mnipu 02.11.2022 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 Drodzy, Prośba o pomoc w rozwiązaniu mojej zagwozdki. Instalator nie widzi problemu, a u mnie pojawiło się sporo wątpliwości. Mam nowo-wykonaną instalację podłogówki + PC T-Cap 9Kw(3fazy). Całość na rurkach 18 mm w podłodze. Mam trzy piętra, na każdym osobny rozdzielacz. Nie ma dodatkowych pomp obiegowych (opiera się o to, co jest w pompie ciepła). Parter: 12 pętli. Dwie najdłuższe to 118 m, reszta od 50 do 100. Piętro: 10 pętli. Od 50 do 100 m. Poddasze: 3 pętle około 80 m (tu są do wymiany rotametry). Mam problem z bardzo niskimi przepływami na parterze. Na piętrze i na poddaszu, przepływy są bardzo dobre (mogę po rozkręceniu uzyskać powyżej 2). Na dole (na parterze), nawet po zamknięciu obiegów na wyższych piętrach, przepływy są niskie (1 i mniej niż 1). Wartości powyżej 1 pojawiały się przy ustawieniu pompy z T-Capa na odpowietrzanie, gdy podawała ok 35 l/min (przy skręceniu góry). Pytanie, czy tak może być (rozumiem, że to pokłosie różnic w długości pętli) i czy to powinno się równoważyć poprzez skręcenie rotametrów na górze (na piętrze i poddaszu)? Obecnie, przy normalnej pracy pompy ciepła (czyli przy pracującej automatyce T-Capa) skręciłem górę do wartości poniżej 1, a na dole staram się osiągnąć podobne wartości. Nie zawsze jest to możliwe, zwłaszcza na długich pętlach. Generalnie na górze jest ciągle jeszcze za ciepło, a na dole nieco za zimno (ale nie ma drzwi w przedsionku, progu w drzwiach wejściowych i.t.d. więc pewnie się wychładza). Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.11.2022 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 Masz 25 pętli podłogówki więc nawet pomijając ich długość przy przepływach rzędu 1,5l / min. pompa powinna mieć wydajność rzędu 2 250 - 2300 l / h.Przepływy na piętrze są prawdopodobnie spowodowane niskimi długościami pętli.Nic tu nie poradzisz bez sprzęgła i 2 dodatkowych pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 02.11.2022 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 (edytowane) W chwili obecne – sytuacja ciekawa choć patowa.https://forum.muratordom.pl/showthread.php?379350-Instalacja-mieszalnika-pod%C5%82og%C3%B3wki-o-co-w-tym-chodziSkoro na górę zasilanie odciąć można – to dlaczego by tak nie zrobić i tylko na dole przepływy tak poustawiać by sprawdzić czy to dobrze będzie działać. Temperaturę podłogi zmierzyć można – co wykluczy to, że : „Generalnie na górze jest ciągle jeszcze za ciepło, a na dole nieco za zimno (ale nie ma drzwi w przedsionku, progu w drzwiach wejściowych i.t.d. więc pewnie się wychładza).” Próg szmatami zastąpić można a drzwi kocem tak by się pomieszczenie z tego kierunku nie wychładzało.Jak już jedno dokładnie się ustali, to zgodnie z tym będzie można postępować dalej.Rurki 18-stki więc jest w czym orać.Przy okazji jeszcze - wolnym czasem od tyłu zacznij czytać to jeszcze - https://forum.muratordom.pl/showthread.php?379539-W-jakich-pomieszczeniach-termostaty-do-ogrzewania-pod%C5%82ogowego-(gaz-pompa-ciep%C5%82a) - ciężko wyczuć co się okaże a jak rozwalać to zacznie i robić od nowa, to będziesz już wiedział co i jak masz zrobić, by w kółko na okrągło tego nie przerabiać. Edytowane 2 Listopada 2022 przez samsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts