Cezo2000 26.10.2022 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2022 (edytowane) Witam, mam serdeczną prośbę do hydraulików o pomoc w zweryfikowaniu poprawności wykonania instalacji co i cwu oraz w razie stwierdzenia błędów o narysowanie schematu prawidłowego połączenia. Sprawa wygląda następująco, posiadam starego kopciucha z bojlerem w układzie zamkniętym, instalacja 9 letnia i chciałem zamontować do tego kocioł gazowy z wymiennikiem ciepłej wody użytkowej. Instalacja miała być połączona za pomocą sprzęgła hydraulicznego abym mógł automatycznie bez żadnych zaworów itp. palić w kopciuchu a po wygaśnięciu opału w kopciuchu piec gazowy automatycznie podejmował pracę i ogrzewał dom. Niestety hydraulik nie podołał i zostałem z ledwo działająca instalacją gazową. Bardzo proszę szanownych kolegów fachowców o szybką pomoc. Edytowane 26 Października 2022 przez Cezo2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firmer 26.10.2022 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2022 Mam podłączone nawet trzy żródła ciepła... bez żadnego sprzęgła, wszystko równolegle - szkoda mieszać wodę w sprzęgle. Na każdej odnodze jest zawór klapkowy jednokierunkowy, oraz każda odnoga ma swoją pompkę obiegową (kocioł gazowy wbudowaną). Jedyne o co trzeba zadbć, to żeby jednocześnie pracowało tylko jedno źródło i tylko jedna pompka obiegowa tego źródła. Działa to tak u mnie już pięć lat i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezo2000 26.10.2022 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2022 Sprzęgło miało ułatwić montaż oraz zabezpieczyć pompy obiegowe i dać mi możliwość płynnego przejścia z jednego kotła na drugi, tylko niestety hydraulik zamontował sprzęgło oraz Zawory zasilenia i powrotu przy kotle węglowym i zamiast automatu mam półautomat, nie taki był cel, po za tym szczerze wątpię w poprawność wykonania tej instalacji stąd prośba o wskazanie błędów. Dodam że hydraulik wymyślił sobie ze mam zmieniać kocioł zaworami ręcznie a żeby pompa obiegową przy rozdzielaczach pracowała a sam kocioł gazowy się nie załączał to mam zakręcać gaz zaworem przy piecu.... Jakiś żart... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firmer 26.10.2022 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2022 Gazowy i kopciuch są po dwóch stronach ściany? Wygląda, że i tak masz podłączone te dw źródła równolegle i dopiero potem do sprzęgła... tylko po co wtedy to srzęgło? Możesz narysować schemat tej instalacji? Po co Ci dwa bojlery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezo2000 26.10.2022 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2022 Tak, gazowy i kopciuch są po dwóch stronach ściany. Tak jak pisałem kopciuch i bojler mają 9 lat zostawiam je tylko z tego względu że działają i chciałem trochę oszczędzić na gazie dogrzewając się kopciuchem, ogólnie zamysł jest taki żeby grzać tylko gazem ale wiadomo chodzi o koszty. Ze schematem może być ciężko nie jestem hydraulikiem, instalacja zrobiona czysto, estetycznie, jak mogę coś podpowiedzieć to pytajcie postaram się dokładnie opisać co i jak. Według mnie to sprzęgło również jest tam nie potrzebne. Z tego co zdarzyłem się już oczytać to wgl jest to zły typ sprzęgła powinny być 4 wejścia i 2 wyjścia i zupełnie inaczej podlaczone a teraz tak jak mówisz jest to podlaczone równolegle poprzez sprzęgło które i tak do niczego nie służy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 27.10.2022 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Mógł byś to lepiej obfotografować – z daleka nie wiele widać – dzięki czemu była by szansa, że więcej osób by wyraziło swą opinię na temat tego, bo nawet tak z daleka na to patrząc, to jest o czym pisać pomimo tego, że nie za wiele widać i jakiś opis głównych arterii by się przydał - jest w tej instalacji rzeczy trochę i nie bardzo wiadomo co z czym i do czego – a wygląda to wszystko razem na rzecz grubo przewaloną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezo2000 02.11.2022 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 Tak jak mówiłem nie jestem hydraulikiem, ale poglądowo narysowałem schemat instalacji, same zasilania i powroty bez instalacji ciepłej i zimnej wody bo tu jakby wszystko działa i raczej trudno o pomyłkę aczkolwiek mam problem ponieważ ciepła woda z nowego zasobnika ogrzewanego przez gaz jest lekko żółta, minęły już 2 tygodnie chyba powinien się wypłukać. Nie rysowałem również naczyń przeponowych, widac je na zdjęciach i w ich przypadku Montaż jest prawidłowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 02.11.2022 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 Rysunek bardzo łady i czytelny choć zdjęcia też niczego sobie tylko, że robione z daleka i szczegółów na nich nie widać a właśnie o szczegóły w tym chodzi. To, że hydraulikiem nie jesteś – nie znaczy, że się na tym nie znasz, bo masz speca hydraulika i swym rozumem tu sam z siebie napisałeś, że instalację Ci zwali a do tego jeszcze wydoił kupę kasy. Miał być automat a wyszedł półautomat – teraz sprawdź sobie jak to działa – ściskaj dłonią rurki w układzie, by poczuć jaką temperaturę mają :1.) Gdy pracuje kocioł na paliwo stałe – co z rurkami od kotła gazowego – jaką temperaturę mieć mogą?2.) Gdy pracuje kocioł na gaz – co z rurkami od kotła na paliwo stałe – jaką temperaturę mieć mogą?Na zdjęciach tego nie widać, bo za daleko ale na rysunku tak to wygląda, że zawsze jak jeden kocioł pracuje, to drugi stratę generuje. Żółta woda w zasobniku CWU który jest zasilany z kotła gazowego – jak z kranu weźmiesz wodę i ją przegotujesz, to jaki ma kolor – zakładam, że taki podobny mieć będzie – w tym zasobniku zbierać to się będzie i tak dojść może do tego, że o kolorze herbaty zacząć lecieć może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 04.11.2022 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2022 (edytowane) Oj coś widzę, że ciężko doświadczony zostałeś – mało tego, że opierdziel, to jeszcze dwie czerwone – tylko pytanie dlaczego – jakoś, żaden nie raczył wyjaśnić tego – może dlatego, że faktycznie tyle pojęcia o tym mają co ten który Ci to tak zrypał. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/42013-2-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a-ciep%C5%82a-po%C5%82%C4%85czone-sprz%C4%99g%C5%82em/ Kocioł od prawie 10 lat pracował w układzie zamkniętym i wiem że dalej może tak pracować w połączeniu z kotłem gazowym a nawet jest to lepsze i tańsze rozwiązanie niż stosowanie kosztownego wymiennika płytowego. Tak na schemat patrząc na którym nie wiadomo do końca co jest co : To Twój układ nie wiele się różni od tego co na kartce narysowałeś czyli dalej jesteśmy w punkcie wyjścia a do tego jakoś nie widzę jak to ten układ Vaillanta miał by pracować w automacie bez zaistnienia strat i generowania następnych w czasie pracy. Bestie nie ludzie - @Cezo2000 może jednak raczysz się ruszyć i uzupełnić rysunek, to nie muszą być techniczne oznaczenia z literatury – wystarczy kółko/krzyżyk z opisem by było wiadomo co to jest i jak to działa albo zrób zdjęcia z bliska by dokładnie było na nim widać sfotografowany element. EDIT. O zaworach zwrotnych powiedziane już zostało ale są jeszcze zawory różnicowe. Te jak raz do tego by się zdały oraz w połączeniu z zaworami zwrotnymi nie potrzebne straty ograniczone/wyeliminowane by zostały. Edytowane 6 Listopada 2022 przez samsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts