gryziciel 14.10.2022 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2022 witam, w łazience na poddaszu nie zmieściła mi się rura kanalizy w styropianie. Wg. projektu jest 5cm stryopianu i 5,5cm wylewki. Hydraulicy skuli sporo z grubości stropu na początku biegu kanalizy, żeby rury zagłębić, ale mimo to rura fi50 do najdalej od pionu oddalonej umywalki wystaje ze styropianu na 2-4cm, przy grubości wylewki tylko 5,5cm. Pytanie co z nią zrobic? Zostawić jak jest (foto), opiankowac, okleić taśmą dylatacyjną? cokolwiek z tego zrobię, to wylewka nad tą rurą będzie jeszcze cieńsza. Jako ogrzewanie podłogowe w tej łazience planuję tylko matę elektryczną w warstwie kleju pod płytkami, więc nie chodzi o konflikt rura/ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 15.10.2022 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2022 Pozostaje po prostu zalać wylewką. No bo co zrobisz innego? Też tak mam, położyłem na to płytki, od paru lat jakoś życie się toczy. Nie za bardzo rozumiem co miałoby na celu opianowywanie jej lub inne gusła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryziciel 16.10.2022 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2022 ok dzięki, dobrze wiedzieć, ze się życie i tak dalej toczy:-) przy tych gusłach miałem na myśli wytworzenie dylatacji rury od wylewki, generalnie przecież cokolwiek wystaje z wylewki się dylatuje taśmą brzegową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.10.2022 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2022 ok dzięki, dobrze wiedzieć, ze się życie i tak dalej toczy:-) przy tych gusłach miałem na myśli wytworzenie dylatacji rury od wylewki, generalnie przecież cokolwiek wystaje z wylewki się dylatuje taśmą brzegową. Robi się....... owszem, ale elementów pionowo wystających z posadzki. W Twoim przypadku rura pod 2% kątem taka nie jest. Masz rurę 4 cm zagłębioną w posadzce i to wystarczające. Beton wysychając kurczy się więc mała dylatacja powstanie samoistnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 17.10.2022 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2022 Pozostaje po prostu zalać wylewką. No bo co zrobisz innego? Też tak mam, położyłem na to płytki, od paru lat jakoś życie się toczy. Nie za bardzo rozumiem co miałoby na celu opianowywanie jej lub inne gusła. To nie gusła lecz fizyka. Rurę wystarczy obłożyć geowłókniną i zalać. Robi się tak aby kompensować ewentualne ruchy termiczne materiałów o różnych własnościach fizycznych, tak aby zniwelować niegatywny efekt tarcia wypływający na skrócenie żywotności układu. 99% przypadków pewnie i tak nic się nie stanie i tak trzeba będzie robić generalny remont z zupełnie innych względów po tych 30-40 latach, ale zgodnie ze sztuką lepiej wykonać taką separację (tym bardziej, że koszt tego jest groszowy), żeby uniknąć tych 1% pechowych sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts