JWr 05.11.2022 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 Witam, Z powodu mega fajnej działki w okolicy, w której żadnych już nie ma, zdecydowałem się na zakup inwestycji - nieukończonej budowy domku jednorodzinnego (oczywiście wraz z działką) w oparciu o zmodyfikowany projekt GROSZEK. W związku z tym, że nie znam się na budowlance planuję zlecić całość prac firmie, która to doprowadzi do "stanu deweloperskiego". Po wielu zapytaniach, rozmowach, analizach ofert w grze są dwie firmy i poza jedną KLUCZOWĄ kwestią ich propozycje są bardzo podobne (zastosowane materiały, grubości izolacji, konieczność wymiany stolarki okiennej, odkopanie i wymiana hydroizolacji, termoizolacja podpiwniczenia itd, itp., nawet wyceny całości prac zbytnio od siebie nie odbiegają). "Kością niezgody" jest garaż/taras i w mojej ocenie proponowane rozwiązania różnią się diametralnie. Pierwsza z firm chce w garażu zrobić dodatkową ściankę z dylatacją od części mieszkalnej i twierdzi, że zapewni to odpowiednią termoizolację części mieszkalnej od garażowej. Druga z firm chce całkowicie, fizycznie rozdzielić wspólny strop części mieszkalnej i garażu/tarasu, aby wyeliminować mostki termiczne i również chce dołożyć dodatkową ściankę w garażu, ale jak mniemam po rozdzieleniu pełniłaby ona także rolę podpory. Przyznam się, że choć jestem totalnym laikiem to jakoś nie mogę sobie wybrazić tego rozdzielania stropu. Czy to w ogóle jest wykonalne? Czy to w ogóle ma sens i jest akceptowalne konstrukcyjnie? Jeśli trzeba dostarczę dodatkowe info, ale proszę o info czy ktoś w ogóle się z czymś takim spotkał?! (bo ja nie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.11.2022 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 (edytowane) Jeśli strop garażu jest tarasem to ro poprzez budowę dwóch ścian nośnych ( lub jednej szerszej ) w tym wypadku fundamentowych ze względów termoizolacji będzie najlepszym rozwiązaniem.Taras będzie narażony na skrajne warunki atmosferyczne, a nieogrzewany garaż w przypadku rozdzielenia stropu i ścian będzie przynosił same korzyści.Jest to bardziej pracochłonne i droższe rozwiązanie ale jeśli forma je zrealizuje w podobnym kosztorysie to należy wybrać takie rozwiązanie za korzystniejsze.Rozdzielenie nastąpi tylko poprzez dylatację na grubość np deski lub kilku warstw papy pomiędzy wieńcami domu i garażu. Ściana dodatkowa musi być ze względów na grubość posadowienia wieńca. Edytowane 5 Listopada 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts