, czy kominy kończą się powyżej kalenicy? Jeśli nie, to dla ich pracy może być istotne czy są zlokalizowane po stronie zawietrznej czy nie. Trochę mnie zastanawia kanał w kuchni, z tego co piszesz to był solidnie zdławiony, więc nie powinien mieć aż takiego wpływu na kanał w łazience, by zmieniać kierunek ciągu. Skoro przy silnym wietrze w łazience wdmuchuje powietrze to gdzieś ta ilość powietrza musi być wysysana z domu. Być może gdzieś jeszcze zaciąga "lewe powietrze". Jakie masz ogrzewanie? Masz tam jakieś kominy spalinowe czy dymowe?Przy kolejnej wichurze wykonałbym "obchód gromniczy" - obejść ze świecą wszystkie pomieszczenia przy ścianach zewnętrznych, przy zabudowach KG itp. czy gdzieś płomień świecy nie zacznie wariować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/270592-wentylacja-grawitacyjna-turbowent/#findComment-8028321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel0014 16.10.2022 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2022 (edytowane) Bardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź komin dość wysoko, jak na zdjęciu. Czy ktoś poleci dobrego kominiarza z województwa pomorskiego ? Jest komin od pieca gazowego, ale szczelny, świeżo po szczegółowym przeglądzie. Ten ciąg wsteczny w łazience podczas wiatru to takie podmuchy, między nimi okresy ciągu w prawidłowym kierunku. Edytowane 16 Października 2022 przez pawel0014 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/270592-wentylacja-grawitacyjna-turbowent/#findComment-8028607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel0014 17.10.2022 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2022 dodaje jeszcze jedno zdjęcie. Ten od kuchni zdaje się nie mieć tych rurek na końcu Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/270592-wentylacja-grawitacyjna-turbowent/#findComment-8028724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 18.10.2022 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Jak widać na foto kominy są zlokalizowane po obu stronach kalenicy, więc to też może wpływać na zakłócenia pracy wentylacji, jeśli te kominy nie są wyciągnięte odpowiednio wysoko ponad kalenicę (choć nie muszą być, jeśli podczas projektowania wzięto pod uwagę średnią wiatrów dla tej lokalizacji).Ta rura to wylot komina spalinowego od gazu, on musi być zlokalizowany wyżej niż wyloty wentylacji, więc tu jest poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/270592-wentylacja-grawitacyjna-turbowent/#findComment-8028823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel0014 21.10.2022 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Nie wiem czy nawietrzniki dadzą radę odwrócić ciąg w kuchni, bo nawet uchylone duże okno tarasowe przy kuchni ledwo go odwraca, to chyba dość dziwne, przy uchyleniu tak dużego okna do pomieszczenia dostaje się szybko dużo powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/270592-wentylacja-grawitacyjna-turbowent/#findComment-8029443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts