Manowar 05.11.2022 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 Witam.Chcę docieplić strop na nieogrzewanym poddaszu. Wybrałem wełnę, bo strop ma duże nierówności i styropian by nierówno przylegał. I teraz mam pytanie, czy zamiast dwóch warstw wełny mogę dać na pierwszą warstwę wełny warstwę styropianu? Chodzi o to, że trochę mi go zostało i zaoszczędziłbym trochę pieniędzy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.11.2022 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 To błąd kardynalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manowar 05.11.2022 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 Chodzi o wilgoć? Dom jest stary, a strych przewiewny, jeśli ma to znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.11.2022 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 (edytowane) Na wełnie może ewentualnie leżeć tylko coś paroprzepuszczalnego. np. membrana paroprzepuszczana, tak aby wypuszczała wilgoć na zewnątrz czyli do góry Styropian nie jest paroprzepuszczalny i chociaz jest teoretycznie lekki to może zmniejszyć grubośc wełny - ściśnie ja, a to pogorszy izolację termiczną. Potem jeszcze pod styropianem skropli sie para i będzie zonk. Oddychasz czyli produkujesz wigoć, która przez strop przedostaje sie w kierunku strychu, Nawet jeśli jest paroizolacja a na niej wełna, to wełny nie wolno zamykać, musi mieć mozliwośc wetylacji w kierunku - na zewnątrz. Edytowane 5 Listopada 2022 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manowar 05.11.2022 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 Rozumiem.Czy w takim razie zda egzamin styropian w dwóch warstwach na zakładkę, jeśli będzie położony luzem i tylko dociśnięty czymś od góry? To będzie duży problem jeśli miejscami nie będzie przylegał dokładnie do podłoża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlafPatrykowski 29.11.2022 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Ja dałbym dwie warstwy wełny. Sam tak mam w domku letniskowym i się sprawdziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 07.12.2022 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Również polecałbym dwie warstwy wełny. Zgodnie z zasadami fizyki budowli powinniśmy stooswac materiały bardziej paroprzepuszczalne od strony zimnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBEK1978 12.12.2022 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 U mnie też będzie 2 x wełna, tylko musze zrobić ruszt pod jętkami.W projekcie też tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts