lukaszo11 24.10.2022 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2022 Cześć, dach z papy ozdobnej ( rolowana dachówka icopal ) Na górze na kalenicy - na szczelno. Brak ocieplenia dachu ( ocieplony tylko strop ) Duży strych - wysokość od podłogi strychu po kalenice to aż 4,8m. Sciana kolankowa ok 1,3m Sama powierzchnia to ok 100 m2. Brak podbitki, Trzy wywietrzniki połaciowe na wysokości ok 2m - 2,5m do szczytu kalenicy ( zaznaczone na czerwono ) Wydaje mi się ,że jest taki wiodoczny zaduch wilgotny i "smrodek" - szczególnie przy takiej porze jak obecnie. Wprawdzie wiatr sobie hula bo nie ma podbitki - ale czy wilgoć nie zbiera się przy kalenicy - z racji ,że jest tam bardzo wysoko ? Myślałem czy na szczycie zaraz poniżej kalenicy - nie zamontować jeszcze wywietrznika połaciowego - aby była cyrkulacja od okapu ( a raczej jego braku ) po szczyt ? Co poradzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 25.10.2022 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 ktoś podpowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.10.2022 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 Wywietrznik powinien być przy kalenicy. Brak podbitki rozumiem oznacza dojście powietrza przy okapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 25.10.2022 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 (edytowane) tak przy okapie jest "przedmuch" z wszystkich stron - ale mam bardzo wysoki strych ( ok 4,5m od podłogi strychu ) i wg. grawitacji - wilgoć idzie ku kalenicy - jak tam nie ma wywietrznika - "kisi się" - dobrze myśle ? Kalenica jest dość krótka - ok 5 m maks. Ile takich wywietrzników - trzeba by zastosować ? Póki co na szybko chcę dać jeden fi150 - centralnie na środku i ok 30-40 cm poniżej kalenicy : Edytowane 25 Października 2022 przez lukaszo11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 25.10.2022 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 Dobrze by było w kalenicy lub blisko jej mieć jakiś otwór/otwory na wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 25.10.2022 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 myślałem nad takim wywietrzniku jak post wyżej - on jest na uszczelce z butylu - a dostęp z jednej strony do kalenicy mam wyborny - wiec moge go zamontować nawet jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.11.2022 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Kalenica powinna być otwarta! Natomiast w tej sytuacji cztery kominki wentylacyjne (tylko kominki a nie jakieś elementy wentylacji) fi 150. Po jednym na połaciach trójkątnych i dwa na połaciach trapezowych. Wszystkie jak najbliżej kalenicy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts