narciarz_2 16.10.2022 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2022 (edytowane) Cześć, Biorąc pod uwagę niepewność zasad rozliczania w net bilingu po 07.2024 zastanawiam się czy obecnie zainwestować "tylko" w PV 5-6 kWp i za 2 lata rozważyć dokładkę do 10 kWp. Dodatkowo rozbudowa pv w okolicy i polityka ZE też może się zmienić. Instalacja 3fazowa. Jako opcje mam inwestycje od razu w 10kWp. W praktyce oznaczałoby to dołożenie drugiego falownika ponieważ takie podejście za 2 lata umożliwiłoby mi korektę lub wybranie innej opcji (solar? magazyn energii? inne, które pojawią się ok 2024) Oczywiście jestem świadom, że kosztowo 2 falowniki wyjdą mnie drożej, conajmniej o koszt samych falowników + akcesoria Pytanie: czy są jakieś technologiczne limity do podłączania dwóch falowników pod ten sam licznik dwukierunkowy? Czy pojawiają się tu jakieś straty? Czy problemem może być ze za 2-3 lata to będą inne, zapewne mocniejsze panele? dzięki za wszystkie uwagi Edytowane 16 Października 2022 przez narciarz_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 16.10.2022 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2022 Cześć, Biorąc pod uwagę niepewność zasad rozliczania w net bilingu po 07.2024 zastanawiam się czy obecnie zainwestować "tylko" w PV 5-6 kWp i za 2 lata rozważyć dokładkę do 10 kWp. Dodatkowo rozbudowa pv w okolicy i polityka ZE też może się zmienić. Instalacja 3fazowa. Jako opcje mam inwestycje od razu w 10kWp. W praktyce oznaczałoby to dołożenie drugiego falownika ponieważ takie podejście za 2 lata umożliwiłoby mi korektę lub wybranie innej opcji (solar? magazyn energii? inne, które pojawią się ok 2024) Oczywiście jestem świadom, że kosztowo 2 falowniki wyjdą mnie drożej, conajmniej o koszt samych falowników + akcesoria Pytanie: czy są jakieś technologiczne limity do podłączania dwóch falowników pod ten sam licznik dwukierunkowy? Czy pojawiają się tu jakieś straty? Czy problemem może być ze za 2-3 lata to będą inne, zapewne mocniejsze panele? dzięki za wszystkie uwagi Nie ma żadnego problem z podłączeniem więcej niż jednego falownika do jednego licznika dwukierunkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 16.10.2022 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2022 Pytanie: czy są jakieś technologiczne limity do podłączania dwóch falowników pod ten sam licznik dwukierunkowy? odp. nie Czy pojawiają się tu jakieś straty? odp. tak ale nieistotne Czy problemem może być ze za 2-3 lata to będą inne, zapewne mocniejsze panele? odp. tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narciarz_2 16.10.2022 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2022 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Co trzeba wziąść pod uwagę aby 2 falowniki pracowały bez problemówRodzice mają 3 letni falownik Afore bnt003ktL (8 paneli po 400W) i są zainteresowani dokupieniem paneli i falownika 5kW: FOX ESS T5 Czy mogą pojawić się jakieś problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 16.10.2022 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2022 Co trzeba wziąść pod uwagę aby 2 falowniki pracowały bez problemów Sprawdź jakie masz napięcia i w jakiej odległości będą falowniki od licznika jeśli miałeś/masz problem z wysokimi napięciami to dołożenie drugiego falownika na długim kablu może odprowadzić do podbijania napięcia w sieci przez falowniki i w efekcie wyłączanie jednego z nich. Tak tylko pisze na wszelki wypadek , może to nie jest problem u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 16.10.2022 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2022 (edytowane) Sprawdź jakie masz napięcia i w jakiej odległości będą falowniki od licznika jeśli miałeś/masz problem z wysokimi napięciami to dołożenie drugiego falownika na długim kablu może odprowadzić do podbijania napięcia w sieci przez falowniki i w efekcie wyłączanie jednego z nich. Tak tylko pisze na wszelki wypadek , może to nie jest problem u Ciebie Na to czy przekroczysz 253V nie ma wpływu czy masz jeden duży (10kW) czy dwa małe falowniki (2x5kW). Edytowane 16 Października 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 16.10.2022 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2022 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Co trzeba wziąść pod uwagę aby 2 falowniki pracowały bez problemów Rodzice mają 3 letni falownik Afore bnt003ktL (8 paneli po 400W) i są zainteresowani dokupieniem paneli i falownika 