Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kubatura 800m3 pow 205m2

Recommended Posts

Witam,

Panowie przyszedł czas, że musze wybrać i kupić rekuperator, przymierzam się do Thessli jednak jestem otwarty na propozycje od użytkowników rekuperatorów nie tylko tej marki. Instalator zalecał mi aerisnext 450, jednak w mojej opinii na tą powierzchnię, może on być mały. Kanały wykonane rurą 90zew po jednym dolocie/wylocie z każdego anemostatu. Zastanawiałem się nad 600v Thessla Green AirPack Home, proszę o pomoc.

Liczysz kubaturę wentylowaną - nie kubaturę budynku po obrysie krawędzi zewnętrznych.

Wszystko (włącznie z piwnicą) zamierzasz wentylować rekuperatorem?

Podstawa, to EC i ERV. Jak zrezygnujesz z odzysku wilgoci, to bierz jak najmniejszy - bo w wymienniku przewymiarowanego będzie często zalegała woda i jego sprawność drastycznie spadnie.

70*2,4=168

70*2,8=196

70*3=210

w projekcie mam kubaturę około 800m3, dlatego taką podałem, z obliczeń wychodzi około 600m3 (nie wiem które jest prawidłowe do rekuperatora)

będą mieszkały 4 osoby

piwnica to normalna część domu otwarta i połączona z resztą budynku, rekuperator będzie także wentylował piwnicę, w piwnicy jest umieszony wylot i wlot w każdym pomieszczeniu

piwnica to normalna część domu otwarta i połączona z resztą budynku, rekuperator będzie także wentylował piwnicę, w piwnicy jest umieszony wylot i wlot w każdym pomieszczeniu

Piwnica będzie ogrzewana do tych samych temperatur, co reszta domu?

Skoro w każdym pomieszczeniu piwnicy jest nawiew i wywiew - to trzeba liczyć przepływy x2 i 600m3/h będzie za mało.