Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie bramy segmentowej

Owczar

Recommended Posts

Taki luźny pomysł wpadł mi do głowy. Zostało mi sporo styropianiu podłogowego, który przerzucam po strychu.

Wpadłem na pomysł, żeby użyć go do docieplenia bramy garażowej.

Brama novoferm 5,5x2.25 - garaż ogrzewany.

Współczynnik przenikania na ten moment według producenta, to 1.1W/m2K. Dodanie 4-5cm styro obniżyłoby go o ok połowę. Dla temperatury -20 OZC spadło by o ok 250W.

O ile materiał mam - zostaje kwestia robocizny. Ale także kwestia estetyki, fajnie byłoby to zaciągnąć klejem i pomalować, ale wtedy brama zrobi się cięższa.

Nie spodziewam się obniżenia zużycia energii, a bardziej podniesienia temp o 1-2 stopnie.

Ktoś może u siebie robił takie patenty?

Edytowane przez Owczar

Największy problem to raczej wystąpi przy połączeniu poszczególnych paneli. Tam występuje pewien skręt poszczególnych segmentów między sobą i to miejsce raczej generuje największe straty, ponieważ jest tam najmniej izolacji w całej bramie. Może danie w tym miejscu wełny mineralnej, która jednak ma możliwość kompresji załatwiłaby sprawę, ale znowu tego nie zaciągniesz klejem, bo to będzie pracować. W tych miejscach można jakieś fartuchy założyć, które się będą uginać.brama.jpg

Styro należało by na łączeniu segmentów ścinać pod kątem 60* tak aby umożliwiać zginanie poszczególnych segmentów podczas otwierania i zamykania.

Ocieplenie ogólnie zawsze troszkę da ale proponuję zadbać o uszczelnienie boczne i górne ..... to są uszczelki, już z czasem odkształcone pomiędzy którymi jest zawsze duży przewiew i strata ciepła. Oprócz nich lepiej zastosować szczotki na metalowej listwie po których ślizgać się będzie brama.

Co do fazowania styro, to oczywiście trzeba to zrobić. Fajnie się to docina na pile stołowej - ciąłem tak XPS do okien.

Same łączenia to niestety strata, której nie da się uniknąć. Można tam ewentualnie podkleić armaflexem - też mam zapas takiego 3cm.

Jeśli chodzi o szczelność, to nie jest źle. Bramę wyregulowałem w każdej płaszczyźnie. Podczas wietrznje pogody zimą obleciałem ją kamerą termowizyjną. Lepiej już nie będzie - uszczelki są dociśnięte na całej długości. Od góry dodatkowo doklejony armaflex. Zresztą styro poprawi tylko straty na przenikanie, inflitracji raczej nie poprawi, ale to już osobna historia.