Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokość ścian

szymek101

Recommended Posts

Mam pewien problem w wykonaniu ścian na parterze przez zatrudnionych fachowców. Otóż wysokość pomieszczeń na parterze została wykonana na wysokość 272 cm i jest to wymiar bez wylewek. Z wylewką na gotowo wychodzi 256. W projekcie wymiar na gotowo powinien być 265 czyli bez wylewki 281. Co powinienem w takiej sytuacji zrobić i co o tym myślicie? Czy 256 nie jest za mało i czy to będzie jakoś wyglądać .

Ściany liczone są z wieńcem....jest 11 pustaków h+h 24 cm plus wieniec i jest 272 cm bez wylewki (posadzki) ...dojdzie 2x 5cm styropianu plus wylewka i będzie 256 a powinno być 265. Problem jest w tym że według mnie powinni położyć jeszcze jedną warstwę połówki H+h 12 cm. Jak to rozgryźć żeby wymiar od stropu do gotowej posadzki był jak największy. Myślę że jest to wina wykonawców. Oczywiście nie było mnie przy inwestycji ponieważ przebywam za granicą.

Na obecnym etapie wypadało nadlać 10 cm wieńca. Jeśli poddasze nie jest użytkowe to trzeba jeszcze przedłużyć szpilki do murłaty.

10 cm styropianu w posadzce to bardzo mało.

Zastanów się czy kosztem wysokości pomieszczenia oczywiście po zniwelowaniu obecnej wady czy nie zwiększyć do 15 cm

No nic zostaje to chyba zaakceptować bo dom już jest zamknięty wraz z ociepleniem...������������������....niestety tak to jest jak człowiek nie jest na miejscu i nie patrzy na ręce

Rozpocząłeś dyskusję z miesiąc za późno spodziewając się że znajdzie się wyjście z sytuacji bez wyjścia.

Poza tym 11 x 24 = 264

Zaprawa cienkowarstwowa 3mm to daje powiedzmy 3 cm więc bez wieńca jest 267

Do tego do chodzi wieniec 20 - 24cm w zależności od typu stropu więc mamy 287cm

287 minus 16 - 17cm styropianu z posadzką to daje 270 cm wysokości bez tynku i okładzin podłogowych.

Edytowane przez Mareks77