Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otwór w ścianie konstrukcyjnej nienośnej

dertx

Recommended Posts

Witam,

chciałem dotrzeć do odpowiedzi czy jest możliwe wykonanie otworu w ścianie konstrukcyjnej nie nośnej bez projektu. Sprawa dotyczy ściany w kamienicy. Rozpocząłem zbieranie informacji od zarządcy, który stwierdził, że musi o tym zadecydować urząd miasta. W wydziale architektury dostałem informację, że jeśli konstruktor napisze odpowiednie oświadczenie to można otwór zrobić bez całej machiny biurokratycznej - składając jedynie owo oświadczenie do zarządcy, który jest wtedy kryty. I tu zaczynają się schody. Rozmawiałem już z kilkoma konstruktorami i żaden z nich nie bardzo chce słyszeć o oświadczeniu. Napierają na wykonanie projektu. Dodam, że jeszcze żaden z konstruktorów nie był na oględzinach. Ściana jest na ostatnim piętrze i nic się na niej nie opiera - nad nią jest tylko deskowanie podłogi strychu.

Mniejsza o to. Interesuje mnie jak wygląda uproszczona procedura - zakładając, że mogłaby być taka zastosowana.

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki!

• Like 1

Ściana konstrukcyjna nie jest ścianą działową czyli jest nośna. Ściana działowa nie jest ścianą nośną. Podejrzewam że został źle napisany wniosek o ile jest on w ogóle wymagany. Proszę o wnioskowanie o otwór w ścianie działowej bez dopisku konstrukcyjna gdyż jedno wyklucza drugie.

Po drugie skąd wiadomo że ściana nie jest nośna. Należy wykuć otwór pomiędzy ścianą a stropem, jeśli nie są one połączone to oznacza że ściana jest działowa.

Ściana o grubości poniżej 10 cm na pewno nie jest nośna natomiast jeśli ma 12 cm i więcej oraz jest murowana z cegły to jest możliwe że jest to ściana nośna.

Edytowane przez Mareks77

Dziękuję za odpowiedzi. Wnioskowałem o otwór w ścianie - nie określając jej typu (byłem pewien, że jest działowa). Zarządca stwierdził, że ściana jest zinwentaryzowana jako konstrukcyjna. Na ścianie nie opiera się nic - otwór między stropem a ścianą był wykonywany. Ściana ma około 25cm grubości.