5kW: FOX ESS T5 Czy mogą pojawić się jakieś problemy? Sprawdzić czy ten Afore bnt003ktL ma potrzebne certyfikaty ncrfg, czy jest na liście dopuszczonych przez operatora bo jak rozbudowa to zgłaszasz wszystkie składniki instalacji tak jakbyś wykonywał to pierwszy raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 16.10.2022 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2022 Na to czy przekroczysz 253V nie ma wpływu czy masz jeden duży (10kW) czy dwa małe falowniki (2x5kW). Jeśli są różne odległości (długości przewodów) i źle dobrane przewody to będzie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 16.10.2022 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2022 Jeśli są różne odległości (długości przewodów) i źle dobrane przewody to będzie problem Taki problem będzie niezależnie ile falowników zainstalujesz bo błędy instalacji nie mają z tym związku. Przypominam że autor pyta o problemy z instalacją więcej niż jednego falownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 16.10.2022 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2022 (edytowane) Taki problem będzie niezależnie ile falowników zainstalujesz bo błędy instalacji nie mają z tym związku. Przypominam że autor pyta o problemy z instalacją więcej niż jednego falownika. Ja właśnie pisze o więcej niż jednym falowniku w jednej lokalizacji, wtedy zaczyna się konkurencja pomiędzy falownikami przy różnych długościach przewodów (spadki napięcia) - nieistotna jeśli masz napięcie w sieci ok ale przy problemach ogólnych z napięciem zaczyna to być widoczne , znam to z autopsji ( ten na dłuższym kablu przy tych samych parametrach znacznie częściej się wyłączał) Edytowane 16 Października 2022 przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 16.10.2022 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2022 Ja właśnie pisze o więcej niż jednym falowniku w jednej lokalizacji, wtedy zaczyna się konkurencja pomiędzy falownikami przy różnych długościach przewodów (spadki napięcia) - nieistotna jeśli masz napięcie w sieci ok ale przy problemach ogólnych z napięciem zaczyna to być widoczne , znam to z autopsji ( ten na dłuższym kablu przy tych samych parametrach znacznie częściej się wyłączał) Tak jak pisałem, błędy instalacji nie mają związku z ilością falowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 16.10.2022 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2022 Tak jak pisałem, błędy instalacji nie mają związku z ilością falowników. Nie będę się upierał a rade można zignorować , ale te falowniki pracowały przez 2 lata bez problemu, Problemy pojawiły ze zwiększoną liczbą instalacji ( wzrost napięcia w sieci) . Co ciekawe jeden falownik działał bez problemu gdy drugi (dalszy) był wyłączony. Po włączeniu widziałem jak rośnie napięcie , ten dalszy musiał podbić napięcie aby "wepchnąć" swoją część produkcji. Ale jak napisałem inwestor zrobi co uważa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 16.10.2022 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2022 Nie będę się upierał a rade można zignorować , ale te falowniki pracowały przez 2 lata bez problemu, Problemy pojawiły ze zwiększoną liczbą instalacji ( wzrost napięcia w sieci) . Co ciekawe jeden falownik działał bez problemu gdy drugi (dalszy) był wyłączony. Po włączeniu widziałem jak rośnie napięcie , ten dalszy musiał podbić napięcie aby "wepchnąć" swoją część produkcji. Ale jak napisałem inwestor zrobi co uważa Problemem tego "drugiego" falownika był ten długi kabel podłączający go do sieci. Instalator powinien przy dłuższym kablu zastosować odpowiednio grubszy i nie byłoby problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 17.10.2022 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2022 Problemem tego "drugiego" falownika był ten długi kabel podłączający go do sieci. . przez dwa lata nie był problemem, każdy dodatkowy falownik (czy to u kolejnego sąsiada czy w jednym domu nie ma to znaczenia) na linii która ma już problemy z napięciem ( >253V) tylko pogłębia istniejące problemy. Dlatego napisałem aby sprawdził jak to obecnie wygląda bo może być gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 21.10.2022 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Bierz takie falowniki, które są kompatybilne i pospinasz je razem modbusem. Samodzielnie będą się uzupełniać i nie ma mowy o wyłączaniu jednego względem drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts