Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

2 źródła ciepła połączone sprzęgłem

Cezo2000

Recommended Posts

Witam, mam serdeczną prośbę do hydraulików o pomoc w zweryfikowaniu poprawności wykonania instalacji co i cwu oraz w razie stwierdzenia błędów o narysowanie schematu prawidłowego połączenia. Sprawa wygląda następująco, posiadam starego kopciucha z bojlerem w układzie zamkniętym, instalacja 9 letnia i chciałem zamontować do tego kocioł gazowy z wymiennikiem ciepłej wody użytkowej. Instalacja miała być połączona za pomocą sprzęgła hydraulicznego abym mógł automatycznie bez żadnych zaworów itp. palić w kopciuchu a po wygaśnięciu opału w kopciuchu piec gazowy automatycznie podejmował pracę i ogrzewał dom. Niestety hydraulik nie podołał i zostałem z ledwo działająca instalacją gazową. Bardzo proszę szanownych kolegów fachowców o szybką pomoc.

IMG-20221026-WA0000.jpgIMG-20221026-WA0002.jpg

Edytowane przez Cezo2000

Mam podłączone nawet trzy żródła ciepła... bez żadnego sprzęgła, wszystko równolegle - szkoda mieszać wodę w sprzęgle. Na każdej odnodze jest zawór klapkowy jednokierunkowy, oraz każda odnoga ma swoją pompkę obiegową (kocioł gazowy wbudowaną). Jedyne o co trzeba zadbć, to żeby jednocześnie pracowało tylko jedno źródło i tylko jedna pompka obiegowa tego źródła.

Działa to tak u mnie już pięć lat i jest OK.

Sprzęgło miało ułatwić montaż oraz zabezpieczyć pompy obiegowe i dać mi możliwość płynnego przejścia z jednego kotła na drugi, tylko niestety hydraulik zamontował sprzęgło oraz Zawory zasilenia i powrotu przy kotle węglowym i zamiast automatu mam półautomat, nie taki był cel, po za tym szczerze wątpię w poprawność wykonania tej instalacji stąd prośba o wskazanie błędów. Dodam że hydraulik wymyślił sobie ze mam zmieniać kocioł zaworami ręcznie a żeby pompa obiegową przy rozdzielaczach pracowała a sam kocioł gazowy się nie załączał to mam zakręcać gaz zaworem przy piecu.... Jakiś żart...

Tak, gazowy i kopciuch są po dwóch stronach ściany. Tak jak pisałem kopciuch i bojler mają 9 lat zostawiam je tylko z tego względu że działają i chciałem trochę oszczędzić na gazie dogrzewając się kopciuchem, ogólnie zamysł jest taki żeby grzać tylko gazem ale wiadomo chodzi o koszty. Ze schematem może być ciężko nie jestem hydraulikiem, instalacja zrobiona czysto, estetycznie, jak mogę coś podpowiedzieć to pytajcie postaram się dokładnie opisać co i jak. Według mnie to sprzęgło również jest tam nie potrzebne. Z tego co zdarzyłem się już oczytać to wgl jest to zły typ sprzęgła powinny być 4 wejścia i 2 wyjścia i zupełnie inaczej podlaczone a teraz tak jak mówisz jest to podlaczone równolegle poprzez sprzęgło które i tak do niczego nie służy.

Mógł byś to lepiej obfotografować – z daleka nie wiele widać – dzięki czemu była by szansa, że więcej osób by wyraziło swą opinię na temat tego, bo nawet tak z daleka na to patrząc, to jest o czym pisać pomimo tego, że nie za wiele widać i jakiś opis głównych arterii by się przydał - jest w tej instalacji rzeczy trochę i nie bardzo wiadomo co z czym i do czego – a wygląda to wszystko razem na rzecz grubo przewaloną.

Tak jak mówiłem nie jestem hydraulikiem, ale poglądowo narysowałem schemat instalacji, same zasilania i powroty bez instalacji ciepłej i zimnej wody bo tu jakby wszystko działa i raczej trudno o pomyłkę aczkolwiek mam problem ponieważ ciepła woda z nowego zasobnika ogrzewanego przez gaz jest lekko żółta, minęły już 2 tygodnie chyba powinien się wypłukać. Nie rysowałem również naczyń przeponowych, widac je na zdjęciach i w ich przypadku Montaż jest prawidłowy.

Screenshot_20221102_091301.jpg

Rysunek bardzo łady i czytelny choć zdjęcia też niczego sobie tylko, że robione z daleka i szczegółów na nich nie widać a właśnie o szczegóły w tym chodzi.

To, że hydraulikiem nie jesteś – nie znaczy, że się na tym nie znasz, bo masz speca hydraulika i swym rozumem tu sam z siebie napisałeś, że instalację Ci zwali a do tego jeszcze wydoił kupę kasy.

Miał być automat a wyszedł półautomat – teraz sprawdź sobie jak to działa – ściskaj dłonią rurki w układzie, by poczuć jaką temperaturę mają :

1.) Gdy pracuje kocioł na paliwo stałe – co z rurkami od kotła gazowego – jaką temperaturę mieć mogą?

2.) Gdy pracuje kocioł na gaz – co z rurkami od kotła na paliwo stałe – jaką temperaturę mieć mogą?

Na zdjęciach tego nie widać, bo za daleko ale na rysunku tak to wygląda, że zawsze jak jeden kocioł pracuje, to drugi stratę generuje.

Żółta woda w zasobniku CWU który jest zasilany z kotła gazowego – jak z kranu weźmiesz wodę i ją przegotujesz, to jaki ma kolor – zakładam, że taki podobny mieć będzie – w tym zasobniku zbierać to się będzie i tak dojść może do tego, że o kolorze herbaty zacząć lecieć może.

Oj coś widzę, że ciężko doświadczony zostałeś – mało tego, że opierdziel, to jeszcze dwie czerwone – tylko pytanie dlaczego – jakoś, żaden nie raczył wyjaśnić tego – może dlatego, że faktycznie tyle pojęcia o tym mają co ten który Ci to tak zrypał.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/42013-2-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a-ciep%C5%82a-po%C5%82%C4%85czone-sprz%C4%99g%C5%82em/

Kocioł od prawie 10 lat pracował w układzie zamkniętym i wiem że dalej może tak pracować w połączeniu z kotłem gazowym a nawet jest to lepsze i tańsze rozwiązanie niż stosowanie kosztownego wymiennika płytowego.

Tak na schemat patrząc na którym nie wiadomo do końca co jest co :

image.thumb.jpeg.9f15fb16c6a189779f61c91050ab9c29.jpeg

To Twój układ nie wiele się różni od tego co na kartce narysowałeś czyli dalej jesteśmy w punkcie wyjścia a do tego jakoś nie widzę jak to ten układ Vaillanta miał by pracować w automacie bez zaistnienia strat i generowania następnych w czasie pracy.

Bestie nie ludzie - @Cezo2000 może jednak raczysz się ruszyć i uzupełnić rysunek, to nie muszą być techniczne oznaczenia z literatury – wystarczy kółko/krzyżyk z opisem by było wiadomo co to jest i jak to działa albo zrób zdjęcia z bliska by dokładnie było na nim widać sfotografowany element.

EDIT.

O zaworach zwrotnych powiedziane już zostało ale są jeszcze zawory różnicowe.

attachment.php?attachmentid=461999&stc=1&thumb=1&d=1667722236

Te jak raz do tego by się zdały oraz w połączeniu z zaworami zwrotnymi nie potrzebne straty ograniczone/wyeliminowane by zostały.

Edytowane przez samsu