Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie piwnicy - pytanie dotyczące izolacji

Recommended Posts

Hej ludzie, niedawno zbudowaliśmy nasz dom w północno-zachodniej Pensylwanii i chcę dokończyć naszą piwnicę jako mój zimowy projekt. Nie wiem, jak ocieplić ściany.

Ściany są pustakowe, a pomiędzy komórki wtryskiwana jest pianka natryskowa. Piwnica ma również ogrzewanie podłogowe i żwir biegnący od podstawy fundamentu aż do poziomu gruntu, około 3 stóp od domu. Krótko mówiąc – piwnica jest sucha i ciepła. Mając to na uwadze, czy myślisz, że mógłbym ujść na sucho z płytą ze sztywnej pianki (R4, R5) przy blokach i stamtąd budować?

to zdanie jest dla mnie mało zrozumiałe:
czy myślisz, że mógłbym ujść na sucho z płytą ze sztywnej pianki (R4, R5) przy blokach i stamtąd budować?
. I generalnie obawiam się, że taki opis bez jakiegoś rysunku, zdjęcia, dokładniejszych szczegółów np. o rodzaju gruntuitp to za mało, żeby rzetelnie odpowiedzieć. W dodatku macie w USA pewnie zupełnie inny asortyment chemii budowlanej niż w Polsce. Dobrym sposobem może się okazać telefon do lokalnego doradcy technicznego jednego ze znanych duzych producentów chemii budowlanej.

• 2 weeks później...
Hej ludzie, niedawno zbudowaliśmy nasz dom w północno-zachodniej Pensylwanii i chcę dokończyć naszą piwnicę jako mój zimowy projekt. Nie wiem, jak ocieplić ściany.

https://9apps.ooo/

Ściany są pustakowe, a pomiędzy komórki wtryskiwana jest pianka natryskowa. Piwnica ma również ogrzewanie podłogowe i żwir biegnący od podstawy fundamentu aż do poziomu gruntu, około 3 stóp od domu. Krótko mówiąc – piwnica jest sucha i ciepła. Mając to na uwadze, czy myślisz, że mógłbym ujść na sucho z płytą ze sztywnej pianki (R4, R5) przy blokach i stamtąd budować?

I got this,..

• 1 month później...