Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja dachu / strychu ( zaduch ) - nieużytkowego dużego poddasza

lukaszo11

Recommended Posts

Cześć,

dach z papy ozdobnej ( rolowana dachówka icopal )

Na górze na kalenicy - na szczelno.

Brak ocieplenia dachu ( ocieplony tylko strop )

Duży strych - wysokość od podłogi strychu po kalenice to aż 4,8m.

Sciana kolankowa ok 1,3m

Sama powierzchnia to ok 100 m2.

Brak podbitki, Trzy wywietrzniki połaciowe na wysokości ok 2m - 2,5m do szczytu kalenicy ( zaznaczone na czerwono )

Wydaje mi się ,że jest taki wiodoczny zaduch wilgotny i "smrodek" - szczególnie przy takiej porze jak obecnie.

Wprawdzie wiatr sobie hula bo nie ma podbitki - ale czy wilgoć nie zbiera się przy kalenicy - z racji ,że jest tam bardzo wysoko ?

Myślałem czy na szczycie zaraz poniżej kalenicy - nie zamontować jeszcze wywietrznika połaciowego - aby była cyrkulacja od okapu ( a raczej jego braku ) po szczyt ?

Co poradzicie ?

dom.jpg

dach2.jpg

tak przy okapie jest "przedmuch" z wszystkich stron - ale mam bardzo wysoki strych ( ok 4,5m od podłogi strychu ) i wg. grawitacji - wilgoć idzie ku kalenicy - jak tam nie ma wywietrznika - "kisi się" - dobrze myśle ?

Kalenica jest dość krótka - ok 5 m maks.

Ile takich wywietrzników - trzeba by zastosować ? Póki co na szybko chcę dać jeden fi150 - centralnie na środku i ok 30-40 cm poniżej kalenicy :

kominek.jpg

dach.jpg

Edytowane przez lukaszo11

• 3 weeks później...
Kalenica powinna być otwarta! Natomiast w tej sytuacji cztery kominki wentylacyjne (tylko kominki a nie jakieś elementy wentylacji) fi 150. Po jednym na połaciach trójkątnych i dwa na połaciach trapezowych. Wszystkie jak najbliżej kalenicy. Pozdrawiam.