Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapach z szamba w łazience, ścienny wywietrznik kanalizacji?

Esmike

Recommended Posts

Dzien dobry,:)

Moj chyba w zyciu pierwszy post na jakimkolwiek forum. Przeszukalem google, uzylem "lupki" ale niestety internet jest tak zaśmiecony ze nie potrafie znalec konkrenjej jasen odpowiedzi.

Mam problem z kwasnym zapachem szamba w domku drewnianym, niestety wykonawca nie zrobił wyweitrznika od rury prowadzacej do szamba.

Probowalem chyba wszystkiego, na powietrzenie zaworem pod umywalka, tabletek do szamba normalnyc, tabletek specjalnych, kominka na szambie itp.

Niestety zapach chyba idzie do najwyzszego miejsca (szambo jest ok 1m nizej niz domek na działce).

Domek jest skonczony, dach wykonczony.Mam pomysl ze z jendej rur fi50 z lazience (do tej wiekszej nie mam juz dostepu) poprawdzic maksymalnie wysoko za szafką rure 50, kolanko 90stopni i przejsc przez sciane drewniania i ocieplenie na zewntrz i zrobic kratkę wentylacyjna.

Moje pytanie czy moze to byc kratka wentylacyjna plaska na scianie czy musi to być komin pionowo w górę?

Dodam też ze te wyjscie byłoby trzecie w kolejnosci liczać od szamba. Zapach wydostaje się z brodzika i super plaskiego syfonu wg mnie i nie wiem czy to coś da.

szambo->kabina pryznicowa z plaskim syfonem(stad zapach wyczuwalny)-> umywalka (brak zapachu)->toaltea (brak zapachu).

Czy to zda egzamin?

Co moglbym zrobic jeszcze zeby nie skuwać płytek, rozwalac kabine i rbodzik?

Dziękuje bardzo :bash:

Od toalety gdzie rura jest 110 należało by poprowadzić rurę ponad dach do napowietrzenia lub zamontować w domu zawór. Jeśli odór czuć z brodzika to powodem jest kolejność przyłączy i brak napowietrzenia w formie kominka na pionie kanalizacyjnym.

Woda z WC spłukując powoduje zasysanie wody z płaskiego syfonu brodzika.

Tam jest najmniejsza siła które podciśnienie musi pokonać.

Inną sprawą jest sam syfon brodzika i jego pojemność która poprzez parowanie przez 1 - 3 dni może obniżyć poziom wody na tyle aby umożliwić powietrzu z szamba dostęp do domu.

Napowietrzenie rurą fi 50 zależy z którego miejsca może okazać się za małe ponieważ redukcja powierzchni kanału powietrznego także powoduje zwiększenie ciśnienia do przy spłukiwaniu wody z WC może okazać się niewystarczające.

Niestety woda i podciśnienie wytworzone przez nią szuka jak najmniejszego oporu aby uzyskać dostęp więc wybór pomiędzy fufą fi 50 a syfonem brodzika na niskim poziomie może nie być oczywistym.

Twój pomysł może pomóc ale nie mam schematu i przekroju instalacji kanalizacyjnej oraz punktów poboru więc nie obiecam że to zda egzamin w 100%

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1

Dziekuje bardzo za wyczerpująca odpowiedz. Tak, wiem (teraz dopiero) ze powinna byc fi 110 na dach, niestety nad lazienka jest wykonczony pokoj, dach jest skonczony, nie bardzo jest jak to zrobic.

Tak wyglada podpodłogą:Przechwytywanie lazienka.jpg

Jedna i druga sciana to zewntrzna sciana, ale ocieplona i wykonczona wiec dlatego pomysl na kratke wentylacyjna zamiast kominka. Rozumiem ze kratka jest okey?Czy musi to być kominek?

Dziekuje bardzo za wyczerpująca odpowiedz. Tak, wiem (teraz dopiero) ze powinna byc fi 110 na dach, niestety nad lazienka jest wykonczony pokoj, dach jest skonczony, nie bardzo jest jak to zrobic.

Tak wyglada podpodłogą:[ATTACH=CONFIG]461696[/ATTACH]

Jedna i druga sciana to zewntrzna sciana, ale ocieplona i wykonczona wiec dlatego pomysl na kratke wentylacyjna zamiast kominka. Rozumiem ze kratka jest okey?Czy musi to być kominek?

Ta instalacja to jakaś samoróbka. Dłubanina fachowca złotej rączki :)

Przy takim układzie nawet myjąc ręce w umywalce jeśli jest obfite ujęcie wody potrafi wysysać wodę z brodzika.

Od pralki która ma prawie bezpośredni dostęp do kanału 110 może się udać a jeśli nie to na pewno zmniejszy uciążliwość.

Jeśli bez lub przy małej ingerencji w wykończenie jest możliwość to można pokusić się o taką prowizorkę.

Proszę nie zrozumieć mnie źle ani nie obrazić się ale czy codzienny lub co 2 dni prysznic nie jest wystarczający.

Przed jakąkolwiek przeróbką proszę spróbować takiego wyjścia.

Jeśli to będzie wystarczające i nieprzyjemna woń ustanie to przeróbka będzie zasadna.

Jeśli się nie sprawdzi to w zależności od posadzki wykucie i odsłonięcie samego narożnika z kolankiem i kawałkiem rury umożliwi montaż tróijnika 110 nawet na 75 i tą średnicą puszczenie wywiewki ponad dach.

Ta instalacja to jakaś samoróbka. Dłubanina fachowca złotej rączki :)

Przy takim układzie nawet myjąc ręce w umywalce jeśli jest obfite ujęcie wody potrafi wysysać wodę z brodzika.

Od pralki która ma prawie bezpośredni dostęp do kanału 110 może się udać a jeśli nie to na pewno zmniejszy uciążliwość.

Jeśli bez lub przy małej ingerencji w wykończenie jest możliwość to można pokusić się o taką prowizorkę.

Proszę nie zrozumieć mnie źle ani nie obrazić się ale czy codzienny lub co 2 dni prysznic nie jest wystarczający.

Przed jakąkolwiek przeróbką proszę spróbować takiego wyjścia.

Jeśli to będzie wystarczające i nieprzyjemna woń ustanie to przeróbka będzie zasadna.

Jeśli się nie sprawdzi to w zależności od posadzki wykucie i odsłonięcie samego narożnika z kolankiem i kawałkiem rury umożliwi montaż tróijnika 110 nawet na 75 i tą średnicą puszczenie wywiewki ponad dach.

No wiem ze platanina jest okrutna.Tak mi zrobili...

No wlasnie chce od wyjscia pralki dalej pociaganc rurke do góry i przewiercic się przez scianę.

Nie rozumiem tej czesci o prysznicu? ( w sensie doslownie:)) To domek letiskowy, przyjezdzamy tam np w weekend i smierdzi wszedzie, Po prysznicu chwile jest okey, po czym po jakims czasie znowu zaczyna byc lekko kwasno, Syfon zlozony prawidłowo i te czesci w zlewce wydaja się tez okey. Choc rurka biala od syfonu jest w 1/3 jest odslonieta caly czas a nie zalana (ale rozumiem ze ten system 'kubeczków' w srodku zalanych wodą ma blokowac zapachy)

Patrzac na to zdjecie tez pomyslalem o skuciu naroznika gdzie jest fi 110 i tam cos wybrowadzenie wiekszego(ale wole tego uniknać) tymbardziej ze i tę rure musialnym przeprowadzić przez scianę i na zewntrz ja na scianie prowadzić co na pewno ladne nie bedzie...) Chyba ze wystarczyłby tez przy ziemi tylko kratka wentylacyjna?(okien po tej stronie nie ma)

Edytowane przez Esmike

Jeśli od szamba jak wspominasz są napowietrzenia to wyjściem byłaby wymiana samego syfonu do brodzika na taki z systemem klik-klak czyli zamykany i otwierany kliknięciem.

np:

https://www.obi.pl/syfony-do-odplywow-brodzikowych/akces-syfon-brodzikowy-samoczyszczacy-klik-klak/p/3675485

To umożliwi opóźnione parowanie, wysychanie wody w syfonie i na spokojnie przemyślenie wyjścia z sytuacji w której wywiewka ze 110 jest niezbędna.

Przed wymianą syfonu poprowadzić rurkę 0,5m ponad pralkę i zakończyć ją tymczasowo napowietrznikiem wewnętrznym.

https://www.castorama.pl/napowietrzacz-kanalizacyjny-fi-50-mm-id-44990.html

To zasymuluje wywiewkę którą chcesz utworzyć przez ścianę. Jeśli się nie sprawdzi to praca nie ma sensu.

Edytowane przez Mareks77

tzn jedynym napowtrzaczem ktorey zamontowalem tu gdzie niebieskie kólko (dokjladnie na tej wyskosci) jest

https://allegro.pl/oferta/zawor-napowietrzajacy-kanalizacyjny-wciskany-32-11059837808?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_lazienka_pla_pmax&ev_campaign_id=17961365659&gclid=Cj0KCQjw166aBhDEARIsAMEyZh7pTR0JnDz85uQOyb_pGQ9u9ELAXbW1wNGXrTgWVaib2gHf7_2Ogz4aAvMCEALw_wcB

Przechwytywanie napo.jpg

Zandego innego napowitrzenia nie ma

Syfonu nie wymienie zdaje się bez wyjecia brodzika i demontazu kabiny, wiec chcialem tego uniknać...

Nie wiem czy dobrze widzę ale 32 to pralka a reszta to raczej 50.

Jeśli jednak całość to 32 to masz problem.

Napowietrzacz zamontowany jest za blisko odpływu stąd też jego działanie będzie dyskusyjne i sprawdza się przez 1 - 2 dni a następnie opary powodują zaklejanie membrany uszczelki która jest w nim umieszczona więc podcisnienie zamiast otworzyć napowietrzacz wysysa nadal brodzik.

Napowietrzacz należało by zamontować na końcu lini czyli przy brodziku i tu woda jest czysta więc wyeliminował by problem ostatecznie.

Wylot z podobnego miejsca przez ścianę pomóc może ale wcale nie musi więc licz się z tym że pozostaniesz z otworem w elewacji

Czy dejście od kolanka 110 przy przekrojach 32 da efekt nie jestem już taki pewny.

Edytowane przez Mareks77

Nie wiem co tam masz u siebie. Istnieją różne systemy więc coś może by dopasował, ale wszystkie cały mechanizm mają na górnej nakrętce podtrzymującej syfon więc należało by odkręcić, zorientować się ile i gdzie jest miejsca w syfonie a następnie udać się do sklepu wraz z odkręconą częścią dobierając korek pasujący zarówno gwintem jak i wielkością.

Poza tym jeśli u siebie nie masz korka lub srebrnej pokrywki zapobiegającej wpadnięciu przedmiotów zawsze możesz dokupić silikonową zasłonkę, korek który spełni podobne zadanie, lub montować go na czas nieobecności wyjmując uprzednio oryginalną pokrywkę

https://allegro.pl/oferta/korek-klik-klak-umywalka-brodzik-wanna-zlew-flex-10527297233