p 21.10.2022 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Witajcie, zgodnie z przepisami raz na 5 lat należy przeprowadzić sprawdzenie instalacji elektrycznej i odgromowej.Przypuszczam, że nie każda firma czy człowiek może to zrobić bo są do tego jakieś wymagania - jeśli moje przypuszczenie jest błędne to wyprowadźcie mnie z błedu.Jeśli są wymagania wobec takiej firmy (czy człowieka) to o jakie papiery czy certyfikaty muszę pytać aby wiedzieć, że te wymagania są spełnione ?Mamy ubezpieczenie na dom i oczywiście gdyby coś się stało (odpukać) to nie chcę aby ubezpieczyciel podważył zasadność wypłaty odszkodowania poprzez czepianie się że firma sprawdzająca nie miała wymaganych dokumentów. No i ile kosztuje w przybliżeniu takie sprawdzenie ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.10.2022 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Odpowiedź jest w Ustawie Prawo Budowlane art. 62 p.1 podp.2) oraz w p. 4 i 5.Dotyczy rozdziału 6 - Utrzymanie obiektów budowlanych.Sprawa cen jest sprawą indywidualną pomiarowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p 21.10.2022 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Czyli w sumie nie ma żadnych wymagań kto to może zrobić ? A jeśli chodzi o cenę to pytałem "jak stoi na rynku" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.10.2022 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Przecież w Ustawie wyraźnie napisano :- albo UB : Kontrole, o których mowa w ust. 1, z zastrzeżeniem ust. 5–6a, przeprowadzająosoby posiadające uprawnienia budowlane w odpowiedniej specjalności.- albo . Kontrole stanu technicznego instalacji elektrycznych, piorunochronnychi gazowych, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. c i pkt 2,mogą przeprowadzać osoby posiadające kwalifikacje wymagane przy wykonywaniu dozoru nad eksploatacjąurządzeń,instalacji oraz sieci energetycznych i gazowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p 21.10.2022 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Rzeczywiście ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 21.10.2022 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Wystarczy Ci papier, że instalacja sprawdzona przez osobę z uprawnieniami do instalacji elektrycznych i tyle. Gdyby coś to tylko papier potrzebny, że było sprawdzone. Czyli fikcja jak zawsze u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.10.2022 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Może u was. U mnie na pewno nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 21.10.2022 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Papier jest dla ubezpieczyciela, lecz spali się twój dobytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 21.10.2022 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2022 Może u was. U mnie na pewno nie. Piszę co u mnie, co u was to mnie mało interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts