Manowar 18.10.2022 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Witam Mój instalator nie podołał podłączeniu sterownika pokojowego (bezprzewodowy Auraton Libra) z modułem kotła (Kipi ecoMAX860P3-C), ponieważ robiło się spięcie i wywalało korki. Podłączył więc go na krótko do pompy. Chcąc to poprawić odnalazłem przyczynę - sterownik jest zasilany 230V, a moduł w kotle jest pod 12V. Da się to jakoś podłączyć, czy muszę kupić inny sterownik? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.10.2022 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 (edytowane) Z rysunku na stronie 29 wynika że regulator wykorzystuje styki D+ i D- do regulacji. https://kipi.pl/wp-content/uploads/2021/03/Instrukcja-obslugi-regulatora-ecoMAX860P3-simTOUCH-ST4.pdf Niestety styki D+ i D- są transmisją danych przez co regulator musi być kompatybilny z ową transmisją danych.Wykonuje się to poprzez parowanie urządzenia. Twój regulator pokojowy a raczej jego odbiornik do regulacji posiada tylko styki NO i COM https://manuals.auraton.pl/manuals/auraton-libra-set-pl/#schemat_podlaczenia_auraton_fornax Należało by więc zakupić regulator eSTER 80 https://sterownikitech.pl/bezprzewodowy-panel-pokojowy-ester-x80,id1042.html oraz sparować go z regulatorem kotła wykonując polecenia z instrukcji obsługi Edytowane 18 Października 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manowar 18.10.2022 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Z rysunku na stronie 29 wynika że regulator wykorzystuje styki D+ i D- do regulacji. https://kipi.pl/wp-content/uploads/2021/03/Instrukcja-obslugi-regulatora-ecoMAX860P3-simTOUCH-ST4.pdf Ten regulator powinien być podpięty pod styki 44 i 45 na stronie 28. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.10.2022 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 No tak faktycznie.....termostat pokojowy przeoczyłem .Po co pytanie skoro wiesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manowar 18.10.2022 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Wiem gdzie podłączyć, ale nie wiem jak, tak jak pisałem wywalało korki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manowar 18.10.2022 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Chyba, że mam w ogóle nie podłączać do zewnętrznego zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.10.2022 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Jak styki NO i COM podłączałeś do wejścia T czyli styków 44 i 45 to wywalało zabezpieczenia ?Przecież to nie ma z tym nic wspólnego.Na tych stykach odbiornika regulatora pokojowego nie ma żadnego potencjału.Może elektryk podłączył tam fazę L lub neutralny N ze złącza obok które zasila całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manowar 18.10.2022 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 No niestety nie widziałem jak to robił, powiedział że wywalało mu korki tak jakby na module kotła był inny prąd (jego słowa), i dlatego nie podłączył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manowar 18.10.2022 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 (edytowane) Tak podłączał to instalator. W regulatorze po lewej to zasilanie z gniazdka, a po prawej wyjście na kocioł, na stykach COM i NO (tym dolnym) jest prąd, na górnym NO nie ma. Edytowane 18 Października 2022 przez Manowar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.10.2022 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 [ATTACH=CONFIG]461766[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]461767[/ATTACH] Tak podłączał to instalator. W regulatorze po lewej to zasilanie z gniazdka, a po prawej wyjście na kocioł, na stykach COM i NO (tym dolnym) jest prąd, na górnym NO nie ma. Czym mierzysz ten prąd ( napięcie ) Tam powinny być zwykłe styki przekaźnika więc jeśli coś jest to ewentualnie gdy podłączone są przewody od kotła lub obecnie pompy. COM i NO są stykami otwartymi więc coś będzie, natomiast COM i NC są normalnie zamknięte czyli zwarte. Odłącz przewody i sprawdź miernikiem jeszcze raz, jeśli nie masz miernika to sprawdź żarówką z dwoma przewodami podłączonymi do COM i NO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manowar 19.10.2022 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Masz rację, po odłączeniu od pompy nie ma na tych stykach napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.10.2022 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Pompę zewnętrzną podłącz bezpośrednio do styków 17/18 jako pompę mieszacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manowar 19.10.2022 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Podłączyłem wg instrukcji i wszystko działa. Instalator musiał coś kręcić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.10.2022 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 Musiał bo jeśli na wejście dwustawne kotła podłączył by fazę razem z pompą to wywalenie zabezpieczeń było by raczej ostatnim tchnieniem regulatora w kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts