Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki rekuperator do mieszkania.

Factez

Recommended Posts

Witam,

Potrzebuję wykonać wentylację mechaniczną, bo niestety komin wentylacyjny, który jest przydzielony do mojego mieszkaniu, jest niedrożny i nie da się go udrożnić.

Zleciłem wykonanie projekt wentylacyjnego firmie gdzie w projekcie dali mi rekuperator w cenie 15 000zł -_- co moim zdaniem nie ma sensu na tak małe mieszkanie.

Jakich marek polecielibyście rekuperatory do mieszkania ok. 40 m2, w załączniku wstępny rzut projektu od firmy z jednostkami.

Zależy mi, żeby rekuperator miał możliwość sterowania po WiFi, Miał funkcję wietrzenia, Filtr F7, był cichy i nieogromny.

Miejsce przewidziane na samą jednostkę to ok; Wysokość: 100 cm Szerokość: 70 cm i Głębokość: 60 cm

PS. Rekuperatory ścienne odpadają, bo niestety mam konserwatora zabytków na budynku a większość ścian mam od frontu.

Link do zdjęcia projektu:

https://freeimage.host/i/ZKGjls

Edytowane przez Factez

Link do zdjęcia projektu:

https://freeimage.host/i/ZKGjls

Masz zły projekt (niezgodny z prawem).

9. Dopuszcza się sytuowanie wyrzutni powietrza w ścianie budynku, pod warunkiem że:

[...]

3) okna znajdujące się w tej samej ścianie są oddalone w poziomie od wyrzutni co najmniej 3 m, a poniżej lub powyżej wyrzutni – co najmniej 2 m;

Największe obciążenie masz w sypialni, a nie w salonie. I to tam trzeba więcej rur, niż do innych pomieszczeń (klik).

Pomiędzy reku a skrzynkami rozdzielczymi powinien być tłumik (albo chociaż elastyczny, perforowany sonodec w tej roli).

Rekuperator, nawet najmniejszy, będzie chodził na minimum i jak nie będzie odzyskiwał wilgoci to będzie miał nędzną sprawność przez wodę zalegająca w wymienniku (klik). W tej sytuacji czym chcesz sterować przez WiFi, skoro obroty i tak zawsze będą za duże? To kompletnie zbędny bajer - a w Twoim przypadku do kwadratu.

Odzysk wilgoci tak czy inaczej gorąco polecam.

F7 - nie sądzę, żebyś znalazł w standardzie. Izzi robi F7 i F9 do skrzynek - ale pasują też do rekuperatora. Wymiarowo Izzi 302 też na styk się zmieściłby.