Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont lazienki

mieszkpl

Recommended Posts

Prosze o pomoc. Kupilam mieszkanie od dewelopera. Jest to mieszkanie wlasnosciowe. Wspolnota zawiozana niedawno. wykanczajc mieszkanie zdecydowalam ze chcialabym wanne zamiast prysznicu. w zwiazku z tym dokonane zostaly przerobki np. odnizenie rur aby bateria mogla byc zamontowana nizej; oraz pralka jest z innej strony niz oryginalnie wiec tez musialo byc przerobione zeby na innej scianie mozna bylo podlaczyc. Robil to hydraulik sprwdzony. bylo sprwdzane na bierzaco oraz calosc jest sprawdzona manoamtrem i wszytko jest ok. Moje pytanie jest czy takie przerobki ktore zdecydowalam sie dokonac mozna dokonywac bez pozwolen czy trzba miec jakies pozwolenia, zgody, projekty? dopiero teraz gdzie o tym doczytalam ale malo jest na ten temat inforacji. z gory dziekuje za informacje

• 2 months później...
  • 1 year później...
dziękuje za odpowiedzi. rzeczywscie nie trzeba pozwoleń. Ale wiążą sie z tym sprawy takie jak to ze zmieniły sie plany rozlorzenia rur, a osoba ktora mi robiła przeróble mino ze jest osoba bliska nie bardzo chce sie wziac za naniesienie oprawek na rysunek, co moze byc przydatne gdyby kiedys przyszło sprzedawc mieszkanie. To samo z elktyrką bo kolega tez doradził mi jedno ekstra swiatelko w łazience a na planie eletryki tego kabelka nie ma. chciaz luzdie mieszkajacy w domach wciaz cos remontuja i nie sadze zeby wciaz poprawiali sobie rysunki. nie mniej jednak za 10 lat juz nie bedziemy pamietac moze jak te rury zostały przemieszczone. Oczywscie jako ze bydynek wtedy byl swierzy, a ja mieszkam na samej górze, byl a wilgoc u sasiadów dwóch na dole i dewloper zgonil na mnie mimo ze byl spawrdzany caly budynek w celu znalezienie przyczyny i u mnie nic nie wykazało. Po kilku tygodniach okazalo sie ze to oni cos nie doczekali nie dosuszyli i w stropach czy w garach jakichs nazbierala sie woda i stad sasiadom cieklo po sufitach. Ogolnie łazienka zyskała, mam wanne z ta szybka prysznicowa takze fanie moge sobie zwiąc kapiel i wizualnie tez fajnie to wsyzlko. Ale stresów. Bardzo mi milo za wasze odpwiedzi tutaaj i pomoc, w real life niestety nie spotkałam sie z taka zyczlwoscia :p pozdr