Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

posiadam następującą konfiguracje: kocioł Vitodens 100w, grupa pompowa z dwoma obiegami, czujnik temperatury zewnętrznej, sterownik wewnętrzny.

Oba obiegi w podłogówce.

Obieg 1 - piętro

Obieg 2 (ze sprzęgłem) - parter.

Z tego co mi wiadomo, to w takiej konfiguracji temperatura wody ustalana jest na podstawie krzywej grzewczej, czyli temperatura wody uzależniona jest od temperatury podanej przez czujnik temp. zew. (ustawiona na 0,4 dla obu obiegów).

Chciałbym dogrzać parter do 16 stopni - i tyle ustawiony ma obieg 2 na kotle.

To co mnie zastanawia, to pomimo tego, że temperatura pomieszczenia została osiągnięta (jest 18 stopni w pokoju, piec ma zadane 16, a powiedzmy że na zewnątrz jest 12), to mimo to palnik dalej pracuje i podgrzewa wodę zamiast się wyłączyć (pompa obiegu rozumiem ma działać stale, gdy temp. zadana > temp. zew.). Dodatkowo zauważyłem, że mimo tego, iż obieg 1 jest wyłączony (jest to piętro, a chce grzać tylko parter), to jego temperatura wody się podnosi i jest wyższa niż temperatura wody obiegu 2, który chce grzać. Dopiero gdy włączę oba obiegi temperatura obiegu 1 spada do mniej więcej tego samego poziomu co 2.

Reasumując:

1. Dlaczego piec nie wyłącza palnika po osiągnięciu temperatury w pomieszczeniu?

2. Dlaczego dogrzewa obieg 1 mimo tego, że jest wyłączony?

Co ciekawe gdy zrobie na odwrót, czyli zadam 16 na obieg 1 (2 wyłączony), temperatura w pomieszczeniu zostanie osiągnięta to palnik normalnie gaśnie i pracuje sama pompa. Obieg 2 się nie dogrzewa samoistnie.

Dzięki za odpowiedzi.

https://forum.murator.pl/topic/270838-vitodens-100w-grupa-pompowa-pytanie-co-do-funkcjonowania-pieca/

Ciepło z budynku ucieka cały czas jak tylko na dworzu jest chłodniej niz wewnatrz domu. Oczywiście im chłodniej na zewnątrz tym tego ciepła ucieka więcej. Automatyka pogodowa został atak skonstruowana aby dostarczac dokładnie tyle ciepła ile w danej chwili z budynku ucieka. Zatem idealny koicoł (czyli taki który moglby zmianiac moc w zakresie od 0 do 100%) nigdy by sie nie wyłączył. Rzeczywiste kotły mają pewna moc minimalną i wyłaczają sie tylok wtedy gdy zapotrzebowanie budynku jest mnijejsze niż ta moc minimalna. W przypadku gdy została osiagnięta temperatura pomieszczenia kociol powinien pracowac dalej by ja utrzymać. Jezeli następuje przegrzanie pomieszczeń to nie nalezy oczekiwac wyłaczania palnika a skoroygowac ustawienia krzywej grzewczej bo najwyraźniej jest źle ustawiona. Prosze zerknąć do projektu instalacji tam powinny byc parametry krzywej lub wymagane temepratury dla obiegów z ktorych krzywą można wyliczyć.

Co do opisanej pracy obiegów bez schematu hydraulicznego instalacji nie jestem w stanie nic powiedzieć tym bardziej że czemu tylko obieg 2 ma sprzęgło??? Sprzęgło powinno byc między kotłem a obiegami grzewczymi.

Super, bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Zatem obniżę jeszcze odrobinę krzywą, aby zejść o ten stopień w dół. Zgadzam się, że piec pracuje wtedy bardzo cicho jakby na minimalnych obrotach, aby tylko podtrzymać temperaturę.

Co do obiegów, to jestem laikiem i może mylę pojęcia. Grupa pompowa wygląda tak, jak na załączonym obrazku. Chodzi mi o to czarno-pomaranczowę pokrętło, które reguluje się automatycznie. Czy mógłbym zapytać za co ono odpowiada?

Dzięki za pomoc!Zrzut ekranu 2022-10-27 o 10.22.49.jpg

Pokrętło służy do regulacji temperatury wody dla podłogówki która jest zasilana z czynnika o niższej temperaturze w stosunku do grzejników konwencjonalnych. Temperatura ta jest wynikiem mieszania wody podawanej z kotła na jego zasilaniu lub w tym wypadku sprzęgła a tej pochodzącej z powrotu pętli podłogówki która oddała swoje ciepło podłodze. Pokrętło steruje zaworem trójdrogowym i tym samym ustala stosunek obu czynników i tym samym temperaturę idącą w pętle podłogówki.
to "pokrętlo" to jest siłownik zaworu trojdrogowego mieszajacego. W momencie gdy z kotła wychodzi wyższa temepratura niż jest wymagana na obiegu grzeeczym automatyka będzie odpowiednio ustawiajac ten zawor dopuszczała zimnej wody z powrotu obiegu do jego zasilania by temperature obnizyc do wymaganej. Pierwszu obieg jest obiegiem bezpośrednim wiec nie sterowalnym. Wpływa w niego to co wychodzi ze sprzęgła hydraulicznego. W przypadku 2 obiegów ogrzewania podłogowego moze to powodowac duże problemy z kontrola temperatury w pomieszczeniach które obsługuje obieg bezpośredni.