Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co z rurą kanalizy ponad styropianem?

gryziciel

Recommended Posts

witam, w łazience na poddaszu nie zmieściła mi się rura kanalizy w styropianie. Wg. projektu jest 5cm stryopianu i 5,5cm wylewki. Hydraulicy skuli sporo z grubości stropu na początku biegu kanalizy, żeby rury zagłębić, ale mimo to rura fi50 do najdalej od pionu oddalonej umywalki wystaje ze styropianu na 2-4cm, przy grubości wylewki tylko 5,5cm. Pytanie co z nią zrobic? Zostawić jak jest (foto), opiankowac, okleić taśmą dylatacyjną? cokolwiek z tego zrobię, to wylewka nad tą rurą będzie jeszcze cieńsza. Jako ogrzewanie podłogowe w tej łazience planuję tylko matę elektryczną w warstwie kleju pod płytkami, więc nie chodzi o konflikt rura/ogrzewanie.

ok dzięki, dobrze wiedzieć, ze się życie i tak dalej toczy:-)

przy tych gusłach miałem na myśli wytworzenie dylatacji rury od wylewki, generalnie przecież cokolwiek wystaje z wylewki się dylatuje taśmą brzegową.

Robi się....... owszem, ale elementów pionowo wystających z posadzki. W Twoim przypadku rura pod 2% kątem taka nie jest.

Masz rurę 4 cm zagłębioną w posadzce i to wystarczające. Beton wysychając kurczy się więc mała dylatacja powstanie samoistnie.

Pozostaje po prostu zalać wylewką. No bo co zrobisz innego? Też tak mam, położyłem na to płytki, od paru lat jakoś życie się toczy. :) Nie za bardzo rozumiem co miałoby na celu opianowywanie jej lub inne gusła.

To nie gusła lecz fizyka. Rurę wystarczy obłożyć geowłókniną i zalać. Robi się tak aby kompensować ewentualne ruchy termiczne materiałów o różnych własnościach fizycznych, tak aby zniwelować niegatywny efekt tarcia wypływający na skrócenie żywotności układu.

99% przypadków pewnie i tak nic się nie stanie i tak trzeba będzie robić generalny remont z zupełnie innych względów po tych 30-40 latach, ale zgodnie ze sztuką lepiej wykonać taką separację (tym bardziej, że koszt tego jest groszowy), żeby uniknąć tych 1% pechowych sytuacji.